Η επικείμενη εισαγωγή ενός συντομότερου κύκλου διακανονισμού για τους τίτλους των ΗΠΑ προκαλεί πονοκεφάλους στους διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην προοπτική να διατηρούν περισσότερα μετρητά και αυξημένο συναλλαγματικό κίνδυνο καθώς προετοιμάζονται να συμμορφωθούν.

Η αλλαγή, που προωθείται για να μειώσει τους κινδύνους μη διακανονισμένων συναλλαγών μετά από περιόδους αστάθειας, θα οδηγήσει σε διακανονισμό των συναλλαγών σε τίτλους μία εργάσιμη ημέρα μετά τη συναλλαγή, ή σε T+1, αντί για δύο (Τ+2).

ΗΠΑ: Νέοι κανόνες για τις επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου

Η κίνηση, η οποία ήρθε μετά τη βουτιά του 2021 στο GameStop ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο από τις 28 Μαΐου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters. Ωστόσο, θέτει τη χώρα σε αντίθεση με μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου όπου ο τυπικός κύκλος είναι T+2. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι συμμετέχοντες στην αγορά επανεξετάζουν τις διαδικασίες τους για να αποφύγουν τα λάθη συναλλαγών και τα υψηλότερα έξοδα.

«Η μετάβαση θα έχει κόστος», δήλωσε ο Ben Springett, επικεφαλής εμπορίου και προγραμμάτων στην Jefferies. «Θα περίμενε κανείς να υπάρχει απαίτηση για μεγαλύτερο ποσό μετρητών σε αμοιβαία κεφάλαια για να γεφυρωθούν τυχόν πιθανά κενά και αναντιστοιχίες μετρητών», είπε. «Έτσι, αυτό θα είναι σε βάρος της απόδοσης των κεφαλαίων», εκτίμησε.

Οι προετοιμασίες

Στο μεταξύ, υπάρχουν και οι υποστηρικτές αυτής της αλλαγής, στη σκιά των προετοιμασιών από την Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC), η οποία παρέχει εκκαθάριση και διακανονισμό τίτλων στις χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ. Ο Tom Price, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής τεχνολογίας και λειτουργιών στη Securities Industry and Financial Markets Association, δήλωσε ότι ενώ το T+1 ήταν μια «σύνθετη και περίπλοκη πρωτοβουλία», μειώνει τους κινδύνους και έχει «λειτουργικά οφέλη» για τον κλάδο.

Ο RJ Rondini, διευθυντής κινητών αξιών στην ICI, δήλωσε ότι για την αγορά τίτλων των ΗΠΑ, «η συνολική μείωση του κεφαλαίου υπερβαίνει κατά πολύ την πραγματική απόλυτη τιμή των αυξήσεων του κινδύνου σε όλους αυτούς τους τομείς».

Ώρες συναλλαγών

Ο συντομευμένος κύκλος θα μπορούσε να προκαλέσει λειτουργικές προκλήσεις, όπως πιθανή μετατόπιση στις συναλλαγές FX (συναλλάγματος), καθώς οι ξένοι επενδυτές πρέπει να αγοράσουν δολάρια για να χρηματοδοτήσουν συναλλαγές σε τίτλους των ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Διαχείρισης Κεφαλαίων και Περιουσιακών Στοιχείων (EFAMA) δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ο ταχύτερος διακανονισμός στις ΗΠΑ αποτελούσε «συστημικό κίνδυνο» για την Ευρώπη, σημειώνοντας το πολύ περιορισμένο παράθυρο που θα έχουν οι συμμετέχοντες στην αγορά εκτός των ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση στο CLS, το μεγαλύτερο σύστημα διακανονισμού συναλλάγματος στον κόσμο.

Σύμφωνα με την EFAMA, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων μέχρι το κλείσιμο των ΗΠΑ έχουν μόλις δύο ώρες για να επιβεβαιώσουν αυτές τις συναλλαγές και να τις υποβάλουν στην CLS. Τα μέλη της EFAMA που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση δήλωσαν ότι αναμένουν ότι θα πρέπει να διευθετήσουν 50-70 δισεκατομμύρια δολάρια ημερήσιων συναλλαγών FX εκτός της ασφάλειας της CLS, οδηγώντας σε εκκλήσεις για παράταση του χρόνου.

Η συντόμευση του κύκλου θα μπορούσε να έχει άλλα αρνητικά αποτελέσματα, όπως η αύξηση της ζήτησης για βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση. Συνήθως, ορισμένοι επενδυτές πρέπει να περιμένουν να λάβουν μετρητά από μια αγορά προτού μπορέσουν να αγοράσουν τίτλους σε μια άλλη, αλλά όσοι πωλούν διεθνείς τίτλους για να αγοράσουν στις ΗΠΑ μπορεί να βρεθούν με έλλειμμα μετρητών για μια ημέρα.

Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τη χρήση των συμφωνιών επαναγοράς μίας ημέρας (overnight) αλλά να μετατοπίσει τον πιστωτικό κίνδυνο – τον κίνδυνο να μην μπορέσει ο αντισυμβαλλόμενος να πληρώσει τις υποχρεώσεις του εγκαίρως και πλήρως – στις τράπεζες, σχολίασε ο Adam Watson, επικεφαλής για υπηρεσίες θεματοφυλακής στην BNY Mellon.

Οι θεματοφύλακες, οι φύλακες των περιουσιακών στοιχείων των πελατών, παρέχουν συνήθως στους πελάτες βραχυπρόθεσμη πίστωση με τη μορφή ρευστότητας εντός της ημέρας και σε έκτακτη βάση χρηματοδότησης μίας νύχτας, για να βοηθήσουν τον διακανονισμό σε διαφορετικά συστήματα και ζώνες ώρας.

Δευτερεύουσες συνέπειες

Θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλες συνέπειες. Τα αμοιβαία κεφάλαια παγκόσμιων δεικτών, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο με ένα σημαντικό μείγμα περιουσιακών στοιχείων με αναντιστοιχία διακανονισμού, θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Ο Steve Fenty, επικεφαλής διαχείρισης νομισμάτων στην State Street Global Markets, είπε ότι όταν υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ του κύκλου διακανονισμού ενός αμοιβαίου κεφαλαίου και των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων του, οι διαχειριστές μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χωρίσουν τους κύκλους διακανονισμού μεταξύ αμοιβαίων κεφαλαίων που έχουν υψηλό ποσοστό υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ έναντι πιο διαφοροποιημένων παγκόσμιων κεφαλαίων.

Η αλλαγή θα μπορούσε επίσης να μειώσει τη ρευστότητα στις αγορές μετοχών, εκτίμησε ο Josh Galper, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων κεφαλαιαγορών Finadium, καθώς ένα συντομευμένο χρονικό πλαίσιο στις ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο ανάκλησης τίτλων που είχαν δανειστεί σε short sellers.

«Συχνά παραβλέπεται πόση ρευστότητα προσφέρουν οι ανοικτές πωλήσεις και ο δανεισμός τίτλων στις αγορές μετοχών», είπε ο Galper. «Είναι το είδος των πραγμάτων που το ξέρεις όταν ολοκληρωθεί».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street