Μαζική είναι πλέον η επιστροφή των επενδυτών στα εταιρικά ομόλογα των ΗΠΑ, σπεύδοντας να «κλειδώσουν» τις υψηλότερες αποδόσεις των τελευταίων ετών ενόψει των μειώσεων επιτοκίων που αναμένονται από την Federal Reserve.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του fund tracker EPFR, οι εισροές σε εταιρικά ομολογιακά κεφάλαια έχουν φτάσει τα 22,8 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής το 2024, καταγράφοντας το πρώτο θετικό ξεκίνημα έτους από το 2019, όταν είχαν εισρεύσει 22,4 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο.

ΗΠΑ: Νέα πηγή ανησυχίας τα εταιρικά ομόλογα «σκουπίδια» – Ο φόβος των αγορών

Οι ροές συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών και στη συμπίεση των spreads — το premium που καταβάλλουν οι εταιρικοί δανειολήπτες σε σχέση με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ— στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών.

Τα περισσότερα χρήματα έχουν διατεθεί σε σχήματα επενδυτικής βαθμίδας, ωθώντας τα spreads σε χαμηλά δύο ετών, αν και μερικά έχουν πάει σε χρέη όπου τα spread είναι στα χαμηλά 26 μηνών και μόλις ελάχιστα πάνω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2007.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα spreads βρίσκονται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, ορισμένοι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την υγεία της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο και την πιθανότητα βαθύτερης εταιρικής κρίσης ή αύξησης των χρεοκοπιών — ιδιαίτερα εάν η Fed δεν πραγματοποιήσει τις μειώσεις των επιτοκίων που αναμένει η αγορά.

«Υπάρχει κίνδυνος να ‘υπερθερμανθεί’ αυτή η δυναμική», δήλωσε ο Christian Hantel, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Vontobel, στους Financial Times, και «είναι τόσο ισχυρός που ορισμένοι επενδυτές μπορεί απλώς να θέλουν να φτάσουν στην αγορά ανεξάρτητα από την τιμή».

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι «το ασφάλιστρο κινδύνου ορισμένων πιστώσεων δεν τιμολογείται πλέον επαρκώς», πρόσθεσε.

Ο ρόλος της Fed

Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την Τετάρτη στο υψηλό 22 ετών στο 5,25% – 5,5% και επανέλαβε προηγούμενες προβλέψεις για τρεις περικοπές φέτος. Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν επίμονες πιέσεις τιμών έχουν κάνει ορισμένους επενδυτές να ανησυχούν για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να επιτύχει τη λεγόμενη ήπια οικονομική «προσγείωση», όπου μειώνει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση.

«Υπάρχει κίνδυνος να μην περάσουμε αυτή περίοδο και η ανεργία να επιταχυνθεί», δήλωσε ο Adam Abbas, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στη Harris Associates. «Νομίζω ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τα πιστωτικά περιθώρια εδώ», πρόσθεσε.

Ένα ασταθές σκηνικό της αγοράς τα τελευταία δύο χρόνια ενθάρρυνε τους επενδυτές να κρατήσουν τα χρήματα στο περιθώριο ή ακόμα και να αποχωρήσουν από ομολογιακά κεφάλαια, συμβάλλοντας στην αύξηση του κόστους δανεισμού και περιορίζοντας την πρόσβαση των εταιρειών σε νέα χρηματοδότηση.

Αλλά το λεγόμενο «pivot» της Fed τον Δεκέμβριο – όταν η κεντρική τράπεζα έδωσε το ισχυρότερο σήμα της ότι ήταν έτοιμη να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια – πυροδότησε μια στροφή στα πιστωτικά κεφάλαια.

«Οι επενδυτές μετακινούνται σε μεγάλο βαθμό από λιγότερο επικίνδυνα προϊόντα, όπου κρύβονταν για λίγο», σχολίασε ο Hantel.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούν ότι οι ροές προήλθαν από ένα ευρύ φάσμα λιανικών και θεσμικών επενδυτών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό, οι οποίοι έχουν προσελκύσει τις ογκώδεις αποδόσεις που προσφέρονται. Οι μέσες αποδόσεις του χρέους επενδυτικής βαθμίδας των ΗΠΑ, το οποίο έχει προσελκύσει περίπου τα τέσσερα πέμπτα του νέου χρήματος, είναι επί του παρόντος 5,4%, λιγότερο από το πρόσφατο υψηλό του 2023 του 6,4%, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τα χαμηλά που παρατηρήθηκαν μετά την κρίση του Covid.

«Το κεφάλαιο έρχεται από κάθε κανάλι, κάθε γεωγραφία, επειδή έχουμε ελκυστικές πραγματικές αποδόσεις και τις μεγαλύτερες πιστωτικές αγορές», δήλωσε ο John McClain, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Brandywine Global Investment Management.

Οι δανειολήπτες επίσης συρρέουν στην αγορά φέτος. Μόνο οι εταιρείες επενδυτικού βαθμού έχουν εκδώσει το ρεκόρ των 561 δισ. δολαρίων σε ομόλογα έως σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, τους μεγαλύτερους όγκους που έχουν καταγραφεί τουλάχιστον από το 1990. Οι εκδόσεις υψηλής απόδοσης έχουν επίσης επιταχυνθεί, σημειώνοντας άνοδο 64% ετησίως -σε ετήσια βάση στα 62 δισ. δολ. — το υψηλότερο σύνολο σε τρία χρόνια.

Οι κινήσεις καταδεικνύουν «πώς οι επενδυτές φοβούνται να χάσουν την ευκαιρία να κλειδώσουν αυτές τις αποδόσεις», δήλωσε ο Andrzej Skiba, επικεφαλής της Bluebay US σταθερού εισοδήματος στην RBC GAM.

Οι εκδότες επενδυτικού βαθμού θεωρούνται από τους αναλυτές ως απίθανο να χρεοκοπήσουν, ενώ η ποιότητα των εκδοτών στην αγορά των junk ομολόγων θεωρείται ότι έχει βελτιωθεί. Ο Hantel είπε ότι δεν ανησυχούσε ακόμη υπερβολικά για τα επίπεδα spread, αλλά ότι γινόταν ολοένα και πιο εμφανές ότι ορισμένες συμφωνίες νέων εκδόσεων «είναι σίγουρα πολύ δύσκολες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης