Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν για ακόμη μια ημέρα οι αμερικανικοί δείκτες, με τον επικεφαλής της Federal Reserve της Μινεάπολις, Νιλ Κασκάρι, να προσγειώνει τους επενδυτές αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει εν τελει καμία μείωση επιτοκίου φέτος.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 1,35% στις 38.597 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 1,23% στις 5.147 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,40% στις 16.049 μονάδες.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Στήριγμα από τον FTSE 100 – Άλμα για τη Volvo

Αν και οι αμερικανικοί δείκτες προσπάθησαν να αντιδράσουν μετά από τρεις ημέρες πίεσης, η δήλωση του αξιωματούχου της Fed, Νιλ Κασκαρι, ότι βλέπει δυο μειώσεις επιτοκίου φέτος προβλημάτισαν. Μάλιστα ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να μην υπάρξει αλλαγή του επιτοκίου, ταρακουνώντας τη Wall Street.

Και όλα αυτά την ώρα που το πετρέλαιο συνέχισε την ανοδική του πορεία, στα 86 δολάρια, δημιουργώντας νέες ανησυχιες ότι μπορεί να υπάρξει νέος γύρος πιέσεων των τιμών καταναλωτή, καθιστώντας πιο ρεαλιστικό το σενάριο που περιέγραψε ο Κασκαρι, δηλαδή αυτό που δεν περιλαμβάνει κάποια μείωση επιτοκίου από τη Fed.

Σε επίπεδο τίτλων, η Levi Strauss ενισχύθηκε κατά 12% αφού ξεπέρασε τις προσδοκίες του πρώτου τριμήνου στις κορυφαίες και κάτω γραμμές και αύξησε την καθοδήγηση για τα κέρδη για ολόκληρο το έτος. Κέρδη σχεδόν 3% σημείωσε και η Wayfair, μετά από αναβάθμιση της από την Evercore ISI.

Οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος έφτασε στα 68,9 δισεκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο, ελαφρώς υψηλότερα από την εκτίμηση των αναλυτών του Dow Jones.

Οι φόβοι των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επομένως παρέμειναν και μετά από αυτά τα δεδομένα.

Μετά από αυτά, η Wall Street έχει προσαρμόσει τις προσδοκίες της για μειώσεις επιτοκίων. Τα στοιχεία των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed υποδηλώνουν τώρα 58,5% πιθανότητα περικοπής στη συνεδρίαση της τράπεζας τον Ιούνιο, από περίπου 70% την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.

«Υπάρχει μεγάλη βραχυπρόθεσμη αστάθεια και νευρικότητα στην αγορά», σχολίασε ο Larry Tentarelli, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για την Blue Chip Daily Trend Report. «Δεν νομίζω ότι η Fed έχει πραγματικά κανένα λόγο να μειώσει τα επιτόκια. Η οικονομία είναι τόσο ισχυρή και ακόμα δεν έχουμε νικήσει τον πληθωρισμό».

Πιστεύει επίσης ότι η αγορά μετοχών δείχνει σημάδια «ανοδικής εναλλαγής» ή διαφοροποίησης της ανάπτυξης πέρα από τα ονόματα τεχνολογίας megacap που έχουν τροφοδοτήσει το ράλι της αγοράς από το περασμένο φθινόπωρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street