Για χρόνια, οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί κοίταζαν νότια στη Φλόριντα για τον ιδανικό οίκο ευγηρίας τους για να φύγουν στη συνταξιοδότηση από τις τέσσερις δεκαετίες εργασίας τους στο εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ, σύμφωνα με το fortune.

ΗΠΑ: Γιατί τα αμερικανικά αυτοκίνητα είναι τόσο μεγάλα

Αλλά οι πλούσιοι πολίτες σκέφτονται όλο και περισσότερο μια ζωή πέρα από τον Ατλαντικό, με την μη ελκυστική αναμέτρηση μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ να τυς ωθεί στην έξοδο.

«Αυτή η χώρα μου έχει γίνει μισαλλόδοξη»

Ο Ντέιβιντ, ένας 65χρονος δικηγόρος από το Σικάγο, πηγαίνει στην Πορτογαλία σε ένα ταξίδι ανίχνευσης τον επόμενο μήνα με προϋπολογισμό 500.000 δολαρίων με την ελπίδα να βρει ένα νέο δεύτερο σπίτι στη Σίλβερ Ακτή, μεταξύ Λισαβόνας και Πόρτο.

Ο δικηγόρος, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, επικαλούμενος ανησυχίες ότι μπορεί να παρενοχληθεί, είπε ότι το πολιτικό κλίμα είχε γίνει τόσο τοξικό που οδηγήθηκε να αναζητήσει ειρήνη πέρα από τον Ατλαντικό.

Ως εγγονός τεσσάρων μεταναστών που αποβιβάστηκαν στο νησί Ellis, ο David έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα από τη συζήτηση στις ΗΠΑ σχετικά με τη μετανάστευση.

«Αυτή η χώρα μου έχει γίνει μισαλλόδοξη», λέει ο David.

«Αυτή η χώρα πάντα διέσυρε ανθρώπους που δεν είναι σαν αυτούς. Έτσι, βλέπουμε αυτές τις εικόνες ανθρώπων στα νότια των συνόρων και είναι απλώς άνθρωποι, αλλά και οι δύο πλευρές τις χρησιμοποιούν για πολιτικούς λόγους, και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα της απόλυτης μισαλλοδοξίας και είναι λυπηρό».

Ο δικηγόρος κινείται επίσης για να ξεφύγει από την επικείμενη απειλή της ένοπλης βίας.

«Είπα στη σύζυγό μου πριν από περίπου 15 χρόνια ότι είχα συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι θα μπορούσα να σκοτωθώ ανά πάσα στιγμή σε αυτή τη χώρα», είπε ο Ντέιβιντ.

Ο Ντέιβιντ ελπίζει να κλείσει μια συμφωνία πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, επειδή πιστεύει ότι εάν ο Τραμπ εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος, η ζήτηση για σπίτια στο εξωτερικό θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα ύψη.

Αμερικανοί σπεύδουν στο εξωτερικό

Ο δικηγόρος δεν πρόκειται απλώς να κάνει ένα ταξίδι ανίχνευσης για τον εαυτό του τον επόμενο μήνα. Αυτός και η σύζυγός του σκοπεύουν να διαθέσουν τοποθεσίες και ακίνητα για πέντε από τους άλλους φίλους τους.

Η πολιτικά υποκινούμενη απόφαση του David και του φίλου του να αρχίσουν να αποσυνδέονται από την πατρίδα τους δεν είναι ασυνήθιστη, σύμφωνα με την Kylie Adamec, σύμβουλο ακινήτων για την Casa Azul, η οποία συμβουλεύει τον David και άλλους Αμερικανούς για τις κινήσεις τους.

«Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τη φορολογική κατάσταση, ανησυχούν περισσότερο για το τι πρόκειται να συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες τους επόμενους δύο μήνες. Τον Νοέμβριο με τις εκλογές, οι άνθρωποι θέλουν απλώς να έχουν επιλογές», δήλωσε ο Adamec στο Fortune.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαιώθηκαν ως οι αντίστοιχοι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ σε μια ρεβάνς του 2020.

Toξικότητα

Αν η φετινή μάχη μοιάζει με την προηγούμενη, οι ψηφοφόροι μπορούν να περιμένουν μια απίστευτα τοξική εκλογική μάχη, κάτι που οι πελάτες της Adamec γνωρίζουν καλά.

“Από ό, τι μπορώ να δω, είναι ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά όσον αφορά την απόφαση των εκλογών που είναι πραγματικά καθοριστικός παράγοντας για το αν κάποιος μετακομίζει ή όχι στο εξωτερικό, είτε είναι πλήρους είτε μερικής απασχόλησης”.

Η Adamec λέει ότι είναι ένα μείγμα Αμερικανών αγοραστών που εξετάζουν επιλογές ακινήτων στην Πορτογαλία, αλλά είναι πιο αριστεροί.

Σύμφωνα με τον Marco Permunian, μπορείτε να πάρετε μια καλή αίσθηση της πολιτικής αστάθειας στις ΗΠΑ απλά παρατηρώντας τον αριθμό των ατόμων που υποβάλλουν αίτηση για ιταλικά διαβατήρια μέσω της εταιρείας του, Italian Citizenship Assistance (ICA), ανά πάσα στιγμή.

Οι έρευνες άρχισαν να αυξάνονται το 2016 μετά την εκλογή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Το έκαναν ξανά το 2020 μετά την πανδημία COVID-19 και την αστάθεια που πυροδότησαν διαμαρτυρίες και ταραχές μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, καθώς και μετά την ανατροπή της απόφασης Roe v Wade.

Καθώς οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μια δεύτερη φρικιαστική αναμέτρηση μεταξύ του Τραμπ και του Μπάιντεν, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ICA έχει δει τις έρευνες να τριπλασιάζονται από τα τέλη του περασμένου έτους.

Δεξιά στροφή

Στην Πορτογαλία, υπάρχουν φόβοι ότι η άνοδος των δεξιών κομμάτων στο κοινοβούλιο της χώρας θα μπορούσε να εντείνει περαιτέρω την επιβλαβή ρητορική κατά των μεταναστών, πιθηκίζοντας το είδος της πόλωσης που έχει γίνει κοινός τόπος στις ΗΠΑ.

Στην Ιταλία, το κυβερνών ακροδεξιό κόμμα έχει κάνει σαρωτικές αλλαγές στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας και έχει πατάξει τη μετανάστευση.

Ο Adamec της Casa Azul, ωστόσο, δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι αναμένει ότι οι έρευνες σχετικά με την παραμονή στην Πορτογαλία θα μειωθούν μετά το κλείσιμο του προγράμματος χρυσής βίζας, οι αιτήσεις παρέμειναν σταθερές, πιθανώς τροφοδοτούμενες από τις εκλογές των ΗΠΑ.

Όσο για την πολιτική τοξικότητα της ίδιας της Ευρώπης, ο David δεν αισθάνεται τόσο ανήσυχος όσο τον έχουν κάνει τα γεγονότα στις ΗΠΑ.

«Είναι όλοι σαν μωρά Τραμπ, οπότε δεν πρόκειται να ανησυχώ γι ‘αυτό», λέει ο David για το εντεινόμενο πολιτικό καζάνι της Ευρώπης.

«Η Πορτογαλία ήταν πάντα ένα αρκετά φιλελεύθερο μέρος. Δεν ανησυχώ υπερβολικά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή