Σε νέο υψηλό ρεκόρ εκτινάχθηκαν οι τιμές του χρυσού, καθώς ο πρόεδρος της Federal Reserve επανέλαβε ότι τα πρόσφατα στοιχεία για την αγορά εργασίας και ο υψηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός δεν αλλάζουν ουσιαστικά τη συνολική εικόνα της οικονομικής πολιτικής φέτος.

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο κατά 0,61% στα 2.294,09 δολάρια η ουγγιά κατακτώντας νέο υψηλό ρεκόρ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 1,4% στα 2.314,40 δολάρια.

Καφές: Σε νέα ιστορικά υψηλά η τιμή του Robusta

«Ο χρυσός εκτινάχθηκε σε ένα ακόμη ιστορικό υψηλό με αυξημένο όγκο συναλλαγών αφού ο Πάουελ τόνισε ότι οι «αναταράξεις» στο δρόμο δεν αλλάζουν τη συνολική ρόδινη εικόνα»εξηγεί ο Tai Wong, ανεξάρτητος έμπορος μετάλλων με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Η συνήθης προσεκτική προσέγγιση του Πάουελ δεν ανησυχεί τους επενδυτές του χρυσού… Νομίζω ότι οι ταύροι θέλουν να δουν 2.300 δολάρια και νομίζω ότι περισσότεροι «τουρίστες» εμπλέκονται στο εμπόριο» πρόσθεσε.

Ο καταλύτης Fed

Ο Πάουελ είπε ότι «αν η οικονομία εξελιχθεί ευρέως όπως αναμένουμε», ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στη Fed συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι ένα χαμηλότερο επιτόκιο πολιτικής θα είναι κατάλληλο «κάποια στιγμή φέτος».

Οι επενδυτές εξακολουθούν να αναμένουν μια πρώτη μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed στις 11-12 Ιουνίου, ακόμη και πιο ισχυρή πρόσφατα οικονομικά δεδομένα έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες στους επενδυτές σχετικά με αυτό το αποτέλεσμα.

Ο χρυσός, που λειτουργεί ως αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό και ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, έχει σκαρφαλώσει πάνω από 11% μέχρι στιγμής φέτος, βοηθούμενος από τις ισχυρές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες και τη ζήτηση ασφαλούς καταφυγίου.

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ για τον Μάρτιο αναμένεται να δημοσιευτεί την Παρασκευή, με νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό να έρχονται την επόμενη εβδομάδα.

«Η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά τα δεδομένα είναι ακόμα πολύ ισχυρά. Αυτό είναι έτος εκλογών, επομένως δεν νομίζω ότι η Fed θα θέλει να λογοδοτήσει για οποιοδήποτε είδος κραχ της αγοράς» σημειώνει ο Daniel Pavilonis, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην RJO Futures.

Το ασήμι σημείωσε άνοδο 3% στα 26,92 δολάρια η ουγγιά και διαπραγματεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Η πλατίνα σημείωσε άνοδο 1,7% στα 933,90 δολάρια και το παλλάδιο  1% στα 1.013,5 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities