Εισροές για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα κατέγραψαν τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια παγκοσμίως, με τα στοιχεία να καλύπουν την περίοδο από 20- 27 Μαρίου. Οι επενδυτές αναθεώρησαν τις προσδοκίες για το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες μετά την έκπληξη της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας που προχώρησε στην πρώτη μη αναμενόμενη μείωση.

Τα στοιχεία της LSEG έδειξαν ότι οι επενδυτές διοχέτευσαν καθαρά 3,28 δισ. δολάρια σε παγκόσμια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μετά από καθαρές αγορές μεριδίων αξίας 14,68 δισ. την προηγούμενη εβδομάδα.

Εμπορεύματα: Πού εστιάζει το ενδιαφέρον των επενδυτών

Οι επενδυτές υποστήριξαν την άποψή τους ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές φέτος, αφού η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε την προοπτική της για μειώσεις επιτοκίων το 2024 την περασμένη εβδομάδα.

Τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) την Παρασκευή που έδειξαν επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ μετριάζουν ενίσχυσαν τις προσδοκίες για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

H ακτινογραφία των εισροών- εκροών

Σε γεωγραφικό επίπεδο, τα ασιατικά κεφάλαια προηγήθηκαν με αγορές καθαρών 6,01 δισ. δολαρίων, τις περισσότερες σε οκτώ εβδομάδες. Τα αμοιβαία κεφάλαια των ΗΠΑ άντλησαν επίσης 2,6 δισ. δολάρια, αλλά οι επενδυτές αφαίρεσαν περίπου 6,63 δισ. δολάρια από τα ευρωπαϊκά α/κ.

Τα α/κ που επενδύουν σε μετοχές βιομηχανίων δέχθηκαν εισροές αξίας 1,05 δισ. δολάρια ενώ ο τεχνολογικός τομέας κέρδισε 1,24 δισ. δολάρια, η ενδέκατη εβδομαδιαία εισροή  στη σειρά.

Τα ομολογιακά κεφάλαια προσέλκυσαν εισροές για 14η διαδοχική εβδομάδα, αξίας περίπου 11,19 δισ. δολαρίων σε καθαρή βάση.

Τα κρατικά ομόλογα έλαβαν 1,9 δισ. δολάρια, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία εισροή σε τρεις εβδομάδες. Οι επενδυτές αγόρασαν επίσης κεφάλαια υψηλής απόδοσης και συμμετοχής δανείων ύψους 2,16 δισ. δολαρίων και 884 εκατ. δολαρίων, αντίστοιχα.

Τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων παρουσίασαν εκροές περίπου 36,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα καθαρών πωλήσεων.

Μεταξύ των εμπορευμάτων,τα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε πολύτιμα μέταλλα σημείωσαν καθαρές εκροές αξίας 586 εκατ. δολάρια σε αντίθεση με 1,39 δισ. δολάρια καθαρών εισροών την προηγούμενη εβδομάδα. Τα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν στην ενέργεια ενισχύθηκαν με  οριακές εισροές αξίας 8 εκατ. δολαρίων.

Τα στοιχεία που καλύπτουν 29.677 αμοιβαία κεφάλαια αναδυόμενων αγορών έδειξαν ότι τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια έλαβαν 361 εκατ. δολάρια. Τα ομολογιακά κεφάλαια σημείωσαν καθαρές εκροές αξίας 804 εκατομμυρίων δολαρίων, τη δεύτερη εβδομάδα εκροών στη σειρά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές