Ήπια πτωτικά άρχισε την εβδομάδα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναλώθηκε στις ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ αντίρροπων δυνάμεων, με την επιλεκτικότητα να αποτυπώνεται στις εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες που ακολούθησαν δεικτοβαρείς τίτλοι της αγοράς.

Wall Street: Ξαναβρίσκει το δρόμο της ανόδου

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,19% στις 1.422,51 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.420,50 μονάδων (-0,33%) και 1.427,90 μονάδων (+0,19%). Ο τζίρος ανήλθε στα 135,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,9 εκατ. τεμάχια αξίας 14,6 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,38% στις 3.421,31 μονάδες, ενώ στο -1,02% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.381,89 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,21% στις 1.214,96 μονάδες.

Υψηλός… για την εποχή ο τζίρος

Αν και αυτήν την εβδομάδα οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές περίμεναν υποτονικές συναλλαγές, ο τζίρος εξέπληξε θετικά, όχι τόσο για ο ύψος του όσο για τον ρυθμό τους. Και μπορεί να υπήρξαν κάποια διαστήματα «νηνεμίας», εντούτοις έφτασε στα 100 εκατ. ευρώ, κατά την Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα των Καθολικών. Η πρώτη αντίδραση μάλιστα των εγχώριων αναλυτών «έδειξε» το ισχυρό εγχώριο ενδιαφέρον που παραμένει σε μια αγορά που κατά τα άλλα βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης.

Την ίδια ώρα, αν και η αγορά βλέπει ότι η κυβέρνηση δεν απειλείται από τις τελευταίες εξελίξεις, εντούτοις υπάρχει δυσαρέσκεια και αυτό μπορεί να αποτυπωθεί στην αποφασιστικότητα της να προχωρήσει σε κάποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες περιμένει η εγχώρια επενδυτική κοινότητα. Βέβαια, δεν μπορούμε ακόμη να μιλάμε για πολιτικό κίνδυνο, αλλά για ανάλωση πολιτικού κεφαλαίου σε ζητήματα που θα μπορούσαν να είχαν λάβει άλλη τροπή μετά από καλύτερη διαχείριση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας.

Πάντως, αισίως η αγορά έρχεται από τρεις συνεχόμενες εβδομάδες με συσσώρευση και οριακά κέρδη με τις αντοχές να είναι αξιοσημείωτες, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Ο τζίρος, όπως ήταν λογικό μετά και τo placement της Πειραιώς, κατέβασε ταχύτητα, θυμίζοντας παράλληλα πως πλέον η ζώνη των 1.390-1.430 έχει δουλευτεί αρκετά, και χρειάζεται μία αλλαγή στο επίπεδο για να αυξηθεί και πάλι.

Ο τραπεζικός έχει κάνει την διαφορά στον τζίρο μιας και συγκεντρώνει συντριπτικό ποσοστό στην αγορά, προσθέτει ο κ. Ζαχαράκης, ο οποίος χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα και τις προβλέψεις σε κάθε περίπτωση πολύ καλά, με τους αγοραστές να απορροφούν εύκολα την όποια προσφορά από τους κερδισμένους του προηγούμενου διαστήματος. Πολύ σημαντικό ότι πάμε για διανομές μερισμάτων κάτι που πολλοί ούτε καν το θυμούνται από το μακρινό παρελθόν. Μπροστά μας σίγουρα έχουμε και νέο placement που όλα δείχνουν ότι θα γίνει σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα από το προηγούμενο.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, τα ΕΛΧΑ με το -3,04%, αλλά και οι Alpha Bank, ΔΕΗ και ΟΤΕ με τις άνω του 2% απώλειες τους βάρυναν το κλίμα στην αγορά. Άνω του 1% ήταν και η πτώση σε ΟΠΑΠ και Βιοχάλκο, με τις Μυτιληναίος, Λάμδα, Aegean, Eurobank και Πειραιώς να κλείνουν ήπια πτωτικά.

Στον αντίποδα, οι στηρίξεις ήρθαν από το +3,64% του Σαράντη και το 2,62% του Ελλάκτωρα, αλλά και τα άνω του 1% κέρδη σε Autohellas, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Cenergy. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, Motor Oil, Jumbo, Quest και ΓΕΚ Τέρνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών