Κάτω από το 3% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία, για πρώτη φορά εδώ και 2,5 χρόνια ενισχύοντας τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή,  στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, αυξήθηκε κατά 2,4% σε σχέση με πέρυσι τον Μάρτιο μετά από αύξηση 3,2% τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία Insee. Η επιβράδυνση ήταν μεγαλύτερη από την πρόβλεψη 2,8% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Ακρίβεια: Συρρικνώνει (και) τα πασχαλινά αυγά – Ο ρόλος των τιμών του κακάο

Τα στοιχεία την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δείξουν μια μικρή επιβράδυνση στο 2,5% στην ευρωζώνη, ενώ το μοντέλο nowcast του Bloomberg Economics υποδηλώνει ότι  ο πληθωρισμός θα μπορούσε να υποχωρήσει έως και στο 2,3%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τη Γαλλία. Τα στοιχεία για την Ιταλία αναμένεται να δείξουν πληθωρισμό 1,5%.

Με τον πληθωρισμό να πλησιάζει τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστηρίζουν το μήνυμα της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα γίνει τον Ιούνιο. Οι οικονομολόγοι και οι αγορές συμμερίζονται αυτήν την προσδοκία, με τους επενδυτές να τιμολογούν σχεδόν πλήρως τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο 3,75% από 4% στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου.

«Αναμένουμε ότι ορισμένες από αυτές τις πτωτικές πιέσεις θα μπορούσαν να αντιστραφούν τον Απρίλιο» λέει η Ελεονώρα Μαυροειδή, οικονομολόγος στο Bloomberg Economics και ο πληθωρισμός να υποχωρήσει με βραδύτερο ρυθμό τους επόμενους μήνες. Παράγοντες όπως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ αγροτών και διανομέων μπορεί να ωθήσουν τις τιμές των τροφίμων σε άνοδο και μαζί με τις συνεχείς πιέσεις στις τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να διατηρήσουν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2% για το μεγαλύτερο μέρος του έτους».

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Γαλλίας έδειξαν ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε στο 3% τον Μάρτιο από 3,2% τον Φεβρουάριο. Τα μεταποιημένα προϊόντα παρουσίασαν επίσης μείωση των αυξήσεων των τιμών στο 0,1% από 0,4%.

Για τη γαλλική κυβέρνηση, ο πρόσφατος αποπληθωρισμός είναι δίκοπο μαχαίρι. Οι βραδύτερες αυξήσεις τιμών έχουν υπονομεύσει τα φορολογικά έσοδα, συμβάλλοντας στη διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά οι αξιωματούχοι υπολογίζουν επίσης στη χαλάρωση των πιέσεων κόστους για να βοηθήσουν την οικονομία να βγει από τη στασιμότητα.

Η εβδομάδα των περιστεριών της EKT

Αυτή η εβδομάδα ανήκει στα περιστέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς με μια σειρά παρεμβάσεων υποστήριξαν ότι δεν θα πρέπει να καθυστερήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων, δίνοντας σήμα για τον Ιούνιο, καθώς το διακύβευμα πλέον είναι η οικονομία της ευρωζώνης.

Ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, που σε προηγούμενη παρέμβαση του υποστήριξε ότι η μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να γίνει την άνοιξη, η χρονική διάρκεια της οποίας περιλαμβάνει την συνεδρίαση του Απριλίου και του Ιουνίου, επανέλαβε την θέση του. Προειδοποίησε μάλιστα για τους οικονομικούς κινδύνους που ενέχει η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις αυξήσεις των μισθών που θα μπορούσαν να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τις πιέσεις στις τιμές, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών όπου η εργασία αποτελεί μεγάλο μερίδιο του κόστους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή