Προσπάθεια να ανακόψει την υποχώρηση των εταιρικών επενδύσεων ,από μια αγορά που κάποτε θεωρούνταν η ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης, καταβάλει η κυβέρνηση της Κίνας.
Ταυτόχρονα, πολλά στελέχη φεύγουν με μια κοινή προειδοποίηση: ενώ τα πράγματα μπορεί να μην χειροτερεύουν, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υπερτερούν του οφέλους.

Σε μια σειρά εκδηλώσεων υψηλού προφίλ, Κινέζοι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν ίση μεταχείριση για τις ξένες επιχειρήσεις, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Κίνα θα πετύχει τον στόχο της για ανάπτυξη 5% φέτος και ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ , σε μια κίνηση εξίσου υψηλού συμβολισμού,  συναντήθηκε με 15 Αμερικανούς επιχειρηματίες.

Kίνα: Ανοίγει την αγορά της σε ξένες επενδύσεις

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% των συνολικών επενδύσεων στην Κίνα, αλλά μειώνονται επί δύο συνεχή έτη. Οι επενδύσεις από το εξωτερικό έχουν θεωρηθεί ως μήνυμα εμπιστοσύνης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και ως ένας τρόπος για να οξυνθεί η ανταγωνιστικότητα των κινεζικών επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας έδειξαν μείωση 8% στις άμεσες ξένες επενδύσεις πέρυσι. Μια ευρύτερη μέτρηση από τη ρυθμιστική αρχή συναλλάγματος, που περιλαμβάνει τις ροές των παρακρατηθέντων κερδών,  έδειξε μείωση περίπου 80% το 2023 στα 33 δισ. δολάρια. Ήταν η πιο απότομη πτώση από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1980.

Μεταξύ των παραγόντων που έχουν αμβλύνει τη γοητεία της Κίνας είναι οι ανησυχίες για τη διάρκεια μιας οικονομικής ανάκαμψης, οι αυξανόμενες ρυθμίσεις, η ώθηση του Πεκίνου να στηρίξει εθνικούς πρωταθλητές σε στρατηγικές βιομηχανίες και οι σχέσεις του Πεκίνου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θεωρούνται σταθερότερες αλλά είναι ακόμα τεταμένες.

Οι κινεζικές εταιρείες με κυβερνητικούς δεσμούς αντιμετωπίζονται διαφορετικά απ΄οτι  οι ξένοι επενδυτές.

Μειονεκτική θέση για τις ευρωπαϊκές εταιρείες

«Θα θέλαμε να δούμε τους Κινέζους ανταγωνιστές να πρέπει επίσης να βγάζουν κέρδη για να παραμείνουν ζωντανοί», δήλωσε στο Reuters ο Mats Harborn, πρόεδρος της εταιρείας  Scania China που κατασκευάζει φορτηγά, στο περιθώριο του Invest China, ενός από τα τρία forum που διοργάνωσε το Πεκίνο.  Αν συμβεί αυτό, είπε «οι πιο αδύναμοι παράγοντες σε όλα τα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού θα εκδιωχθούν και οι σοβαροί, που έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν στην ανταγωνιστική οικονομία της αγοράς με τους δικούς τους όρους, θα παραμείνουν».

Άλλοι παρευρισκόμενοι και αναλυτές δήλωσαν ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αισθάνονται την κόπωση των υποσχέσεων. Το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας έχει ανακοινώσει από τον Αύγουστο τουλάχιστον 48 μέτρα που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών.

Ο Jens Eskelund, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα, δήλωσε ότι τα περισσότερα δεν έχουν ακόμη υποστηριχθεί από πράξεις. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξακολουθούν να αισθάνονται ότι λειτουργούν σε μειονεκτική θέση όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά, τις κρατικές προμήθειες και τη δυνατότητα να κάθονται μαζί με κυβερνητικούς αξιωματούχους, είπε.

«Η σαφέστερη ένδειξη της ίσης μεταχείρισης θα είναι όταν τα μέλη μας θα μας πουν ότι δεν αντιμετωπίζουν πλέον αυτές και άλλες προκλήσεις», είπε.
Ο He Yadong, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου, δήλωσε ότι η παρουσία τόσων πολλών πολυεθνικών εταιρειών στην Κίνα αυτή την εβδομάδα δείχνει «την ισχυρή “μαγνητική έλξη” της κινεζικής αγοράς».

Οι εταιρείες φαρμακευτικών και βιοεπιστημών των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το China Development Forum (CDF) για να εκφράσουν ανησυχίες σχετικά με το πώς οι κανονισμοί δεδομένων της Κίνας βλάπτουν την ικανότητά τους να ανταγωνιστούν, είπαν οι συμμετέχοντες.

«Τώρα το ερώτημα είναι: ακούει η κινεζική πλευρά αυτό το μήνυμα και αποφασίζει ότι αυτά είναι ζητήματα που θέλει να επιλύσει;». Είναι το ερώτημα που θέτει ο Sean Stein, πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα.

Η οργάνωση των τριών forum [διαδοχικών] , του CDF, της Invest China και του forum του Boao για την Ασία,  που πραγματοποιήθηκε στο νησί Hainan,  έθεσε επίσης ερωτήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή