Πίεση προς τη Νότια Κορέα ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να υιοθετήσει περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας ημιαγωγών προς την Κίνα, παρόμοιους με εκείνους που έχει ήδη εφαρμόσει η Ουάσινγκτον.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιθυμούν η Νότια Κορέα να περιορίσει τη ροή εξοπλισμού και τεχνολογιών για την κατασκευή υψηλής τεχνολογίας επεξεργαστών και τσιπ μνήμης  προς την Κίνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Κίνα: Μπλοκάρει τη χρήση τσιπ Intel και AMD σε κυβερνητικούς υπολογιστές

Αυτά περιλαμβάνουν επεξεργαστές  πιο προηγμένους από τα 14 νανόμετρα και έναν τύπο μνήμης που ονομάζεται DRAM πέραν των 18 νανόμετρων.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν σύμφωνη με μια σειρά μέτρων που το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε για πρώτη φορά το 2022 και επιπλέον θα ήταν ένα ακόμη σημάδι ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εντείνει τις προσπάθειές της για να ανακόψει τις σχετικές φιλοδοξίες του Πεκίνου.

Όπως είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι,  συζήτησαν τα θέματα αυτά σε βάθος με την κυβέρνηση του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιεολ τον Μάρτιο. Ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7 στα μέσα Ιουνίου, οι αξιωματούχοι της Σεούλ συζητούν αν θα ικανοποιήσουν το αίτημα των ΗΠΑ, εν μέρει επειδή η Κίνα παραμένει βασικός εμπορικός εταίρος.

Το αίτημα της Ουάσινγκτον προς τη Νότια Κορέα δεν έχει περιγραφεί λεπτομερώς στο παρελθόν. Αυτό έρχεται να προστεθεί στη νέα προσπάθεια των ΗΠΑ να πείσουν τους συμμάχους τους να περιορίσουν την εξυπηρέτηση του εξοπλισμού ημιαγωγών για κινεζικές εταιρείες και να περιορίσουν τις εξαγωγές ανταλλακτικών και χημικών προϊόντων τσιπ στην Κίνα.

Το Bloomberg News ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πίεσαν συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας και της Γερμανίας, να αυστηροποιήσουν τους περιορισμούς στην πρόσβαση της Κίνας στην τεχνολογία τους. Η Κορέα διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην παραγωγή ημιαγωγών και στην παροχή ανταλλακτικών για τον εξοπλισμό κατασκευής τσιπ.

Ποιοι διατυπώνουν επιφυλάξεις

Το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να ξεφύγει. Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ σχεδιάζουν να συναντηθούν στα τέλη Ιουνίου για να συζητήσουν τη συνεργασία για την προηγμένη τεχνολογία και τις αλυσίδες εφοδιασμού, σύμφωνα με τους ανθρώπους.

Οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας είναι επιφυλακτικοί για τις πιθανές κυρώσεις που μπορεί να προκαλέσουν οι έλεγχοι των εξαγωγών από το Πεκίνο, όταν μεγάλες εταιρείες όπως η Samsung Electronics Co. και η SK Hynix Inc. εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Σεούλ.

Με τη βοήθεια της Samsung και της Hynix, η Νότια Κορέα κατασκευάζει μερικούς από τους πιο προηγμένους επεξεργαστές  και τσιπ μνήμης στον κόσμο. Ενώ οι προμηθευτές εξοπλισμού τσιπ της δεν είναι τόσο εξέχοντες όσο η Applied Materials Inc. των ΗΠΑ ή η ASML Holding NV των Κάτω Χωρών, οι τοπικοί κατασκευαστές εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των Hanmi Semiconductor Co. και Jusung Engineering Co. εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος ημιαγωγών της ασιατικής χώρας.

Η Νότια Κορέα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς τσιπ μνήμης στην Κίνα και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής πλακών πυριτίου για κινεζικές επιχειρήσεις μετά την Ιαπωνία, σύμφωνα με έκθεση του Φεβρουαρίου από το Ινστιτούτο Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής της Κορέας.

Για τα υλικά και τα εξαρτήματα κατασκευής τσιπ, η Νότια Κορέα είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας στην Κίνα μετά την Ιαπωνία, ανέφερε η έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή