
Ξεκίνησαν οι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ στις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν προχώρησαν στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές τους μηχανές, ούτε προγραμμάτισαν ραντεβού για να το κάνουν εντός Απριλίου στην ειδική εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν αρχικά από 1.072 επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ, όμως τις επόμενες ημέρες πρόκειται να επεκταθούν και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις ασχέτως τζίρου. Η ΑΑΔΕ ξεκίνησε ήδη την επικοινωνία με τις υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν συμμορφώθηκαν με τα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η καθυστέρηση στις διαδικασίες της διασύνδεσης οφείλεται σε ανωτέρα βία ή αμέλεια.
Χατζηδάκης για διασύνδεση POS – Ταμειακών: «Όσοι αμφέβαλλαν, έπαιξαν κι έχασαν»
Υπενθυμίζεται πως όσες επιχειρήσεις δεν ολοκληρώσουν τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμα 10.000 ευρώ αν τηρούν απλογραφικά βιβλία και 20.000 ευρώ εάν τηρούν διπλογραφικά στοιχεία. Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.
Ηλεκτρονικό μήνυμα
Παράλληλα, με σκοπό να μην δημιουργηθεί συμφόρηση κατά τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου, η ΑΑΔΕ απέστειλε εχθές ηλεκτρονικό μήνυμα σε πάνω από 100.000 επιχειρήσεις που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός του μήνα. Το μήνυμα ενημέρωνε πως «σε περίπτωση επικοινωνίας του τεχνικού μαζί σας με σκοπό τη διασύνδεση σε ημερομηνία προγενέστερη από εκείνη του προγραμματισμένου ραντεβού, παρακαλούμε όπως προχωρήσετε στη διασύνδεση, καθώς σε ενδεχόμενη αδυναμία του τεχνικού ανταπόκρισης την προγραμματισμένη ημέρα, ειδικά αν πρόκειται για τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου, υπάρχει κίνδυνος μη εκπλήρωσης της υποχρέωσης διασύνδεσης εντός της οριζόμενης προθεσμίας».
Τέλος, υπενθυμίζεται πως από 1η Απριλίου ξεκίνησαν οι έλεγχοι σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις των 35 κλάδων λιανικής (ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα κ.λπ.), που υποχρεούνται να έχουν εγκατεστημένα POS και να δέχονται συναλλαγές με κάρτες. Όσοι υπόχρεοι δεν το έχουν πράξει, βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου ύψους 1.500 ευρώ ανά παράβαση.


Latest News

Η εφορία πατάει το κουμπί για τις δηλώσεις - Ποιοι κωδικοί πρέπει να ελεγχθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Αυξήθηκαν κατά 14,4 δισ. ευρώ τα εισοδήματα το 2024 - Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων
Σε ιστορικό υψηλό τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2024 - ‘Εφτασαν τα 106 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έρχεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών για επικουρική σύνταξη
Προτεραιότητα στην μείωση των καθυστερήσεων των επικουρικών συντάξεων δίνει το υπουργείο Εργασίας

Τι αλλάζει την Παρασκευή με τις φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις