Ελβετία: Τραπεζίτης κατηγορείται για κλοπή βρώμικων χρημάτων από δικό του πελάτη

Είναι το τελευταίο σε μια σειρά σκανδάλων που αποκαλύπτουν τη διαρκή κληρονομιά της μυστικότητας στον ελβετικό τραπεζικό τομέα

Ελβετία:  Τραπεζίτης κατηγορείται για κλοπή βρώμικων χρημάτων από δικό του πελάτη

Αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της  κλοπής, του ξεπλύματος χρήματος, της απάτης και της χρήσης κεφαλαίων πελατών βρίσκεται ένας Ελβετός ιδιώτης τραπεζίτης.

Ελβετός εισαγγελέα απήγγειλε κατηγορία στον άνθρωπος αυτό, του οποίου η ανωνυμία προστατεύεται από το ελβετικό ποινικό δίκαιο, τονίζοντας ότι κέρδισε 14 εκατομμύρια SFr (15,4 εκατομμύρια δολάρια) σε μια πολυεπίπεδη εγκληματική συνωμοσία για επτά χρόνια μέχρι το 2015.

Ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου μιας μικρής ιδιωτικής τράπεζας με έδρα τη Γενεύη, το όνομα της οποίας αποκρύπτεται επίσης στο κατηγορητήριο, καταχωρημένη στη νότια ελβετική πόλη Bellinzona.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο τραπεζίτης φέρεται να είχε καταθέσει μεγάλα χρηματικά ποσά στην τράπεζά του στο όνομά του στις αρχές του 2008, ενώ στην πραγματικότητα τα χρήματα ανήκαν σε τρίτο πρόσωπο, ο οποίος ήθελε να αποκρύψει την πραγματική τους ιδιοκτησία για να θωρακίσει την περιουσία του από τις κυβερνητικές αρχές.

Γιατί οι δισεκατομμυριούχοι νιώθουν την Ελβετία σπίτι τους;

Στη συνέχεια, ο τραπεζίτης εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο πελάτης του,  και έκλεψε τα χρήματα.

«Τα περιουσιακά στοιχεία πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για τη χρηματοδότηση του τρόπου ζωής που απολάμβανε ο κατηγορούμενος και η οικογένειά του», είπε ο εισαγγελέας.

Η αποκάλυψη

Η απάτη αποκαλύφθηκε όταν οι αρχές ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Ελβετία έθεσαν ερωτήματα σχετικά με μεγάλες μεταφορές που έκανε ο τραπεζίτης σε επιχειρήσεις στη Δομινικανή Δημοκρατία. Τα κεφάλαια που επιστρέφουν από αυτές τις επιχειρήσεις στον τραπεζίτη ήταν «εγκληματικής προέλευσης», είπε ο εισαγγελέας.

Η υπόθεση είναι το πιο πρόσφατο σε μια σειρά σκανδάλων που έχουν αποκαλύψει την τεράστια διακριτικότητα που απολαμβάνουν συνήθως οι Ελβετοί τραπεζίτες και διαχειριστές πλούτου σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών τους και την πιθανότητα κατάχρησης που ακολουθεί.

Παρά τις σαρωτικές αλλαγές στους νόμους περί τραπεζικού απορρήτου και τις πρακτικές συμμόρφωσης της Ελβετίας την τελευταία μιάμιση δεκαετία, η χώρα, το νούμερο ένα κέντρο υπεράκτιου πλούτου στον κόσμο, συνεχίζει να πλήττεται από μια συνεχή ροή σκανδάλων.

Σε πολλές πρόσφατες περιπτώσεις, υποθέσεις έχουν προσέλθει στα δικαστήρια που δείχνουν σοβαρά εγκλήματα να παραμένουν απαρατήρητα για χρόνια χάρη σε μια κουλτούρα και ένα σύστημα που εξακολουθεί να βραβεύει τη μυστικότητα και τις προσωπικές σχέσεις.

Ο τραπεζίτης φέρεται επίσης να πλαστογραφούσε τακτικά τραπεζικά αντίγραφα που έδινε στον πελάτη του, ο οποίος, καθώς προσπαθούσε να εξαπατήσει την τράπεζα και τις αρχές ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, δεν έλεγχε την πραγματική κατάσταση του λογαριασμού του.

Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν επίσης ότι ο τραπεζίτης προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο SFr από τα κεφάλαια του πελάτη του για να προσπαθήσει να διατηρήσει την τράπεζά του στη ζωή. Επένδυσε 500.000 SFr για να βοηθήσει στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας από τα κεφάλαια και προσπάθησε να χρησιμοποιήσει επιπλέον 500.000 SFr από τα χρήματα του πελάτη ακόμη και αφού είχε ειδοποιηθεί ότι βρισκόταν σε εξέλιξη ποινική έρευνα εναντίον του.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο