Σε μια εξαγορά που ενισχύει την παρουσία της στην αγορά των ΗΠΑ προχώρησε η Masdar. Η κρατική εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων απέκτησε το 50% της αμερικανικής εταιρείας ανεξάρτητου παραγωγού ενέργειας (IPP) Terra-Gen από την Energy Capital Partners.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024. Μετά την εξαγορά, η Igneo Infrastructure Partners (IPP) θα διατηρήσει το υφιστάμενο μερίδιο 50% στην εταιρεία.

Επί του παρόντος, η Terra-Gen λειτουργεί περίπου 2,4 4GW ηλιακών και αιολικών έργων και 5,1GWh εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας σε 32 τοποθεσίες στις ΗΠΑ, κυρίως στην Καλιφόρνια και το Τέξας.

Η Masdar επένδυσε για πρώτη φορά στην αγορά των ΗΠΑ το 2019, διαθέτοντας ηλιακά και αιολικά έργα κοινής ωφέλειας με δυναμικότητα παραγωγής άνω των 1,4GW.

Η αγορά των ΗΠΑ θα «διαδραματίσει σημαντικό ρόλο» στο σχέδιο της Masdar για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τουλάχιστον 100GW έως το 2030.

Πριν από αυτή την εξαγορά, η Masdar και η Αρχή Ηλεκτρισμού και Ύδρευσης του Ντουμπάι (DEWA) ανακοίνωσαν το οικονομικό κλείσιμο της έκτης φάσης 1,8GW του ηλιακού πάρκου Mohammed bin Rashid Al Maktoum με κόστος έως 5,5 δισ., δολάρια Αυστραλίας (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

Η DEWA υλοποιεί την έκτη φάση του ηλιακού πάρκου σε συνεργασία με την Masdar, την Abu Dhabi Future Energy Company, με βάση ένα μοντέλο ανεξάρτητου παραγωγού ενέργειας (IPP). Εν τω μεταξύ, η έκτη φάση του έργου πέτυχε το χαμηλότερο κόστος ενέργειας (LCOE) 0,016 δολάρια ΗΠΑ ανά kWh στο ηλιακό πάρκο.

Το πλωτό αιολικό πάρκο στην Βαλτική

Πρόσφατα η Masdar εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του έργου Baltic Eagle Offshore Wind Project ισχύος 476 MW που βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Γερμανίας.

Το αιολικό πάρκο Baltic Eagle, το οποίο κατασκευάζει από κοινού με την Iberdrola αποτιμάται σε περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ και έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2024.

Η Masdar και η Iberdrola υπέγραψαν στρατηγική συμφωνία τον Ιούλιο του 2023 για συνεπένδυση στη Baltic Eagle.

Στην COP28, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν μια περαιτέρω συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αξιολόγηση της κοινής ανάπτυξης υπεράκτιων έργων αιολικής και πράσινης υδρογόνου σε βασικές αγορές, όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Η Masdar έχει θέσει ως μακροπρόθεσμο στόχο την προώθηση υπεράκτιων αιολικών έργων σε όλο τον κόσμο. Στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 100 GW έως το 2030

Ποια είναι η Masdar

Η Masdar είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες Aνανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, με ηγετική θέση στο πράσινο υδρογόνο. Υλοποιεί το όραμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δράση για το κλίμα.

Η εταιρεία έχει αναπτύξει έργα σε περισσότερες από 40 χώρες σε έξι ηπείρους και έχει επενδύσει ή δεσμευτεί να επενδύσει σε όλο τον κόσμο έργα που η αξία τους ξεπερνά τα 30 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Η Masdar ενώνει τους τρεις εταιρείες ενέργειας των ΗΑΕ – Mubadala, ADNOC και TAQA – χρησιμοποιώντας τη συνδυασμένη τεχνογνωσία τους για να εκπληρώσει το σκοπό της «ως παγκόσμια πρωτοπόρος στην καθαρή ενέργεια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πράσινο υδρογόνο.» όπως αναφέρει η εταιρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green