Με μια ομάδα – ελίτ Αμερικανών επικεφαλής επιχειρήσεων συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, σε μια προσπάθεια από τον επιχειρηματικό κόσμο να «επιδιορθώσουν» τους δεσμούς των δύο χωρών που έχουν φθαρεί από τις γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η συνάντηση έρχεται καθώς αυξάνεται η ανησυχία μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Κίνας ότι το Πεκίνο επενδύει σε μεγάλο βαθμό στη μεταποίηση για να ξεπεράσει τη βαθιά επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων, προκαλώντας σε υπερπροσφορά και πιθανό ντάμπινγκ στις διεθνείς αγορές.

Κίνα: Ο δύσκολος δρόμος του Σι Τζινπίνγκ για την οικονομία της Κίνας [γραφήματα]

Αν και οι πληροφορίες που έδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ήταν ελάχιστες, στη συνάντηση παραβρέθηκαν Αμερικανοί διευθύνοντες σύμβουλοι που συμμετείχαν αυτή την εβδομάδα στο Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας (CDF), το εμβληματικό ετήσιο επιχειρηματικό συνέδριο του Πεκίνου. Στο φόρουμ συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος της Chubb, Evan Greenberg, ο Albert Bourla της Pfizer και ο Raj Subramaniam της FedEx.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Τζινπίνγκ είχε συναντηθεί με Αμερικανούς επιχειρηματίες και τον Νοέμβριο κατά τη διάρκεια δείπνου στο περιθώριο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στο Σαν Φρανσίσκο, το οποίο διοργανώθηκε από το Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΗΠΑ-Κίνας και την Εθνική Επιτροπή για τις Σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Οι Ευρωπαίοι διευθύνοντες σύμβουλοι που είχαν επίσης συρρεύσει στο Πεκίνο το περασμένο Σαββατοκύριακο για το CDF δεν προσκλήθηκαν στη συνάντηση της Τετάρτης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times αυτό συνέβη επειδή οργανώθηκε ως απάντηση στην εκδήλωση του Σαν Φρανσίσκο. Ένας από τους διοργανωτές εκείνης της συνάντησης, ο Stephen Orlins, πρόεδρος του NCUSCR, βρίσκεται στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα.

Σχέση με εντάσεις

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν εν μέρει σταθεροποιηθεί από τότε που ο Τζινπίνγκ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, είχαν διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο του φόρουμ Apec.

Αλλά οι εντάσεις εξακολουθούν να υπάρχουν. Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να διερευνήσουν αν τα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν απειλή για την ασφάλεια, ενώ το Πεκίνο έχει εμποδίσει τη χρήση του iPhone της Apple και των οχημάτων Tesla σε κυβερνητικές υπηρεσίες. Επίσης, το Πεκίνο κατέθεσε την Τρίτη προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των αμερικανικών επιδοτήσεων για ηλεκτρικά οχήματα.

Η Κίνα προσπάθησε να παρουσιάσει μια πιο φιλόξενη εικόνα για τις διεθνείς επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες, αφού οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν πέρυσι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Την περασμένη εβδομάδα, ενόψει του CDF, η Κίνα ανακοίνωσε διευκρινίσεις για τους νέους νόμους περί δεδομένων, σε μια κίνηση που χαιρετίστηκε από τις επιχειρήσεις που ανησυχούν για τις διασυνοριακές μεταφορές δεδομένων.

“Οι αμερικανικές εταιρείες που βρίσκονται εδώ για να εξυπηρετήσουν την αγορά της Κίνας ή για να πουλήσουν στην Κίνα, νομίζω ότι είναι λίγο πιο θετικές από ό,τι ήταν, ας πούμε, ένα χρόνο πριν”, σχολίασε στους FT, ο Sean Stein, πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα. “Υπάρχουν ακόμη βαθιά διαρθρωτικά ζητήματα που κρατούν την οικονομία πίσω, αλλά το κυκλικό μέρος φαίνεται να έχει βελτιωθεί, και έτσι το σημείο στο οποίο βρίσκονται στον επιχειρηματικό κύκλο είναι σε καλύτερη θέση”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή