Η General Electric ολοκλήρωσε σήμερα Τρίτη το διαχωρισμό της σε τρεις εταιρείες, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής για τον πρωτοπόρο βιομηχανικό όμιλο που κάποτε αποτελούσε σύμβολο της αμερικανικής επιχειρηματικής δύναμης.

Οι αεροδιαστημικές και ενεργειακές επιχειρήσεις του βιομηχανικού γίγαντα άρχισαν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ως ξεχωριστές οντότητες την Τρίτη, περισσότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης της επιχείρησης υγειονομικής περίθαλψης στον Nasdaq. Οι μετοχές των δυο εταιρειών ήταν σε ανοδική πορεία λίγες ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης , η οποία πάντως ξεκίνησε με απώλειες και για τις δύο.

General Electric – «Σπάει» στα τρία η εταιρεία – Ράλι στη μετοχή

Η διάσπαση αποτελεί το αποκορύφωμα των προσπαθειών του διευθύνοντος συμβούλου Larry Culp να δώσει νέα πνοή στην εταιρεία που αντιμετώπισε δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η οποία παραλίγο να οδηγήσει σε πτώχευση την πιο κερδοφόρα επιχείρησή της, την GE Capital.

Στα τέλη του 2021, ο Culp ανακοίνωσε τη διάσπαση, αφού η εταιρεία είχε αυξηθεί σημαντικά σε μέγεθος καθώς είχε εισέλθει σε ποικίλες επιχειρήσεις. Βέβαια, η σημασία της General Electric (GE) ήταν τέτοια που ο χρηματοπιστωτικός της βραχίονας θεωρήθηκε «πολύ μεγάλος για να αποτύχει» από την αμερικανική κυβέρνηση.

O διευθύνων σύμβουλος της General Electric (GE) Larry (Lawrence) Culp, θα είναι και ο νέος CEO της GE Aerospace

Η ιστορία μιας μεγάλης εταιρείας

Αλλά καθώς παραπαίει από κρίση σε κρίση, η GE, αρχικό μέλος του blue chip Dow Jones Industrial Average, έχασε τη θέση της στον δείκτη τον Ιούνιο του 2018 και ο Culp, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του CEO μετά από λίγους μήνες, μείωσε το μέρισμα σε μια δεκάρα για να εξοικονομήσει μετρητά.

Άρχισε να συζητά ανεπίσημα την ιδέα μιας διάλυσης με συμβούλους το 2021, αναφέρει το Reuters.

Ο Culp, ο οποίος είναι πλέον διευθύνων σύμβουλος και της GE Aerospace, είχαν την τιμητική τους μαζί με τον Scott Strazik, διευθύνοντα σύμβουλο της ενεργειακής επιχείρησης Vernova.στο άνοιγμα του NYSE την Τρίτη.

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν ως επί το πλείστον τη Δευτέρα, παρασυρόμενες από τις ανησυχίες των επενδυτών για τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ορισμένοι βιομηχανικοί αναλυτές της Wall Street έχουν παραδώσει την κάλυψη της GE στους ομολόγους τους της αεροδιαστημικής και της ενέργειας και έχουν αναπολήσει την κάλυψη μιας εταιρείας που προέκυψε μετά τη συγχώνευση του διάσημου εφευρέτη Τόμας Άλβα Έντισον με την Edison General Electric Co με έναν αντίπαλο για να σχηματίσουν την GE στα τέλη της δεκαετίας του 1800.

Η GE Aerospace εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 δισ.δολάρια

Οι αναλυτές εκτιμούν τώρα ότι η αγοραία αξία της GE Aerospace, η οποία ήταν μια «αγελάδα μετρητών» για την εταιρεία με έδρα τη Βοστώνη, θα ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την απόσχιση.

«Με την επιτυχή έναρξη τριών ανεξάρτητων, δημόσιων εταιρειών να έχει πλέον ολοκληρωθεί – η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα ιστορικό τελικό βήμα στον πολυετή μετασχηματισμό της GE», δήλωσε την Τρίτη ο Culp.

Τον περασμένο μήνα, η GE Aerospace, η οποία κατασκευάζει κινητήρες για τα αεροσκάφη Boeing και Airbus, προέβλεψε λειτουργικά κέρδη ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2028, λόγω της ισχυρής ζήτησης για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, και δήλωσε ότι στοχεύει σε μια αρχική διανομή μερίσματος στο 30% των καθαρών κερδών.

Η επιχείρηση θα διαπραγματεύεται στο NYSE με το σύμβολο GE. Η GE Vernova θα διαπραγματεύεται με το σύμβολο GEV.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή