Ενώ ορισμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών τεχνολογίας μεταμορφώνουν τη βιομηχανία τους, λίγοι την έχουν επαναπροσδιορίσει με τον τρόπο που το έχει κάνει ο Tommy Eklund στη Fortnox, σύμφωνα με τους FT.

Τεχνολογικές start-ups: Αρχισαν… λιτότητα στις μετοχές που μοιράζουν στους υπαλλήλους

Ο Eklund έχει μετατρέψει έναν εξειδικευμένο προμηθευτή λογιστικού λογισμικού που λειτουργεί μόνο στη Σουηδία σε μια εταιρεία χρηματιστηρίου του οποίου η τιμή της μετοχής έχει πενταπλασιαστεί.

Επιδόσεις… στρατοσφαιρικές

Πριν φτάσει το 2020, λίγοι προέβλεπαν τέτοιες στρατοσφαιρικές επιδόσεις. Η εταιρεία είχε ήδη υπογράψει με τα 2/5 των 800.000 μικρών επιχειρήσεων της χώρας που αποτελούσαν τη «σχετική αγορά» της.

Ωστόσο, μετά από ένα χρόνο υπό τον Eklund, η Fortnox αποφάσισε ότι η συνολική απευθυνόμενη αγορά της ήταν στην πραγματικότητα 1,5 εκατομμύρια επιχειρήσεις, περισσότερες από αυτές που υπολογίζονται από τη στατιστική υπηρεσία της Σουηδίας.

Η διαφορά έχει προσελκύσει την προσοχή των σκεπτικιστών hedge funds και των αναλυτών, οι οποίοι αναρωτιούνται πώς η Fortnox αύξησε τον αριθμό των πελατών και τα έσοδα με μετρονομική κανονικότητα, απρόσβλητη από τις τάσεις της οικονομικής ανάπτυξης και μια σημαντική αύξηση των πτωχεύσεων. Η εταιρεία πρόσθεσε 10.000 πελάτες τα τρίτα τρίμηνα του 2020, του 2021, του 2022 και του 2023.

Αυτό που διακυβεύεται είναι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ύψους 4,6 δισ. δολαρίων, ένα πολλαπλάσιο 23 φορές των προβλεπόμενων πωλήσεων που την έχει καταστήσει έναν από τους πιο πολύτιμους ομίλους λογισμικού στον κόσμο, πιο ακριβό σε αυτή τη μέτρηση από την Nvidia.

Ερωτηθείς πώς η Fortnox πέτυχε τέτοια σταθερή ανάπτυξη, ο οικονομικός διευθυντής Roger Hartelius δήλωσε στους Financial Times ότι τα στοιχεία «στρογγυλοποιήθηκαν στην πλησιέστερη χιλιάδα».

“Ο αριθμός είναι καθαρός αριθμός και περιλαμβάνει εκτός από νέους και ανακατεμένους πελάτες επίσης νέους μέσω άμεσων πωλήσεων και μέσω λογιστικών εταιρειών, αλλά και νεοσύστατες εταιρείες, καθώς και εταιρείες που αλλάζουν σε ένα ή περισσότερα από τα συνδρομητικά προϊόντα μας”, έγραψε απαντώντας σε ερωτήσεις.

Η στατιστική υπηρεσία της Σουηδίας εκτιμά ότι υπάρχουν 1.332.598 εγγεγραμμένες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπηρεσιών, εκ των οποίων το 1 εκατομμύριο ήταν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς υπαλλήλους.

Ο Hartelius, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις που εστάλησαν στον Eklund, δήλωσε ότι η Fortnox βλέπει στην αγορά της ως 1,5 εκατομμύριο οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων ενώσεων συγκυριαρχίας και αθλητικών ενώσεων, οι οποίες, όπως είπε, «υποχρεούνται να διαχειρίζονται λογιστικά και να αναφέρουν στην εφορία».

Κατά τη διάρκεια αυτής της παρουσίασης, ο Eklund δήλωσε: «Υπάρχουν περίπου 1,5 εκατομμύριο επιχειρήσεις στη Σουηδία αυτή τη στιγμή και με αυτή την προσέγγιση πιστεύουμε ότι οι περισσότερες από αυτές είναι αντιμετωπίσιμες».

Ο κανόνας της Fortnox

Ένα δημοφιλές σημείο αναφοράς για τις εταιρείες λογισμικού ως υπηρεσία είναι ένας συνδυασμένος ρυθμός αύξησης εσόδων και περιθώριο κέρδους τουλάχιστον 40 ποσοστιαίων μονάδων. Εάν η εταιρεία αναπτύσσεται γρήγορα, το περιθώριο κέρδους θεωρητικά γίνεται λιγότερο σημαντικό, αλλά καθώς ωριμάζει, τα στελέχη πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα περιθώρια κέρδους καλύπτουν το έλλειμμα, σύμφωνα με τους FT.

Μια μέτρηση στην καρδιά του οράματος του Eklund, το οποίο η εταιρεία αποκαλεί “Rule of Fortnox” είναι ένα πιο φιλόδοξο 70%. Η εταιρεία λέει ότι το πέτυχε σε γενικές γραμμές τα τελευταία πέντε χρόνια και ότι ήταν πάνω από 60% τα τελευταία 11 τρίμηνα.

Δημοφιλές short η μετοχή

Η μετοχή της Fortnox ήταν ένα δημοφιλές short για τα hedge funds κατά το παρελθόν έτος, αν και ορισμένοι μείωσαν τις θέσεις τους μετά την άνοδο της τιμής της μετοχής κατά 18% την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς.

Ο στρογγυλοποιημένος αριθμός λογιστών που χρησιμοποιούν το Fortnox παρέμεινε αμετάβλητος πέρυσι. “Πιστεύουμε ότι η σουηδική αγορά έχει διεισδύσει σημαντικά και ότι το υπόλοιπο μέρος είναι ατομικοί έμποροι, με ευκαιρίες εσόδων σημαντικά μικρότερες”, δήλωσε ένα hedge fund που σορτάρει τη μετοχή της εταιρείας.

Η φορολογική αρχή της Σουηδίας δήλωσε ότι από τους 750.000 εγγεγραμμένους ατομικούς εμπόρους, περίπου 180.000 δεν ανέφεραν έσοδα το 2022. Η εκτίμηση της Eurostat για τον αριθμό των ενεργών επιχειρήσεων στη Σουηδία είναι παρόμοια με εκείνη της Fortnox πριν από την άφιξη του Eklund.

Τα κίνητρά του συνδέθηκαν κυρίως με την τιμή της μετοχής, μέσω μιας ασυνήθιστης συμφωνίας στην οποία ο Olof Hallrup, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, πλήρωσε προσωπικά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fortnox.

Ο Hallrup καταδικάστηκε για εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών στη μετοχή της Fortnox πριν από μια προσφορά εξαγοράς το 2016 από την ανταγωνίστρια Visma. Η αγορά μπλοκαρίστηκε για λόγους ανταγωνισμού και ο Hallrup στη συνέχεια αθωώθηκε κατόπιν έφεσης το 2018 και αποζημιώθηκε για ζημίες.

Η εταιρεία του First Kraft εξέδωσε 100.000 δικαιώματα προαίρεσης αγοράς Fortnox των 10 μετοχών το καθένα στον Eklund κατά τον διορισμό του. Η First Kraft πούλησε μετοχές αξίας 600 εκατ. SKr. (57 εκατ. δολάρια) στις αρχές του 2023 για να την αφήσει με το 18,8% της Fortnox. Μια μονοετής δέσμευση για αποχή από περαιτέρω πωλήσεις έληξε τον περασμένο μήνα.

Η Hallrup μισθώνει επίσης γραφεία στη Fortnox μέσω μιας άλλης εταιρείας που έλαβε 25 εκατ. SKr. (2,3 εκατ. δολάρια) ενοικίου πέρυσι: περισσότερα από τα 23 εκατ. SKr. First Kraft που έλαβε σε μερίσματα εκείνο το έτος. Ο Hallrup δήλωσε ότι προσφέρθηκε να χτίσει το γραφείο επειδή «ήταν πεπεισμένος ότι η ανάπτυξη της εταιρείας θα βελτιωθεί σημαντικά και ότι το προφίλ μας στην κοινότητα θα ενισχυθεί» και ότι το ενοίκιο ορίστηκε κάτω από την αγοραία αξία.

Ηχηρή επιτυχία

Το σχέδιο κινήτρων του Hallrup για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fortnox ήταν μια ηχηρή επιτυχία. Ο Eklund άσκησε τα δικαιώματά του το 2022 σε τιμή εξάσκησης SKr20. Αν τις είχε διατηρήσει, όλο το μερίδιό του θα άξιζε 7,4 εκατομμύρια δολάρια σήμερα, αντί για μετοχές αξίας 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων που κατείχε στο τέλος του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία