Πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι σκαρφάλωσε η τιμή του πετρελαίου Brent για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, επεκτείνοντας το ράλι που οφείλεται στις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+, στην ισχυρή ζήτηση και στους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς αυξήθηκε έως και 1% στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ενώ τα μελλοντικά συμβόλαια εκτινάχτηκαν αυτή την εβδομάδα, στη σκιά της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν να ορκίζεται εκδίκηση από το Ισραήλ για την αεροπορική επιδρομή στην πρεσβεία του στη Συρία που σκότωσε έναν ανώτατο στρατιωτικό διοικητή.

Στο μεταξύ, στη χθεσινή συνάντηση κορυφαίων υπουργών των χωρών μελών του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών ΟΠΕΚ+ αποφασίστηκε να διατηρηθεί αμετάβλητη η πολιτική εφοδιασμού πετρελαίου και πίεσε ορισμένες χώρες να ενισχύσουν τη συμμόρφωσή τους με τις περικοπές παραγωγής.

Ρωσία: «Εκτός μάχης» το 15% της δυναμικότητας των διυλιστηρίων – Τι εκτιμά αξιωματούχος του ΝΑΤΟ

Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε ότι ορισμένα μέλη θα αντισταθμίσουν την υπερπροσφορά του πρώτου τριμήνου, ενώ αναφερόμενος στη Ρωσία τόνισε ότι θα στραφεί σε περιορισμούς στην παραγωγή και όχι στις εξαγωγές της.

Πρακτικά, η απόφαση του ΟΠΕΚ+ ισοδυναμεί με διατήρηση εκτός προσφοράς 2 εκατ. βαρελιών πετρελαίου την ημέρα μέχρι το τέλος Ιουνίου.

«Αν και αυτή (η απόφαση του ΟΠΕΚ+) ήταν ευρέως αναμενόμενη, παρέχει κάποια διαβεβαίωση ότι η πρόσφατη άνοδος της έντασης στη Μέση Ανατολή δεν έχει αλλάξει την άποψη του Οργανισμού για την αγορά», ανέφεραν σε σημείωμά τους την Πέμπτη οι αναλυτές της ANZ.

Επίσης, την ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου ενισχύουν και οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος χθες Τετάρτη ερμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με τις μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων, λόγω των πρόσφατων στοιχείων που δείχνουν υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση των θέσεων εργασίας και τον πληθωρισμό. Τα σχόλια, ωστόσο, ήταν θετικά για το πετρέλαιο, γιατί αντικατοπτρίζουν σταθερή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, σύμφωνα με αναλυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities