Σε διαδικασία συγκέντρωσης περισσότερων από 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκεται η Κίνα για το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα επενδυτικό ταμείο που θα επικεντρωθεί στην τεχνολογία και ανάπτυξη μικροεπεξεργαστών (chip).

Η κίνηση είναι ζωτικής σημασίας , όχι μονον γιατι θα δώσει νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής αλλά -κυρίως- για να αντιμετωπίσει την εκστρατεία των ΗΠΑ να ανακόψουν την άνοδό του Πεκίνου στο συγκεκριμένο τομέα, αναφέρει το Bloomberg.

Κίνα: Πάνω από τις προσδοκίες η άνοδος των εξαγωγών και εισαγωγών στο πρώτο δίμηνο του 2024

Το National Integrated Circuit Industry Investment Fund συγκεντρώνει μια δεξαμενή κεφαλαίων από τοπικές κυβερνήσεις και κρατικές επιχειρήσεις για το τρίτο «όχημά» του, το οποίο θα πρέπει να ξεπεράσει τα 200 δισεκατομμύρια γιουάν που συγκέντρωσε το δεύτερο ταμείο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Γνωστή ως Big Fund, η κρατικά υποστηριζόμενη εταιρεία επεκτείνει την αρμοδιότητά της ακριβώς τη στιγμή που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να κλιμακώσουν απότομα τους τεχνολογικούς περιορισμούς που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν την πρόοδο των κινεζικών τσιπ και της τεχνητής νοημοσύνης.

Η ίδρυση ενός πολύ μεγαλύτερου , τρίτου ταμείου – που εποπτεύεται άμεσα από το ισχυρό υπουργείο τεχνολογίας της Κίνας – σηματοδοτεί μια αναζωπύρωση της προσπάθειας να αξιοποιηθεί η μεγαλύτερη αγορά ημιαγωγών στον κόσμο μετά από χρόνια μικτής επιτυχίας με την κεντρική διαχείριση.

Η Huawei Technologies Co. και ο εταίρος της Semiconductor Manufacturing International Corp. χρειάστηκε ακόμη να βασιστούν σε τεχνολογία αμερικανικής προέλευσης για να κατασκευάσουν έναν προηγμένο επεξεργαστή πέρυσι.

Η ανανεωμένη προσπάθεια του Πεκίνου για αυτοδυναμία λαμβάνει χώρα καθώς οι ΗΠΑ παροτρύνουν τους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, της Γερμανίας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, να αυστηροποιήσουν περαιτέρω τους περιορισμούς στην πρόσβαση της Κίνας στην τεχνολογία ημιαγωγών και να καλύψουν τα κενά στους υφιστάμενους ελέγχους εξαγωγών.

Το Μεγάλο Ταμείο είναι κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη της Κίνας

Οι κυβερνήσεις της Σαγκάης και άλλων πόλεων, η China Chengtong Holdings Group και η State Development and Investment Corp. είναι μεταξύ των επενδυτών που προσβλέπουν στη δέσμευση δισεκατομμυρίων γιουάν η καθεμία στο ταμείο της τρίτης φάσης, όπως δήλωσαν οι άνθρωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν συζητώντας ένα ιδιωτικό θέμα.

Το εν λόγω ταμείο θα συμβάλει στη χρηματοδότηση τριών έως τεσσάρων ομάδων κεφαλαίων που θα διαχειρίζονται άλλοι γενικοί εταίροι στο πλαίσιο της λεγόμενης δομής “fund of funds” για τη διαφοροποίηση της εξεύρεσης συμφωνιών και των επενδυτικών στρατηγικών.

Το Fund III, όπως θα είναι γνωστό, θα στηρίξει επίσης άμεσα τοπικές επιχειρήσεις, δήλωσαν οι άνθρωποι. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την άντληση κεφαλαίων βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και μπορεί να χρειαστούν μήνες για να ολοκληρωθούν, πρόσθεσαν οι άνθρωποι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή