Ο μεταποιητικός τομέας των ΗΠΑ βρίσκεται στην ισχυρότερη θέση του από το 2022, σύμφωνα με δύο εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

Ο μεταποιητικός PMI του Institute for Supply Management ανέφερε ότι ο μεταποιητικός τομέας κινήθηκε ανοδικά για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2022 τον Μάρτιο, ενώ αντίστοιχη μέτρηση της S&P Global έδειξε ότι η παραγωγή έφτασε σε υψηλό 22 μηνών τον περασμένο μήνα.

Επιφυλακτικά αρχίζει το β’ τρίμηνο στη Wall Street

Ο μεταποιητικός PMI του ISM κατέγραψε 50,3 μονάδες τον Μάρτιο, από 47,8 τον Φεβρουάριο και υψηλότερη από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι 48,3, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η ένδειξη του Μαρτίου σηματοδοτεί την υψηλότερη τιμή για τον δείκτη από τον Σεπτέμβριο του 2022 και η πρώτη φορά που η μεταποιητική δραστηριότητα επεκτάθηκε από τον Οκτώβριο του 2022. Οι ενδείξεις πάνω από 50 για αυτόν τον δείκτη υποδηλώνουν επέκταση της δραστηριότητας ενώ οι τιμές κάτω από 50 υποδεικνύουν συρρίκνωση.

Η έκθεση του ISM έδειξε επίσης μια άνοδο στις νέες παραγγελίες και την παραγωγή αφού αυτοί οι επιμέρους δείκτες υποχώρησαν τον περασμένο μήνα.

Ο δείκτης PMI της S&P Global που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα έδειξε ότι η μεταποιητική παραγωγή στις ΗΠΑ έφτασε σε υψηλό 22 μηνών τον Μάρτιο. Ο ευρύτερος δείκτης μέτρησης της μεταποιητικής δραστηριότητας της εταιρείας έφτασε στο 51,9 τον Μάρτιο , μειωμένος από το 52,2 τον Φεβρουάριο που ήταν το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2022.

Μια άνοδος στον μεταποιητικό τομέα επισημάνθηκε από αναλυτές στρατηγικής της Wall Street που αναζητούν περαιτέρω ενδείξεις ότι η διεύρυνση του ράλι στο χρηματιστήριο έχει μεγαλύτερο περιθώριο.

«Βλέπουμε συνεχείς ενδείξεις ανοδικού κύκλου παραγωγής, σηματοδοτώντας το τέλος της τρίτης μεγαλύτερης ύφεσης της μεταποίησης στην ιστορία», έγραψε σε σημείωμα προς επενδυτές τον περασμένο μήνα, ο στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Bank of America στις ΗΠΑ και τον Καναδά, Ohsung Kwon.

«Τα επίπεδα αποθεμάτων έχουν μόλις επιστρέψει στο φυσιολογικό, ένας κύκλος ανανέωσης αποθεμάτων θα μπορούσε να είναι επόμενος και οι πρώιμοι δείκτες υποδηλώνουν έναν ανοδικό κύκλο παραγωγής. Ιστορικά, όταν ο PMI παραγωγής ήταν σε επέκταση, ο S&P 500 EPS αυξήθηκε κατά 12% κατά μέσο όρο σε ένα τελική βάση [12 μηνών]».

Η ομάδα του Kwon στην Bank of America σημείωσε αυτή την ανάκαμψη ενώ ενίσχυσε τις προβλέψεις της για τα κέρδη του S&P 500 φέτος στα 250 από τα 235 δολάρια.

Η άλλη πλευρά

Ωστόσο, οι εκθέσεις της Δευτέρας είχαν μια άλλη πλευρά, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόκληση για τις προσπάθειες της Federal Reserve να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%. Οι τιμές που καταβλήθηκαν αυξήθηκαν τόσο στις ενδείξεις S&P Global όσο και στις μετρήσεις ISM.

Η S&P Global σημείωσε ότι οι μέσες τιμές πώλησης που χρεώνουν οι παραγωγοί αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό τους σε 11 μήνες. Οι τιμές καταβολής του υποδείκτη ISM αυξήθηκαν στο 55,8 τον Μάρτιο, υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2022.

«Το πιο αξιοσημείωτο ήταν μια ιδιαίτερα απότομη αύξηση των τιμών των καταναλωτικών αγαθών, η οποία αυξήθηκε με ρυθμό που δεν είχε παρατηρηθεί εδώ και 16 μήνες, υπογραμμίζοντας την πιθανή ανώμαλη πορεία μείωσης του πληθωρισμού στο στόχο 2% της Fed», είπε ο Williamson, οικονομολόγος της S&P Global.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Tesla: Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck μπροστά στην άμμο, το χιόνι και τις ανακλήσεις
Διεθνή |

Άμμος, χιόνι και ανακλήσεις - Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck της Tesla

Για τον Ίλον Μασκ, ο μοναδικός σχεδιασμός του αυτοκινήτου δημιουργούσε τεράστια προβλήματα με την κλιμάκωση της παραγωγής - Δεν είναι τυχαίο πως σχολίασε: «Σκάψαμε τον δικό μας τάφο με το Cybertruck»