Οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Ρωσίας πρόσθεσαν 72 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία τους κατά το περασμένο έτος, ανεβάζοντας τη συλλογική τους περιουσία στα 577 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε την Τρίτη το Forbes, με τον Vagit Alekperov, πρώην πρόεδρο της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη Ρωσία.

Το 2021, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Forbes είχε υπολογίσει τον συνολικό πλούτο των Ρώσων δισεκατομμυριούχων στα 606 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ντουμπάι: Γιατί φεύγουν οι Ρώσοι ολιγάρχες

Οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων τα τελευταία δύο χρόνια και η επικεντρωμένη στον πόλεμο οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας , που καταπνίγει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων, έχουν βοηθήσει στην ανάκαμψη προς αυτό το ποσοστό.

Πολλοί Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι έπεσαν κάτω από τις δυτικές κυρώσεις, καθώς η Δύση προσπάθησε να τιμωρήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και όσους θεωρήθηκαν κοντά του για την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο συνολικός πλούτος τους μειώθηκε στα 353 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Η περιουσία του Αλεκπέροφ αυξήθηκε σε 28,6 δισεκατομμύρια δολάρια από 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος, σύμφωνα με το Forbes. Πήρε την πρώτη θέση στη Ρωσία από τον πλέον έβδομο Αντρέι Μελνιτσένκο, ο οποίος έκανε την περιουσία του στα λιπάσματα και του οποίου η αξία έπεσε στα 21,1 δισ. δολάρια από 25,2 δισ. δολάρια.

Ο Leonid Mikhelson, επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Novatek κατατάχθηκε στη δεύτερη θέση από το Forbes, με την περιουσία του να αυξάνεται κατά 5,8 δισ. δολάρια στα 27,4 δισ. δολάρια.

Το Forbes ανέφερε ότι υπάρχουν πλέον περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως από ποτέ, με 2.781 συνολικά και οι 20 πρώτοι να ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του πλούτου. Ο Alekperov κατέλαβε την 59η θέση παγκοσμίως.

«Είναι πλουσιότεροι από ποτέ, με συνολική αξία 14,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένη κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από το 2023», ανέφερε το Forbes.

Η αποτυχία των κυρώσεων

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλ.Πούτιν έχει επανειλημμένα προβάλλει την αποτυχία των δυτικών κυρώσεων να καταστρέψουν τη ρωσική οικονομία και έχει αναδείξει το γεγονός ότι η ρωσική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα πέρυσι -με αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6%- από οποιαδήποτε άλλη από τις χώρες της Ομάδας των Επτά  (G7) που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για τις κυρώσεις.

Διαθέτοντας τεράστιους φυσικούς πόρους, η οικονομία της Ρωσίας ανέκαμψε απότομα από την ύφεση του 2022, αλλά η ανάπτυξη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κρατικά χρηματοδοτούμενη παραγωγή όπλων και πυρομαχικών για τον πόλεμο στην Ουκρανία, συγκαλύπτοντας προβλήματα που εμποδίζουν τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων.

Φέτος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένει αύξηση του ρωσικού ΑΕΠ κατά 2,6%, αλλά προβλέπει δύσκολες στιγμές για την οικονομία λόγω των εκροών ανθρώπων και της έλλειψης τεχνολογίας.

Οι Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν επωφεληθεί ιδιαίτερα από τη έξοδο δεκάδων δυτικών εταιρειών που πούλησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία φθηνά ή κατασχέθηκαν οι ρωσικές δραστηριότητές τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή