Συνεχίζεται το ράλι ανόδου του χρυσού και σήμερα Τετάρτη στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, μετά τις ευεργετικές για το πολύτιμο μέταλλο χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της Fed σχετικά με την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Ο χρυσός υποχώρησε από το ενδοημερήσιο ανώτατο όριο των 2.304,96 δολαρίων ανά ουγγιά, αν και η τιμή του εξακολουθεί να κινείται κοντά σε αυτό το επίπεδο, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν θετικά στη διαβεβαίωση Πάουελ την Τετάρτη ότι πιθανότατα θα ήταν σκόπιμο να αρχίσει η μείωση του κόστους δανεισμού «κάποια στιγμή φέτος».

Οι προσδοκίες για το πότε η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ήταν ο βασικός μοχλός της αύξησης των τιμών για τα πολύτιμα μέταλλα, τα οποία δεν συνδέονται με το ενδιαφέρον απόδοσης τόκων.

Τζερόμ Πάουελ – Fed: «Σύμφωνα με τις προσδοκίες» ο πληθωρισμός

Το ασήμι νωρίτερα εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών ετών πριν υποχωρήσει.

Ο χρυσός κινείται ανοδικά από τα μέσα Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ρεκόρ κάθε μέρα μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα.

Έλαβε, επίσης, υποστήριξη από αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους, μεταξύ άλλων στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, καθώς και από αγορές που πραγματοποιούν κεντρικές τράπεζες.

Ο χρυσός προσελκύει επενδυτές που επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και να δημιουργήσουν ένα αντιστάθμισμα έναντι της αβεβαιότητας, σύμφωνα με την Joni Teves, στρατηγική αναλύτρια στη UBS. «Η υπόθεση για τη δημιουργία στρατηγικών κατανομών είναι ισχυρή, κατά την άποψή μας, δεδομένων των επίμονων γεωπολιτικών κινδύνων και των περιθωρίων για μεγαλύτερη αστάθεια και μακροοικονομική αβεβαιότητα φέτος», είπε, αναφέροντας ως παράδειγμα τις επικείμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η άνοδος του χρυσού προκαλεί αμηχανία σε ορισμένες αναλυτές, ειδικά καθώς τα πραγματικά επιτόκια στις ΗΠΑ παραμένουν υψηλά, κάτι το οποίο δεν ενθαρρύνει την τιμή του χρυσού.

«Σίγουρα πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε έτσι, θα πρέπει να υπάρχει κάποιο είδος θύλακα αέρα ή θα κάνουμε μια διόρθωση», δήλωσε ο Kyle Rodda, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Capital.Com. «Δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερα καλός, θεμελιώδης λόγος που είναι σαφής και διαθέσιμος σε όλους για να προχωρήσουμε».

Η τιμή του σποτ χρυσού υποχώρησε 0,3% στα 2.293,26 δολάρια η ουγγιά στο Λονδίνο, μετά από ράλι επτά συνεδριών. Αυτή η άνοδος έχει ανεβάσει τον δείκτη σχετικής ισχύος 14 ημερών του μετάλλου σε ένα επίπεδο που ορισμένοι επενδυτές βλέπουν ως ένδειξη ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, πολύ γρήγορα.

Το ασήμι για άμεση παράδοση υποχώρησε αφού έφτασε στο υψηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities