Πίεση προς την κυβέρνηση της Βρετανίας ασκεί η βιομηχανία λογισμικού, προκειμένου να παράσχει μεγαλύτερη υποστήριξη και μάλιστα με μέτρα που περιλαμβάνουν φορολογικά κίνητρα στις εταιρείες του κλάδου αλλά και βίζες για τα ταλέντα, που χρειάζονται για να στελεχωθούν.

Περισσότεροι από 120 ηγέτες του κλάδου ζήτησαν την παρέμβαση της κυβέρνησης για τη βελτίωση των συνθηκών για τις ευρωπαϊκές εταιρείες λογισμικού, αναφέρει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters.

Κομισιόν: Ντιρεκτίβα προς τεχνολογικούς κολοσσούς – «Προστατέψτε από την παραπληροφόρηση»

Η Ευρώπη αγωνίζεται εδώ και καιρό να αναπτύξει τις εγχώριες εταιρείες τεχνολογίας με την ίδια επιτυχία όπως οι ΗΠΑ, με πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις να αναγκάζονται να αναζητούν επενδύσεις στο εξωτερικό καθώς αναπτύσσονται.

Ένα νέο έγγραφο πολιτικής — που δημοσιεύθηκε από τον βιομηχανικό φορέα Boardwave και είδε το Reuters — υπογραμμίζει αυτό που αποκαλεί “τρομερό” ιστορικό της Ευρώπης όσον αφορά την κλιμάκωση των εταιρειών λογισμικού, με μια πρόσφατη μελέτη να δείχνει ότι μόνο μια εταιρεία με επίκεντρο το λογισμικό, η Sage (SGE.L), ανοίγει νέα καρτέλα, συγκαταλέγεται στις 100 κορυφαίες εισηγμένες επιχειρήσεις της Βρετανίας, σε σύγκριση με δεκάδες στις ΗΠΑ.

Ο Φιλ Ρόμπινσον , ιδρυτής της Boardwave και πρώην στέλεχος του γίγαντα λογισμικού Salesfore, μοιράστηκε την έκθεση με την υπουργό τεχνολογίας της Βρετανίας Μισέλ Ντόνελαν  την περασμένη εβδομάδα, προειδοποιώντας ότι οι μεσαίου μεγέθους εταιρείες λογισμικού είχαν λάβει ελάχιστη κυβερνητική προσοχή σε σύγκριση με τις εταιρείες Big Tech και τις ζωηρές νεοφυείς επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται με επιχειρηματικά κεφάλαια.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας δήλωσε ότι είχε ξεκλειδώσει δισεκατομμύρια λίρες για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων υψηλής ανάπτυξης και ενθάρρυνε τους Βρετανούς επενδυτές να στηρίξουν τις πιο υποσχόμενες επιχειρήσεις κλίμακας της χώρας.

«Δεν συμφωνούμε με αυτή την αξιολόγηση. Ο τεχνολογικός μας τομέας ανθεί και ξεπερνά τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές σε κάθε βήμα. Βρισκόμαστε σταθερά στην κορυφή της ηπείρου, μπροστά από τη Γαλλία και τη Γερμανία μαζί», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο Reuters.

Το Boardwave, το οποίο ιδρύθηκε από τον Φ.Ρόμπινσον το 2022, με έδρα το Λονδίνο, έχει 1.300 μέλη και περιλαμβάνει ιδρυτές λογισμικού, διευθύνοντες συμβούλους και άλλους ηγέτες του κλάδου που εκπροσωπούν σχεδόν κάθε χώρα της Ευρώπης.

«Ένα τεράστιο μέρος του τεχνολογικού οικοσυστήματος έχει αγνοηθεί», δήλωσε ο Φ.Ρόμπινσον σε συνέντευξή του. «Το λογισμικό θα στηρίξει την ψηφιακή οικονομία του μέλλοντος, αλλά έχει παραμεληθεί».

Εισαγωγή ταλέντων και ευρωπαϊκό …NASDAQ

Οι συστάσεις της Λευκής Βίβλου, ενός εγγράφου πολιτικής που καθορίζει προτάσεις για τη μελλοντική νομοθεσία, περιλαμβάνουν την επέκταση των συστημάτων θεωρήσεων για ταλέντα, προκειμένου να προσελκύονται και να διατηρούνται εργαζόμενοι από το εξωτερικό, και τη θέσπιση μεγαλύτερων φορολογικών ελαφρύνσεων για τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης.

Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις να διερευνήσουν τη δημιουργία ενός χρηματιστηρίου σε όλη την ήπειρο, το οποίο θα ονομαστεί “ευρωπαϊκό NASDAQ”.

Η IRIS Software Group, η οποία ιδρύθηκε το 1978, είναι ο μεγαλύτερος τρίτος φορέας υποβολής φορολογικών δηλώσεων με τη βρετανική κυβέρνηση και χρησιμοποιείται από 21.000 λογιστικά γραφεία της χώρας.

Η διευθύνουσα σύμβουλός της Ιλόνα Μόρτιμερ-Ζίκα δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να στηρίξει τέτοιες εταιρείες.

«Ο κόσμος θα είναι πολύ διαφορετικός σε 10 χρόνια από τώρα και μπορούμε είτε να το παρακολουθήσουμε να συμβαίνει και να αφήσουμε τις ΗΠΑ να αναλάβουν και πάλι τα ηνία, είτε να υποστηρίξουμε μια κοινότητα ηγετών που θα αναπτυχθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη», δήλωσε.

Άλλοι υποστηρικτές της εκστρατείας είναι ο Rishi Khosla, διευθύνων σύμβουλος της Oaknorth Bank που υποστηρίζεται από τη Softbank, και ο Adam Hale, εταίρος επιχειρηματικού κινδύνου στην επενδυτική εταιρεία Notion Capital, η οποία έχει επενδύσει στο παρελθόν σε νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η βρετανική εταιρεία πληρωμών GoCardless.

Αφού παρουσίασε την έκθεση σε Βρετανούς αξιωματούχους, ο Robinson δήλωσε ότι η Boardwave συνεχίζει τις συνομιλίες με τη γαλλική και τη γερμανική κυβέρνηση για το πώς θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τον κλάδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή