Μεγαλεπήβολα σχέδια αφενός στις υπηρεσίες και δη στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του facility management και αφετέρου στην παραγωγή, κυρίως στα τρόφιμα, έχει το επενδυτικό fund SMERemediumCap (SMERC) με επικεφαλής τον Νίκο Καραμούζη.

Ειδικότερα στο facility management, δηλαδή στη διαχείριση τεχνικών εγκαταστάσεων κτιριακών υποδομών και στην παροχή υπηρεσιών φύλαξης και καθαρισμού, στόχος είναι ο όμιλος Cordia να πετύχει τζίρο 150 εκατ. ευρώ μέσω οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών, αλλά και διάθεσης νέων προϊόντων στη λιανική όπου δεν ακόμη δεν έχει παρουσία.

Εμφιαλωμένο νερό: Θεοδωρόπουλος, Ταμβακάκης και Καραμούζης εξαγοράζουν ΔΙΟΣ και ΣΕΛΙ

Όπως ειπώθηκε στη χθεσινή δημοσιογραφική παρουσίαση από τον Νίκο Καραμούζη, τον Θεόδωρο Μόσχο managing partner του SMERC, καθώς και τα στελέχη που διοικούν τις εταιρείες που απαρτίζουν τον όμιλο Cordia Γιώργο Δανιόλο (CEO Cordia, πρώην διευθύνων σύμβουλος Ήρων), Γεώργιο Μαθιό (CEO ESA Security Solutions) και Αλέξανδρο Θεοδωρακόπουλο (CEO Imagin), ο κλάδος είναι κατακερματισμένος, καθώς αποτελείται από εκατοντάδες μικρές εταιρείες. Εξ ου και η ευκαιρία που διείδε το fund, με τον κο Καραμούζη να λέει ότι αυτή τη στιγμή η Cordia κατέχει ηγετική θέση στην αγορά, παρέχοντας το σύνολο των υπηρεσιών, δηλαδή της τεχνικής συντήρησης, υπηρεσίες καθαρισμού και υπηρεσίες φύλαξης. Άλλοι ανταγωνιστές είναι οι εταιρείες Unison (εξαγοράστηκε από τον όμιλο Mytilineos), Manifest, Globe Williams (Σουβατζής), Redex (Κοπελούζος) και Άκτωρ FM.

Το 2023, η Cordia παρουσίασε κύκλο εργασιών 107 εκατ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, το EBITDA του ομίλου διαμορφώνεται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη φτάνουν σχεδόν τα 3 εκατ. ευρώ.

Η Cordia «γεννήθηκε» το 2021 όταν το fund SMERC εξαγόρασε την πρώην Engie Hellas του Γιώργου Δανιόλου για να τη μετονομάσει σε Cordia. Aκολούθησε το 2022 η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ESA Security Solutions (συνεπένδυση με το Latsco Family Office) και της Skymar του Λεωνίδα Καμπάνη προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιο του και υπηρεσίες καθαρισμού. Εφέτος και συγκεκριμένα πριν 10 ημέρες εντάχθηκε στον όμιλο και η Imagin του Αντώνη Θεοδωρακόπουλου με δραστηριότητα επίσης στις υπηρεσίες καθαρισμού.

Στο χαρτοφυλάκιο πελατών του ομίλου ξεχωρίζουν το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, το Ελευθέριος Βενιζέλος, τα Attica Πολυκαταστήματα, η Helleniq Εnergy, η Vodafone, o Τιτάν, η Εθνική Τράπεζα, ο Σκλαβενίτης, ο ΟΠΑΠ, η Fraport, o OTE, το Hellinikon Experience Center κ.α.

Τα επόμενα deals στα τρόφιμα

Όσον αφορά τον τομέα των τροφίμων, χθες έκλεισε η χρηματοδότηση του deal για το ντεμπούτο του SMERC στον δυναμικό κλάδο του εμφιαλωμένου νερού, με στόχο να αναπτυχθούν συνέργειες με την άλλη επένδυση του fund στην βιομηχανία αναψυκτικών ΕΨΑ.

Όπως είχε αποκαλύψει ο ΟΤ μέσω της κοινής εταιρείας Water Invest οι Νίκος Καραμούζης, Απόστολος Ταμβακάκης και Σπύρος Θεοδωρόπουλος αποκτούν πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην εταιρεία εμφιάλωσης νερού Μεντεκίδης που έχει τα σήματα ΔΙΟΣ και ΣΕΛΙ.

Την ίδια ώρα το επενδυτικό κεφάλαιο SMERC ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια τριπλή εξαγορά στον κλάδο των τροφίμων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ικανό μέγεθος για να έχει έρεισμα στις αγορές του εξωτερικού.

Ας σημειωθεί ότι εκτός της ΕΨΑ και οσονούπω στην εταιρεία εμφιάλωσης νερού Μεντεκίδης, το fund έχει επενδύσει εταιρεία οσπρίων Άροσις και στην Krop, εταιρεία παραγωγής και συσκευασίας φρούτων με έδρα την Άρτα.

Επιπλέον, έχει εξαγοράσει την κτηνιατρική κλινική Πλακεντία και σκοπεύει να δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο κτηνιατρικών κλινικών στη χώρα. Στον τομέα του τουρισμού έχει αποκτήσει το Patmos Aktis στην Πάτμο το οποίο και ανακαινίζεται ώστε να λειτουργήσει το 2025. Παράλληλα μαζί με τον Θ. Λασκαρίδη και την Brown έχει εξαγοράσει τα δάνεια 72 ξενοδοχείων από την Intrum.

Είσοδος της Cordia στη λιανική με συνεργασία έκπληξη

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της Cordia ο κος Καραμούζης δήλωσε ότι άμεσα θα λανσαριστεί ένα νέο προϊόν στον κλάδο των συστημάτων ασφάλειας το οποίο θα απευθυνθεί στα νοικοκυριά, εξηγώντας ότι πρόκειται για σύστημα συναγερμού και παρακολούθησης, το οποίο θα δίνει την δυνατότητα για εξ’ αποστάσεως διαχείριση.

Η Cordia θα συνεργαστεί γι’ αυτό το προϊόν με τηλεπικοινωνιακό πάροχο.

Έργα στο Δημόσιο και στο βάθος Χρηματιστήριο

Υψηλή θέση στο αναπτυξιακό πλάνο του ομίλου Cordia κατέχει και η διεκδίκηση μεγαλύτερης συμμετοχής σε δημόσια έργα, καθώς προς το παρόν το μερίδιο που διαθέτει στην εν λόγω «πίτα» αποτελεί μικρό ποσοστό των συνολικών του εσόδων. Υπενθυμίζεται είχε αναλάβει έργο για λογαριασμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όσον αφορά την προοπτική εισόδου στο Χρηματιστήριο του ομίλου Cordia, σύμφωνα με τον κο Καραμούζη, είναι μεταξύ των 5-6 εναλλακτικών της Cordia για την αναζήτηση χρηματοδότησης, ωστόσο δεν αποτελεί προτεραιότητα.

H αγορά Facility Management στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η αξία της αγοράς του facility management υπολογίζεται σε 1,4 δισ. ευρώ όταν πανευρωπαϊκά θα αγγίξει τα 333 δισ. δολάρια εφέτος και εκτιμάται ότι θα αναπτύσσεται ετησίως κατά 3,2% οδηγούμενη από την τάση για αύξηση του outsourcing, την ανάγκη για κτίρια που πληρούν τους στόχους ενεργειακής εξοικονόμησης και βιωσιμότητας (ΕΕ), εργασιακούς μετασχηματισμούς κτιρίων, την αύξηση της ζήτησης ολοκληρωμένων λύσεων εξαιτίας της πολυπλοκότητας των απαιτήσεων των έξυπνων κτηρίων και την εισαγωγή τεχνολογικών καινοτομιών και υποκατάσταση του παράγοντα ανθρώπου.

Ειδικότερα στην εγχώρια αγορά το μεγαλύτερο κομμάτι αφορά τις υπηρεσίες καθαρισμού (περίπου 650 εκατ. ευρώ) με συγκέντρωση του 36% σε 6 εταιρείες. Εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται σε αυτό τον χώρο περίπου 600 εταιρείες.

Κάπου 450 εκατ. ευρώ αποτιμάται η αξία του υποκλάδου των υπηρεσιών ασφάλειας με συγκέντρωση 60% σε 5 εταιρείες. Ο συγκεκριμένος χώρος αριθμεί πάνω από 500 επιχειρήσεις.

Τέλος, στα 300 εκατ. ευρώ εκτιμάται πώς αντιστοιχούν στις υπηρεσίες τεχνικής συντήρησης. Εδώ οι εταιρείες είναι λιγότερες καθώς υπάρχει εξειδίκευση. Η αγορά αυτή έχει συνάφεια με τις κατασκευές και την ενέργεια, ο ρόλος της τεχνολογίας είναι αυξανόμενος, ενώ υπάρχει η τάση για outsourcing στο δημόσιο τομέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις