
Η αντιμονοπωλιακή αγωγή της αμερικανικής κυβέρνησης κατά της Apple βασίζεται στην υπόθεση του 1998 που ουσιαστικά έσπασε τον ασφυκτικό έλεγχο της Microsoft στην πλατφόρμα των Windows, με τη διαφορά ότι τώρα μπορεί να αποδειχθεί ατελές σχέδιο για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού στα smartphone.
Η αγορά που περιστρέφεται γύρω από iPhone σήμερα φαίνεται πολύ διαφορετική από το σχεδόν μονοπώλιο που απολάμβανε η Microsoft με το λειτουργικό σύστημα Windows πριν από δύο δεκαετίες, και ως εκ τούτου η κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει μια πιο δύσκολη κατάσταση για να αντιμετωπίσει την Apple, δήλωσαν στο Reuters νομικοί εμπειρογνώμονες.
H Apple πάει στον πόλεμο – Πώς θα αντιδράσει στις κατηγορίες για μονοπώλιο
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, μαζί με 15 κυβερνήσεις πολιτειών, κατηγόρησαν την Apple για τη δημιουργία μονοπωλίου στην αγορά των smartphones μέσω περιορισμών που θέτει στους δημιουργούς των εφαρμογών που περιορίζουν τις επιλογές και την καινοτομία, γεγονός που, όπως είπε, αναγκάζει τους καταναλωτές να πληρώνουν υψηλότερες τιμές.
Η Apple φυσικά αρνήθηκε την κατηγορία και η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι οι επιχειρηματικές πρακτικές της Apple ήταν «αποκλειστικές» και έβλαψαν τους καταναλωτές υποβαθμίζοντας την ποιότητα των ανταγωνιστικών προϊόντων.

Καταστολή τεχνολογιών
Η κυβέρνηση κατηγόρησε την Apple ότι καταστέλλει τις τεχνολογίες που θα αύξαναν τον ανταγωνισμό μεταξύ των smartphone σε πέντε τομείς: τις λεγόμενες «σούπερ εφαρμογές», τις εφαρμογές παιχνιδιών με ροή cloud, τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, τα έξυπνα ρολόγια και τα ψηφιακά πορτοφόλια.
Ένα παράδειγμα που έδωσε η κυβέρνηση είναι γνωστό σε οποιονδήποτε στέλνει μηνύματα από ένα iPhone σε έναν χρήστη ενός τηλεφώνου Android – η «πράσινη φούσκα» που οδηγεί σε εμπόδια, όπως κοκκώδεις φωτογραφίες που αποστέλλονται με κείμενο που δεν ισχύουν όταν στέλνετε μηνύματα μεταξύ δύο τηλεφώνων που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα iOS της Apple.
Οι αντιμονοπωλιακές αρχές δήλωσαν ότι η Apple επεκτείνει γρήγορα την επιρροή και τη δύναμή της σε κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας περιεχομένου και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Σύγκριση με το παρελθόν και τη Microsoft
Συγκριτικά, η Microsoft κατηγορήθηκε ότι έκανε κατάχρηση της κυριαρχίας της στην αγορά για να εμποδίσει τους χρήστες να εγκαταστήσουν ελεύθερα λογισμικό σε υπολογιστές που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα της εταιρείας.
Αυτό μπορεί να ακούγεται παρόμοιο με τον έλεγχο της Apple στο κατάστημα εφαρμογών, αλλά νομικοί εμπειρογνώμονες είπαν στο Reuters ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές.
Η Apple μπορεί να συνάψει σύμβαση με όποιον θέλει και να σχεδιάζει προϊόντα όπως κρίνει σκόπιμο. Γίνεται πρόβλημα όταν μια εταιρεία με μονοπωλιακή ισχύ λαμβάνει μέτρα για να μειώσει τα βραχυπρόθεσμα κέρδη προκειμένου να κρατήσει τους ανταγωνιστές μακριά μακροπρόθεσμα, είπε ο Ντάγκλας Ρος, μελετητής αντιμονοπωλιακής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.
«Η θεμελιώδης υπόθεση που φαίνεται να έχει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ότι η Apple πρέπει να συνεργαστεί με τους αντιπάλους της για να επιτρέψει στους ανταγωνιστές να ανταγωνιστούν την Apple», είπε ο Ρος.
Η μάχη των μεριδίων
Η Microsoft αναγκάστηκε να ανοίξει το λειτουργικό της σύστημα επειδή ήλεγχε το 95% των επιτραπέζιων λειτουργικών συστημάτων τη δεκαετία του 1990. Συγκριτικά, η Apple είχε το 55% της βορειοαμερικανικής αγοράς smartphone στα τέλη Σεπτεμβρίου με βάση τις αποστολές. Το υπόλοιπο κομμάτι της πίτας πηγαίνε σε τηλέφωνα που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android της Google, σύμφωνα με την Canalys.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επιδιώκει να ορίσει ως αγορά αυτή των smartphone στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εκπρόσωποι της Apple δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να πείσουν το δικαστήριο να ορίσει ως αγορά την παγκόσμια αγορά smartphone.
Η Apple και η μεγαλύτερη ανταγωνιστριά της, η κορεατική Samsung Electronics, είχαν μερίδιο αγοράς πέριξ του 20% παγκοσμίως το 2023, αν και η Apple κέρδισε ελαφρώς τη Samsung στις αποστολές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Canalys.
Οι απόψεις νομικών
Η Microsoft «ήταν ξεκάθαρα μονοπώλιο και δεν υπήρχαν αποτελεσματικοί ανταγωνιστές στον χώρο του λειτουργικού συστήματος υπολογιστή», είπε ο Ρος. Από την άλλη πλευρά, το Android «είναι πολύ δημοφιλές, ειδικά στον υπόλοιπο κόσμο, και είναι ένας πολύ αποτελεσματικός ανταγωνιστής του iOS».
Ο Ρος προέβλεψε ότι θα ήταν πιο δύσκολο για το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επικρατήσει έναντι της Apple από ό,τι στην περίπτωση της Microsoft. Άλλωστε υπάρχουν δικαστικά προηγούμενα.
Το 2021, σε μια αντιμονοπωλιακή υπόθεση που άσκησε η εταιρεία που δημιούργησε το “Fortnite”, Epic Games, ένας ομοσπονδιακός δικαστής διαπίστωσε ότι η Epic απέτυχε να αποδείξει ότι οι χρήστες της Apple ήταν «κλειδωμένοι» στα iPhone τους και δεν επρόκειτο να μεταβούν σε συσκευές Android. Φυσικά, οι κυβερνητικοί δικηγόροι γνωρίζουν αυτές τις διαφορές και εξακολουθούν να ασκούν την υπόθεση.
Νομικοί εμπειρογνώμονες που επικαλείται το Reuters είπαν ότι αυτό αντικατοπτρίζει την άποψη του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου της κυβέρνησης Μπάιντεν.
«Είναι στην ευχάριστη θέση να αναλάβουν τον κίνδυνο μιας πραγματικά μεγάλης υπόθεσης», δήλωσε ο δικηγόρος των εναγόντων Πάτρικ ΜακΓκάχαν, η εταιρεία του οποίου εμπλέκεται σε δικαστικές διαφορές κατά της Apple.
Η δικαστής Μελίσσα Μάξμαν στην Ουάσιγκτον είπε ότι η υπόθεση της Microsoft άλλαξε το τεχνολογικό τοπίο και επαίνεσε την αγωγή της κυβέρνησης ως ένα βήμα προς τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην αγορά των smartphone.
«Αν ανοίξετε την αγορά για να μπουν άλλοι ανταγωνιστές, θα δείτε τις τιμές να μειώνονται και την ποιότητα να ανεβαίνει», είπε η Μάξμαν. «Αυτό ακριβώς ειπώθηκε στη Microsoft — και μάντεψε, ήταν αλήθεια», καταλήγει η δικαστής.


Latest News

Σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν την κυβερνοασφάλεια βασική πρόκληση - Τι δείχνει έρευνα
Σύμφωνα με τη μελέτη, το ένα τρίτο σχεδόν (31,1%) των επιχειρήσεων βασίζεται κυρίως ή εξ ολοκλήρου σε χειροκίνητες διαδικασίες ή βρίσκεται μόλις στο αρχικό στάδιο ενσωμάτωσης ψηφιακών τεχνολογιών

Καταφύγιο... στην Ινδία αναζητά η Apple - Τι σχεδιάζει για τα iPhone
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Apple

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων σε Meta και Apple από την ΕΕ
Τα πρόστιμα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις με τον Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει με δασμούς χώρες που τιμωρούν τις αμερικανικές εταιρείες

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι της AI για τη δημιουργία action figures και χαρακτήρων Ghibli
Οι εικόνες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω εκπαίδευση των μοντέλων AI ή ακόμα και να συμπεριληφθούν σε δημόσια datasets

SAP: Άνοδος 58% στα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας
Η μετοχή του γίγαντα λογισμικού SAP σημειώνει άνοδο 9,3% μετά την αύξηση των κερδών πρώτου τριμήνου

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων