Ζημιά

Σας είχα ενημερώσει ότι με τον κατώτατο μισθό στα 830 ευρώ το μήνα, το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είχαν σκοπό να κάνουν … μεγάλη φασαρία! Επικοινωνιακά εννοώ, χαρμόσυνη … φασαρία! Όμως χάλασε τον σχεδιασμό η υποβληθείσα πρόταση δυσπιστίας και τα παρεπόμενα – τα γνωρίζετε ενδελεχώς. Ελα όμως που μέχρι τις ευρωεκλογές δεν υπάρχει καμία άλλη «παροχή» – ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης το ξέκοψε το επίδομα του Πάσχα, με το γνωστό «δεν υπάρχουν λεφτά»!

Κεφαλαιοποίηση

Ωστόσο πρέπει με κάποιο τρόπο να κεφαλαιοποιήσει την «πολιτική υπεραξία» – τζάμπα χάλασε … τόσες καρδιές και πήγε τον κατώτατο στα 830 ευρώ. Για να λέμε και «του στραβού το δίκιο» που λένε και στο χωριό μου, καρδιές χάλασε και όχι λίγες. Εντάξει; Να είμαστε δίκαιοι! Όμως με όλο αυτό τον «κουρνιαχτό» και τα … παρεπόμενα, που προκάλεσε το τριήμερο της Βουλής, πρέπει ο άνθρωπος να βρει έναν τρόπο να μπορέσει να «εισπράξει»….

Ευτυχώς πήγε στον «Ηλιο»

Και αποφάσισε να το … «πουλήσει» ο ίδιος! Ετσι μετά από την περαντζάδα στην πλατεία του Μοσχάτου την περασμένη Κυριακή, που πήγε να «απολαύσει» την αγάπη των … «υπηκόων» του – άσχετο αυτό! – χθες βρέθηκε σε ένα εργοστάσιο που … λειτουργεί! Και πηγαίνει και καλά – πάντα τέτοια! Δεν θα μπορούσε φυσικά να πάει στη «Γιούλα» να «πουλήσει» τα 830 ευρώ, γιατί εκεί δεν θα υπήρχε και κανένας να του … ανοίξει την πόρτα! Υποθέτω θα το έχετε πληροφορηθεί – ok ο Economist δεν το έγραψε αλλά … – η «Γιούλα» κατέβασε ρολά. Τριακόσιοι στον άσσο….

Χωρίς ψηφοδέλτια

Πήγε λοιπόν στον «Ηλιο» την παλιά και γνωστή εταιρεία μπαχαρικών. Και βρήκε ανθρώπους να δουλεύουν. Και ρε παιδιά – ναι μα τω Θεώ – άρχισε να τους λέει για το πόσο μεγάλο αγώνα έκανε για να πάει ο κατώτατος στα 830 ευρώ, ότι έκανε τέσσερις αυξήσεις του κατώτατου μισθού ως τώρα, ότι τον αύξησε πάνω από τον πληθωρισμό και άλλα τέτοια. Το μόνο που δεν τους είπε ήταν «να με θυμηθείτε όταν έρθει η ώρα της κάλπης». Όχι ψηφοδέλτια δεν μοίρασε – εξάλλου, δεν έχουν τυπωθεί ακόμη!

Στα τάρταρα

Ναι ρε παιδιά, πήγε και τους έβγαλε λόγο για την αύξηση που έκανε! Προφανώς και δεν θα του πέρασε από το μυαλό ούτε του ιδίου, ούτε και των αρίστων επιτελών του, το ενδεχόμενο να τους ρωτήσει «πως τα βγάζετε πέρα;», «τι προβλήματα έχετε;», «πως σκέφτεστε;». Να δείξει, εν πάση περιπτώσει, ένα ενδιαφέρον…. Εμαθε απ΄ έξω ότι έγραψε στο fb την Κυριακή και πήγε και τους το είπε! Εχω την εντύπωση ότι η ψυχολογική κατάσταση εντός του Μεγάρου Μαξίμου πως «αιωρείται» μεταξύ απόγνωσης και πανικού….

—-

Επενδύσεις

Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία των επενδύσεων κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ΤτΕ οι επενδύσεις από το εξωτερικό υποχώρησαν το 2023 κατά 40% σε σχέση με το 2022 και συγκεκριμένα στα 4,48 δισ. ευρώ.

Αλλά και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ φάνηκε ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 5,7% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022.

Οπότε το ζητούμενο είναι η προσέλκυση επενδύσεων.

Το master plan της απολιγνιτοποίησης

Ο ΟΤ σας έχει ενημερώσει αναφορικά με τη δυστοκία στην εφαρμογή του master plan που είχε εκπονήσει η κυβέρνηση το 2020 και προέβλεπε την προσέλκυση επενδύσεων στις πρώην λιγνιτικές περιοχές της Δ. Μακεδονίας.

Η Sunlight του ομίλου Olympia είχε προτείνει την κατασκευή μεγάλου εργοστασίου (gigafactory) κατακσευής συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταριών) στη Δυτική Μακεδονία.

Η Sunlight

Θα θυμάστε βέβαια και τις προ ολίγων μηνών δηλώσεις του CEO κ. Λάμπρου Μπίσαλα ο οποίος δεν είχε κρύψει την απογοήτευση του από το γεγονός πως για την επένδυση του 1,5 δισ. ευρώ δεν γινόταν τίποτα άλλο τα τελευταία χρόνια από το να συζητιέται με την κυβέρνηση. Με πιο απλά λόγια δεν υπήρχε κανένα φως στο τούνελ ως προς τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης (ένα από τα κίνητρα για την πραγματοποίηση επενδύσεων στις πρώην λιγνιτικές περιοχές).

Το έψαξα ξανά το θέμα για το αν υπάρχει κάποια πρόοδος ως προς την πορεία και την τύχη της επένδυσης.

Ουδέν νεότερον… Κι όλα δείχνουν, όπως μαθαίνω, ότι οι πρωτοβουλίες των κινήσεων παραμένουν στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκο Παπαθανάση.

Με πιο απλά λόγια δεν γίνεται ιδιαίτερα σαφές αν τελικά έχει προχωρήσει στην υποβολή αιτήματος για τη χορήγηση ενίσχυσης για το εργοστάσιο…

Υπογεννητικότητα

Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας συνήθως επικεντρώνεται μόνο στις ευθύνες του κράτους.

Κι όμως, στην οικονομία και την αγορά, υπάρχουν και επιχειρήσεις, οι οποίες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την παρότρυνση των εργαζομένων τους στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

Η Motor Oil

Η Motor Oil λοιπόν με ανάρτηση της στο LinkedIn ανακοίνωσε την έμπρακτη συμβολή της στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Θα επιχορηγεί με 20.000 ευρώ κάθε εργαζόμενο του ομίλου με τρίτο παιδί: «Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα τη διαχρονική στήριξη των εργαζομένων του, το Διυλιστήριο της Motor Oil συμβάλλει έμπρακτα στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, προσεγγίζοντας με σεβασμό και ευαισθησία τις ανάγκες των ανθρώπων του», αναφέρει η ανάρτηση και συνεχίζει: «Η Motor Oil θα προσφέρει στις οικογένειες των εργαζομένων της, για κάθε παιδί μετά το δεύτερο 5.000 ευρώ, με τη γέννηση, 5.000 ευρώ, μόλις το παιδί συμπληρώσει τα πρώτα έξι έτη ζωής, 5.000 ευρώ, αφού γίνει 12 ετών και τέλος 5.000 ευρώ, με την ενηλικίωσή του. Συνολικά, κάθε οικογένεια που αποκτά περισσότερα από δυο παιδιά, θα ενισχύεται με το ποσό των 20.000 ευρώ, για κάθε ένα νέο παιδί….»

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη είναι ο πρώτος εργοδότης που αναλαμβάνει τέτοια πρωτοβουλία…

Ας ευχηθούμε να ακολουθήσουν κι άλλοι επιχειρηματίες…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories