Θα λυθεί

Είναι βέβαιο ότι μέχρι την Τετάρτη 19 Ιουνίου, όταν θα συνεδριάσει η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) θα έχει επιλεγεί τελικώς ένας ως υποψήφιος πρόεδρος στον ιστορικό σύνδεσμο της ελληνικής εργοδοσίας. Βέβαια αυτό είναι το καλύτερο σενάριο. Το οποίο βεβαίως έχει δύο εκδοχές….

Εκδοχές

Η πρώτη εκδοχή του είναι να αποσυρθεί ένας ή μία εκ των δύο υποψηφίων – ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος ή η κυρία Ιουλία Τσέτη. Η δεύτερη εκδοχή του είναι να μην αποσυρθεί κανείς ή καμία εκ των δύο και να παραμείνει στη θέση του προέδρου, στην οδό Ξενοφώντος, ο νυν πρόεδρος κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Για τρίτη θητεία! Δεν θα είναι ο πρώτος – μάλλον, αν θυμάμαι καλά, θα είναι ο δεύτερος. Πρώτος ήταν ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, ο οποίος διατήρησε την θέση του προέδρου από τον Μάιο του 2014 ως και τον Ιούνιο του 2020!

Πόλωση

Σε κύκλους του «βαθέος ΣΕΒ» – υπάρχει και τέτοιος, δεν υπάρχει μόνο το … «βαθύ κράτος»! – υπάρχει σοβαρός προβληματισμός. Όχι τόσο με την εκδήλωση των δύο υποψηφιοτήτων, αλλά με την επιμονή των δύο υποψηφίων! Κι αν ο κ. Παπαλεξόπουλος αποφασίσει οριστικώς να αποσυρθεί και κατέλθουν τελικώς δύο υποψήφιοι, τότε θα πρόκειται για τον «χειρότερο εφιάλτη» του «βαθέος ΣΕΒ». Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κύκλοι του σ΄ αυτή την περίπτωση θα υπάρξει πόλωση, οι φιλοδοξίες θα «πριονίσουν» τις σχέσεις στην ηγεσία του συνδέσμου και εν τέλει ο διχασμός θα είναι αναπόφευκτος. Και είναι το τελευταίο που επιθυμούν εκεί στην Ξενοφώντος….

Η κυρία Ιουλία Τσέτη

Η κυρία Τσέτη, σημερινή γενική γραμματέας του συνδέσμου, εκπροσωπεί τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, έναν κλάδο με ιδιαίτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια, με επενδύσεις και εξαγωγική δραστηριότητα. Κυρίως όμως φαίνεται πως θέλει να επαναλάβει και στο κεντρικό σύνδεσμο, το υπόδειγμα του Συνδέσμου Βιομηχανιών (σσ βορείου) Ελλάδος (ΣΒΕ), που από τον Σεπτέμβριο του 2022 διαθέτει μία γυναίκα στη θέση του προέδρου, την κυρία Λουκία Σαράντη. Να σας επισημάνω επίσης ότι πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι η κυρία Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου – η πρώτη γυναίκα σ΄ αυτή τη θέση. Κι η φιλοδοξία της προφανώς και είναι ισχυρή – η ένταση προκύπτει από τον στόχο!

Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Από την άλλη πλευρά ο κ. Θεοδωρόπουλος, με ισχυρή παρουσία στον κλάδο των τροφίμων και έχοντας διανύσει μία πολυσχιδή επιχειρηματική διαδρομή, εντός και εκτός Ελλάδος, κατέχει σήμερα την θέση του αντιπροέδρου του συνδέσμου. Κι αποτελεί οργανικό μέρος του «κεντρικού συστήματος» του συνδέσμου. Κατ΄ επανάληψη μάλιστα – και σε δύσκολες στιγμές – ακούστηκε το όνομα του για την θέση του προέδρου. Αλλά αρνήθηκε, διατηρώντας ωστόσο την παρουσία του! Και βάζοντας υποθήκη για το μέλλον. Και το … μέλλον φαίνεται πως ήρθε. Αλλά δεν είναι μόνο του πλέον….

Οι «γέροντες»!

Ωστόσο το λεγόμενο «συμβούλιο των γερόντων», δηλαδή οι διατελέσαντες πρόεδροι του ΣΕΒ που βρίσκονται εν ζωή – οι κκ Στέλιος Αργυρός, Ιάσων Στράτος, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Θεόδωρος Φέσσας, Λευτέρης Αντωνακόπουλος, Χάρης Κυριαζής, μεταξύ των άλλων – θα δώσουν την λύση. Εχουν χρόνο μέχρι τις 19 Ιουνίου….

Το ΕΣΕΚ

Χθες συνήλθε η αρμόδια επιτροπή που συντάσσει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Υπό την προεδρία της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου συμμετείχαν τα μέλη της επιτροπής αλλά και εκπρόσωποι των φορέων της αγοράς.
Όπως θα διαβάσετε και στο σχετικό ρεπορτάζ του ΟΤ, παρουσιάστηκε το νέο σχέδιο κειμένου για το ΕΣΕΚ, το οποίο ενσωμάτωσε, κάποιες από τις παρατηρήσεις της Κομισιόν που έγιναν στο προηγούμενο draft.

Η κυρία Μαρία Ρίτα Γκάλι

Μαθαίνω, ότι η ατμόσφαιρα υπήρξε κάποιες φορές ηλεκτρισμένη… Αφενός μεταξύ του προέδρου και γενικού διευθυντή του ΚΑΠΕ κ. Δημήτρη Καρδοματέα και υπεύθυνου για το ΕΣΕΚ και του πρώην επικεφαλής κ. Παντελή Κάπρου. Ο πρώην πρόεδρος της ΡΑΕ και υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας φέρεται να αμφισβήτησε κάποια στοιχεία του κ. Καρδοματέα, αν και όπως πληροφορούμαι όλα έληξαν ομαλώς.
Πάντως, μαθαίνω, πως η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε και σε ένα άλλο σημείο. Όταν έγινε γνωστό από το νέο κείμενο ο στόχος για ψαλίδισμα το 2030 κατά 50% της κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ η κυρία Μαρία Ρίτα Γκάλι φέρεται να αποχώρησε έντονα ενοχλημένη… Η δυσαρέσκεια της ήταν εμφανής, μου λένε στο πρόσωπο της. Η Ιταλίδα CEO έφυγε στη διάρκεια της παρουσίασης, πριν καν ολοκληρωθεί…
Οι πληροφορίες πως έκλεισε και με ορμή την πόρτα της αίθουσας συσκέψεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην οδό Μεσογείων ελέγχονται ως ανακριβείς….

—-

Λαθρεμπόριο καυσίμων

Τρέχουν και δεν φτάνουν αυτόν τον καιρό οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών.
Και όχι δεν αναφέρομαι σε ό,τι αφορά τα οικονομικά τους μεγέθη αλλά σε μία έξτρα υποχρέωση που αναλαμβάνουν.
Κι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου υγρών καυσίμων.

Δέουσα επιμέλεια…

Ο λόγος για τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Δεκέμβριο και αφορούν σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών για το δίκτυο των πρατηρίων και των αποθηκευτικών χώρων τους.
Λέγονται κι ως μέτρα δέουσας επιμέλειας. Άνθρωπος της αγοράς μου έλεγε πως το κόστος που επωμίζονται οι εταιρείες πετρελαιοειδών είναι μεγάλο. Κι αυτό καθώς απαιτείται οργάνωση, έλεγχος των πρατηρίων υγρών καυσίμων μία φορά ετησίως, πιστοποιήσεις δεξαμενών και συστημάτων αντλιών κλπ.

Στο παρά πέντε

Οι πετρελαϊκές λοιπόν τρέχουν και δεν φτάνουν με αυτά τα μέτρα και για έναν ακόμη λόγο.
Γιατί για μία ακόμη φορά το κράτος λειτούργησε με σημαντική χρονοκαθυστέρηση. Ο νόμος ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023 και οι υπουργικές αποφάσεις εκδόθηκαν τον Απρίλιο.
Και η προθεσμία εφαρμογής των μέτρων είναι η 1η Μαίου…
Οπότε υπάρχει ένα ζήτημα για το αν οι πρατηριούχοι, οι εγκαταστάτες αντλιών θα προλάβουν να συμμορφωθούν…
Πάντως, αυτό που λένε οι επιχειρηματίες του κλάδου είναι «χαλάλι η ταλαιπωρία και τα κόστη αρκεί να γίνει πραγματική δουλειά στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου…»

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories