Η έκπληξη που επεφύλαξε η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) να μειώσει τα επιτόκια αιφνιδίασε τις αγορές, οι οποίες προτρέχουν να στοιχηματίσουν ότι θα ακολουθήσουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες , ωστόσο οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θα σηματοδοτήσουν τόσο εύκολα τη νίκη στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Χθες η Ελβετία έγινε η πρώτη δυτική χώρα που μείωσε τα επιτόκια τα οποία διαμορφώθηκαν στο 1,5% από 1,75%. Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση. Οι traders οδήγησαν σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων και τον δείκτη Stoxx 600 σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Fed: Το «αίνιγμα» των επιτοκίων – Τι μπορεί να κάνει η κεντρική τράπεζα

Θεωρώντας την ελβετική κίνηση ορόσημο οι έμποροι στοιχηματίζουν τώρα για αποκλιμάκωση των επιτοκίων τον Ιούνιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE). Παραμένουν ωστόσο επιφυλακτικοί αν θα πράξει το ίδιο η Federal Reserve, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός.

Οι αγορές χρήματος βλέπουν τώρα την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 90% έως τον Ιούνιο από λιγότερο από 80% που ήταν αργά την Τετάρτη. Το ίδιο ισχύει και για την Τράπεζα της Αγγλίας που οι traders εκτιμούν πιθανότητα σε ποσοστό 70% να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο έναντι 60% την Τετάρτη.

«Αμφιβάλλω αν κάποιος θα πίστευε ότι η Ελβετία είναι ο ήλιος γύρω από τον οποίο όλοι οι άλλοι έλκονται, αλλά το γεγονός ότι έχουν περάσει αυτό το όριο πρέπει να έχει σημασία» εξηγεί στο Reuters ο Κρις Τζέφρει, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της Legal & General Investment Management. Ο ίδιος επίσης συμφωνεί με τις αγορές για τα ευρωπαϊκά και βρετανικά επιτόκια και εκτιμά ότι τα αμερικανικά μπορεί να καθυστερήσουν την καθοδική πορεία τους.

Η BoE διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλό 16 ετών, στο 5,25%, την Πέμπτη, αλλά ο διοικητής της, Άντριου Μπέιλι, είπε ότι η βρετανική οικονομία «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» ώστε η Τράπεζα της Αγγλίας να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Ο αιφνιδιασμός της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Σε αντίθεση με τη Βρετανία και την ευρωζώνη ο πληθωρισμός στην Ελβετία βρέθηκε τον Φεβρουάριο μέσα στο εύρος στόχο της κεντρικής τράπεζας 0-2% και κινήθηκε με ρυθμό 1,9%.
Σύμφωνα με το πρώην στέλεχος της SNB και νυν ανώτερο οικονομολόγο της Pictet Asset Managemen, Νικολάι Μαρκόφ  η Ελβετία είναι μοναδική μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών καθώς έχει αρχίσει να ανησυχεί για την υπερβολική πτώση του πληθωρισμού καθώς το νόμισμά της ενισχύεται.

«Ανησυχούσαν ότι ο αποπληθωριστικός αντίκτυπος του ισχυρού ελβετικού φράγκου θα συνεχιστεί και αυτό ήταν το βασικό κίνητρο για να ξεκινήσουν τον κύκλο χαλάρωσης νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη κεντρική τράπεζα της ανεπτυγμένης αγοράς» είπε χαρακτηριστικά.

Ένας ακόμα παράγοντας είναι το χρονοδιάγραμμα των συνεδριάσεων για τη νομισματική πολιτική, η οποία λαμβάνει χώρα μια φορά το τρίμηνο.  Άλλες κεντρικές τράπεζες που συνεδριάζουν πιο τακτικά έχουν την πολυτέλεια του χρόνου να εξετάζουν τα δεδομένα και να αποφασίζουν σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό ενέχει το κίνδυνο το κόστος δανεισμού να παραμείνει αυξημένο και να ωθήσει την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου υψηλότερα.

Το ελβετικό φράγκο, το οποίο αυξήθηκε πάνω από 6% έναντι του ευρώ πέρυσι υποχώρησε σε χαμηλό εννέα μηνών έναντι του νομίσματος την Πέμπτη και έπεσε πλέον του 0,5% έναντι του δολαρίου, καθώς η SNB διεύρυνε το χάσμα των επιτοκίων μεταξύ της Ελβετίας και των ομολόγων της.

Μετά τη συνεδρίαση της BoE, η απόδοση του ευαίσθητου στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής βρετανικού διετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 12 μονάδες βάσης στο 4,23%.
Η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης  λίγο πάνω από το 2,9%.

Τι θα κάνει η Fed

Ο Salman Ahmed,  επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών και στρατηγικής κατανομής περιουσιακών στοιχείων της Fidelity International, προειδοποίησε ότι η Fed θα μπορούσε να περιμένει περισσότερο για να ξεκινήσει τη χαλάρωση του κόστους δανεισμού και ότι η ΕΚΤ και η BoE διακινδυνεύουν νομισματική αδυναμία και περισσότερο πληθωρισμό ξεκινώντας πρώτες.

Την Τετάρτη η Federal Reserve διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση και την πρόβλεψη για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024. Ο πρόεδρος της, Τζερόμ Πάουελ, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων το πρώτο δίμηνο του έτους που κινήθηκαν υψηλότερα από το αναμενόμενο και απάντησε ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν αισθάνονται ότι αλλάζει η πορεία επιβράδυνσης του πληθωρισμού, απλά δεν είναι γραμμική η αποκλιμάκωση. «Παρ’ όλα αυτά, αναζητούμε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις χαμηλές μετρήσεις που είχαμε πέρυσι» εξήγησε ο Πάουελ. «Και να μας δώσουν μεγαλύτερο βαθμό εμπιστοσύνης ότι αυτό που είδαμε ήταν πραγματικά πληθωρισμός που κινείται σταθερά προς το 2%»

«Έχουμε μια Fed που θέλει να μειώσει, θέλει την ευκαιρία να ξεκινήσει τον κύκλο μείωσης, αλλά τα δεδομένα δεν της δίνουν αυτό το σημείο εισόδου» εκτιμά ο Ahmed. «Είναι οι πιθανές κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών που προφανώς ανησυχούν την ΕΚΤ»  συνέχισε προσθέτοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις από μια αδύναμη λίρα θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση για την BoE.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία επιβραδύνθηκε στο 3,4% τον Φεβρουάριο, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τον στόχο της BoE για 2%.

Ωστόσο υπάρχουν και οι επενδυτές που βρίσκουν ελκυστική επενδυτική επιλογή τα ευρωπαϊκά και βρετανικά ομόλογα ανεξάρτητα από το πότε θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων.  Ο Joost van Leenders, ανώτερος στρατηγικός επενδυτής της Van Lanschot Kempen στην Ολλανδία, ανήκει σε αυτή την ομάδα και εξηγεί ότι η εταιρεία του «αυξάνει την έκθεση σε ομόλογα της ευρωζώνης και κινείται προς μια θέση όπου επωφελούμαστε από την πτώση των αποδόσεων.» Εκτιμά ότι αναμένει ότι η BoE θα μειώσει τα επιτόκια ήδη από τον Μάιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή