Δυσαρέσκεια

Σε διάφορες «γειτονιές» της επιχειρηματικής «πιάτσας» υπάρχει έκδηλη δυσαρέσκεια απέναντι στα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Για διάφορους λόγους και σε διάφορες περιπτώσεις.. Και διατυπώνονται και φόβοι – και μάλιστα ισχυροί. Πως υπάρχει κίνδυνος να απολεσθούν κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ένα κύμα της διαμαρτυρίας αφορά στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Νίκο Παπαθανάση. Που είναι και το επικίνδυνο – διότι το να «χαθούν λεφτά» του Ταμείου δεν είναι ότι καλύτερο.

Η αγορά

Το άλλο κύμα αφορά στο θέμα των υποδομών και στη νοοτροπία του δημοσίου τομέα. Υπάρχει όμως και ένας τρίτος τομέας διαμαρτυριών, που αφορά στην υπόλοιπη επιχειρηματική αγορά. Είτε για το ύψος των εργατικών αμοιβών – κυρίως από επιχειρήσεις μικρομεσαίου μεγέθους – είτε για την εφαρμοζόμενη πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης – επί της ουσίας του Μεγάρου Μαξίμου – σχετικά με τον περιορισμό της ακρίβειας. Δεν τοποθετούμαι επί της ουσίας των όσων λένε. Απλώς τα καταγράφω! Και η μόνιμη επωδός είναι πως όταν τάζει τα πάντα σε όλους και βάζει τον πήχη πολύ ψηλά, ο κίνδυνος να περάσεις από κάτω είναι ο πλέον προφανής….

Τιτάν

Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν κλείνει ενάμισι αιώνα ζωής.

Και είναι αλήθεια ότι σπάνια ανοίγει τα εργοστάσια της στο κοινό και συγκεκριμένα στα μέσα ενημέρωσης.

Χθες λοιπόν, με αφορμή την ολοκλήρωση της επένδυσης ύψους 26 εκατ. ευρώ στο 53 ετών εργοσάσιο της στο Καμάρι Βοιωτίας που αφορούσε στην υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων με εναλλακτικά, η διοίκηση του Τιτάνα είχε προσκαλέσει τόσο εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης όσο και δημοσιογράφους.

Προηγήθηκε η παρουσίαση της επένδυσης με τις τοποθετήσεις των στελεχών της διοίκησης του ομίλου Τιτάν και των υπουργών Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, και στη συνέχεια η ξενάγηση στους χώρους του εργοστασίου.

Η ελληνική βιομηχανία

Μετά το τέλος της ξενάγησης ο πρόεδρος του ομίλου Τιτάν και πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος συνομίλησε με τους δημοσιογράφους.

Ο επιχειρηματίας είναι γνωστός για την ειλικρίνεια του, την οποία πάντα διατυπώνει ευθέως και πάντα με ευγενικό τρόπο.

Κλήθηκε, λοιπόν, να σχολιάσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές βιομηχανίες και ιδίως στα ζητήματα ανταγωνιστικότητας.

Η αφορμή ήταν το κλείσιμο του εργοστασίου «Γιούλα» με τον κ. Παπαλεξόπουλο να τονίζει τα υψηλά κόστη που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές βιομηχανίες στα ενεργειακά κόστη παρά το γεγονός ό,τι οι τιμές μειώθηκαν.

«Τα προβλήματα είναι δομικά. Και αυτό το πρόβλημα θα παραμείνει όσο δεν λαμβάνονται μέτρα στήριξης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας…» σημείωσε

Οι Βρυξέλλες

Ο ίδιος βέβαια δεν παρέλειψε να επισημάνει και τις ευθύνες των Βρυξελλών.

«Τώρα η Κομισιόν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και των ζητημάτων της πράσινης μετάβασης», είπε χαρακτηριστικά για να σημειώσει την ευελιξία που δώθηκε στα κράτη – μέλη προκειμένου να ενισχύσουν τις βιομηχανίες τους. Έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Αλλά και με μία απορία για την Ελλάδα…

Μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Παπαλεξόπουλος, όμως, μίλησε συνολικά για την κατάσταση στη χώρα.

Όπως σημείωσε απαιτούνται ριζικές μεταρρυθμίσεις: Στον δημόσιο τομέα, στην απονομή της Δικαιοσύνης και την εκπαίδευση.

Ο ίδιος αποδέχεται το γεγονός πώς «είναι δύσκολο ριζωμένες νοοτροπίες να τις αλλάξεις από τη μια στην άλλην. Αλλά όπως πρόσθεσε πρέπει να υπάρχει θέληση. «Είμαι αισιόδοξος σε σχέση με τη θέληση να αλλάξω τα πράγματα και απαισιόδοξος να αλλάξω πράγματα…», κατέληξε χρησιμοποιώντας το γνωστό απόφθεγμα του Ιταλού Μαρξιστή Αντόνιο Γκράμσι…

Επανάληψη

Η ιστορία επαναλαμβάνεται! Ούτε ως κωμωδία, αλλά ούτε και ως φάρσα, να εξηγούμαι. Θυμάστε τα όσα συνέβησαν προ ετών στο παρασκήνιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) όταν δύο κορυφαίοι επιχειρηματίες – του παραγωγικού τμήματος της αγοράς – αμφισβητούσαν αλλήλους, για τη θέση του προέδρου του συνδέσμου τελικώς προκρίθηκε η παραμονή του ιδίου προέδρου, ο οποίος μετρούσε ήδη δύο θητείες. Ετσι ο κ. Θεόδωρος Φέσσας διετέλεσε πρόεδρος του ΣΕΒ για τρεις θητείες. Όλα αυτά είναι βεβαίως γνωστά!

Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Φαίνεται όμως πως παρόμοια εμπλοκή παρατηρείται και στην παρούσα φάση. Είναι γνωστό πως επιλογή του «βαθέως ΣΕΒ» – στην παλιά εποχή τον έλεγαν το «συμβούλιο των γερόντων», τώρα όμως έχουν αλλάξει οι ηλικιακές διαβαθμίσεις… – είναι να εκλεγεί πρόεδρος του συνδέσμου ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Γνωστός και μη εξαιρετέος επιχειρηματίας με πολυσχιδή δραστηριότητα στον κλάδο των τροφίμων εν γένει.

Η κυρία Ιουλία Τσέτη

Όμως φαίνεται πως ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει αντίζηλο και μάλιστα μία κυρία, από έναν ισχυρό παραγωγικό κλάδο της αγοράς, την φαρμακοβιομηχανία. Την κυρία Ιουλία Τσέτη. Μου λένε ότι η ίδια το έχει πάρει «πολύ ζεστά» το ενδεχόμενο της εκλογής της και έχει αρχίσει την προεκλογική της δραστηριότητα. Τηλεφωνώντας σε φίλους και γνωστούς της επιχειρηματίες και ζητώντας την στήριξη τους. Είναι πλέον προφανές ότι υπάρχουν δύο υποψήφιοι για την επίζηλη θέση του προέδρου του ΣΕΒ – πρόκειται για την κορυφαία επιχειρηματική αναγνώριση.

Ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

Ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, νυν πρόεδρος που κανονικώς εχόντων των πραγμάτων και έχοντας συμπληρώσει δύο θητείες, σκοπεύει να αποσυρθεί. Να αποσυρθεί; Εχω την εντύπωση ότι θα επαναληφθεί το προ ετών σενάριο που σας έλεγα πιο πάνω. Νομίζω πως ο κ. Παπαλεξόπουλος θα παραμείνει και τρίτη θητεία στην προεδρία του ΣΕΒ, εφόσον ένας εκ των δύο – και μάλλον η κυρία Τσέτη – δεν αποσυρθεί! Διότι δεν είθισται να είναι υποψήφιοι πέραν του ενός για την προεδρία του συνδέσμου. Κανόνας που τηρείται απαρέγκλιτα και αποτελεί την πεμπτουσία του εθιμικού δικαίου της Ξενοφώντος. Εξ αυτού του λόγου, λοιπόν, και το χαμόγελο ως απάντηση όταν ερωτήθηκε χθες στην εκδήλωση του ομίλου του, αν θα παραμείνει στην προεδρία του συνδέσμου….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories