Μία ανάσα από την πλήρη σύγκληση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, μετά τη νέα αποκλιμάκωσή τους κατά την περυσινή χρήση.

Παρά το περιβάλλον υψηλότερου κόστους δανεισμού, οι εισροές νέων επισφαλειών διαμορφώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που σε συνδυασμό με τις επιτυχημένες οργανικές και μη δράσεις, οδήγησαν στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους.

Στουρνάρας: Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες τράπεζες

Στο τέλος του 2023 το απόθεμα των κόκκινων χορηγήσεων είχε υποχωρήσει στα 6,34 δισ. ευρώ, από 9,72 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, με τον μέσο δείκτη NPE να διαμορφώνεται σε 4,2% από 6,2% αντίστοιχα.

Η επίδοση αυτή μάλιστα συνοδεύτηκε από την αύξηση του βαθμού κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις, που αναρριχήθηκε στο 68% το Δεκέμβριο της περυσινής χρονιάς, επίπεδα υψηλότερα κατά 10% σε ετήσια βάση.

Ως εκ τούτου τα καθαρά NPEs έχουν πλέον υποχωρήσει σε μόλις 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η παράμετρος αυτή είναι πολύ σημαντική για τη συνέχεια, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας των τραπεζών για την πλήρη εξάλειψη του προβλήματος.

Κι αυτό διότι επιτρέπει από τη μία πλευρά την εφαρμογή βιώσιμων ρυθμίσεων με μεγαλύτερα κουρέματα, που αυξάνουν τις πιθανότητες θεραπείας και από την άλλη την ευχερέστερη προώθηση συναλλαγών πώλησης ή τιτλοποιήσεων.

Οι νέοι στόχοι

Σύμφωνα με τα business plans της τριετίας 2024 – 2026 που δημοσιοποίησαν οι διοικήσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων ομίλων της χώρας τις προηγούμενες εβδομάδες, ο δείκτης NPE θα υποχωρήσει εφέτος στη ζώνη του 3% και αναμένεται στο τέλος της υπό εξέταση περιόδου να κινηθεί προς το 2%.

Αναλυτικότερα, οι στόχοι ανά τράπεζα είναι οι εξής:

Alpha Bank

Ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε στο τέλος του 2023 σε 6%. Αναμένεται να υποχωρήσει χαμηλότερα από το 5% το 2024, στο 4% το 2025 και κάτω από αυτά τα επίπεδα το 2026.

Συγκεκριμένα τα εντός ισολογισμού κόκκινα ανοίγματα από τα 2,2 δισ. ευρώ, θα μειωθούν μετά από τρία έτη στα 1,5 δισ. ευρώ ως εξής:

– Τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα δημιουργηθούν θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ

– Την ίδια περίοδο όμως θα θεραπευτούν κόκκινα δάνεια και θα εισπραχθούν οφειλές, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ

– Θα ολοκληρωθούν συναλλαγές απομείωσης του αποθέματος κόκκινων δανείων κατά 800 εκατ. ευρώ

Eurobank

Ο δείκτης NPE από 3,5% το Δεκέμβριο του 2023, μετά την αναταξινόμηση των δανείων του project Solar στην κατηγορία «Διακρατούμενα προς πώληση (Held for sale)» εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 3% στο τέλος του 2026.

Σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω μείωση του στοκ των κόκκινων δανείων, που σήμερα ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, θα παίξουν οι ρυθμίσεις.

Από το σύνολο των ρυθμισμένων με οποιονδήποτε τρόπο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, 6 στα 10 αποπληρώνονται χωρίς καθυστερήσεις, δημιουργώντας αισιοδοξία για την οριστική επιστροφή τους στα πράσινα χαρτοφυλάκια.

Εθνική Τράπεζα

Στο τέλος του 2023 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα διαμορφώνονταν σε 1,3 δισ. ευρώ και ο pro forma δείκτης NPE σε 3,7%.

Η διοίκηση του ομίλου έχει θέσει στόχο τη μείωσή του κάτω από το 3% την επόμενη τριετία, τόσο μέσω συναλλαγών αποενοποίησης, όσο και μέσω ρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, πλεονέκτημα για τον όμιλο αποτελεί το γεγονός ότι το 43% των εντός ισολογισμού NPE παρουσιάζει καθυστέρηση μικρότερη των 30 ημερών.

Τράπεζα Πειραιώς

Από το 3,5% το 2023 σε pro forma βάση ο δείκτης NPE του ομίλου αναμένεται να υποχωρήσει στο 3% στο τέλος του 2025 και στο 2,5% το 2026.

Η μείωση αυτή θα επιτευχθεί κατά κύριο λόγο μέσω ρυθμίσεων που θα καταστήσουν ξανά πράσινα, δάνεια που σήμερα δεν εξυπηρετούνται ή δεν έχουν συμπληρώσει τρία συναπτά έτη ομαλών αποπληρωμών.

Αναλυτικότερα, το επιχειρησιακό σχέδιο της τράπεζας προβλέπει ότι την τριετία 2024 – 2026 τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα φτάσουν τα 1,1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, την ίδια περίοδο θα έχει ολοκληρωθεί η θεραπεία δανείων ύψους 1,6 δισ. ευρώ, καθώς και η διαγραφή οφειλών ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, το απόθεμα των NPEs θα υποχωρήσει σωρευτικά κατά 600 εκατ. ευρώ και θα διαμορφωθεί γύρω από τη ζώνη των 700 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις