Κρεσέντο

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης … «πετάει στον έβδομο ουρανό»! Σε ένα «κρεσέντο» … αυτοαποθέωσης – στο fb, που αλλού – ο κ. Χατζηδάκης πανηγυρίζει για την μεταρρυθμιστική του αποτελεσματικότητα. Σε τι αναφέρεται; Μα, στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Την οποία είχε ανακηρύξει σε μέγιστη μεταρρύθμιση – χρηματοδοτούμενη και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το 90%

Στην πανηγυρική του ανάρτηση ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι το 90% των επιχειρήσεων ή ολοκλήρωσαν την διασύνδεση ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού να το κάνουν ως τις 30 Απριλίου. Πρόκειται για 255.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 145.000 επιχειρήσεις την ολοκλήρωσαν, ενώ άλλες 110.000 έχουν κλείσει ραντεβού.

Προειδοποίηση

Απέμεινε, όπως υποστηρίζει, μόνο το 10%, από το οποίο ένα μέρος είναι εποχιακές επιχειρήσεις και ένα άλλο μέρος δεν έχει συμμορφωθεί. Και προειδοποιεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μην τολμήσουν να τους πάρουν υπό την προστασία τους. Μάλιστα τα υπόλοιπα θα τα διαβάσουμε την Κυριακή στο fb του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη….

————–

HELLENiQ ENERGY

Στον ενεργειακό όμιλο HELLENiQ ENERGY η διοίκηση και όλες οι αρμόδιες διευθύνσεις δουλεύουν πια για την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του Ιουνίου – πλησίον των ευρωεκλογών….

Είναι το νέο ορόσημο και το κορυφαίο εταιρικό γεγονός, όπως άλλωστε ισχύει για κάθε εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία.

Στην ετήσια γενική συνέλευση, μαθαίνω, ότι πέραν της έγκρισης των οικονομικών αποτελεσμάτων και λοιπών αποφάσεων που θα εισηγηθεί η διοίκηση προς το σώμα των μετόχων, αναμένεται να υπάρξουν και αλλαγές στα υψηλότερα κλιμάκια.

Ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου

Όπως μου λένε από την αγορά η μεγαλύτερη αλλαγή θα είναι αυτή στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της HELLENiQ ENERGY.

Να σας θυμίσω ότι πρόεδρος από τον Ιούνιο του 2019 είναι – και θα παραμείνει ως τη συνέλευση του Ιουνίου… – ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου. Τότε όμως λήγει και η πενταετής του θητεία.

Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του κ. Κώστα Καραμανλή – κι ο πιο άτυχος υπουργός Εθνικής Οικονομίας… – αλλά και επίσης πρόεδρος των τότε ΕΛ.ΠΕ στην περίοδο 2014-2015, είχε τοποθετηθεί στην κεφαλή του ενεργειακού ομίλου εκπροσωπώντας τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.

Ο όμιλος Λάτση

Ο κ. Παπαθανασίου, άλλωστε, είχε καλές σχέσεις και με τον άλλο μεγάλο μέτοχο της HELLENiQ ENERGY την οικογένεια Λάτση. Ορισμένοι υποστηρίζουν μετά λόγου γνώσεως, πως ο κ. Παπαθανασίου είχε προταθεί από τον κ. Σπύρο Λάτση και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συμφωνήσει. Και ο ίδιος είχε – φυσικά – πολύ καλή και στενή συνεργασία και με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου τον κ. Ανδρέα Σιάμισιη. Άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Λάτση.

Το πλήρωμα του χρόνου… έφτασε για το άλλοτε κυβερνητικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και πλέον αποχωρεί από τη θέση του προέδρου. Η θητεία του δεν πρόκειται να ανανεωθεί….

Ο κ. Σπήλιος Λιβανός

Ποιος θα είναι, λοιπόν, ο διάδοχος του; Όπως κυκλοφορεί στην αγορά νέος πρόεδρος θα είναι ο κ. Σπήλιος Λιβανός.

Συμμαθητής του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κολλέγιο Αθηνών.

Ο κ. Λιβανός στέλεχος επίσης της ΝΔ κι εκλεγμένος βουλευτής δύο φορές στην Αιτωλοακαρνανία, το 2007 και το 2019, είχε διατελέσει υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για έναν χρόνο. Από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022.

Η αποπομπή

Να θυμίσω ότι τον απέπεμψε ο πρωθυπουργός όταν σε συνάντηση που είχε με τον κ. Πέτρο Δούκα (δήμαρχος Σπάρτης) ο τότε υπουργός όχι μόνο δεν αντέδρασε αλλά υπερθεμάτισε σε δήλωση του δημάρχου με την οποία έλεγε ότι «το 2007 η κυβέρνηση της ΝΔ άλλαξε το κλίμα μετά από τις φονικές πυρκαγιές, επειδή μοίραζε λεφτά με τσάντες… σε όποιον μιλούσε ελληνικά». Ο κ. Λιβανός τότε σχολίασε στον κ. Δούκα (ήταν υπουργός της ΝΔ το 2007): «Κάνατε εποποιία εκείνη την περίοδο…»

Βαθειά ψύξη…

Φαίνεται πως ο πρωθυπουργικός φίλος τελικώς «εξέτισε την ποινή του» – της «βαθείας ψύξης». Κι ο πρωθυπουργός «θέλησε» να τον αποκαταστήσει. Και ορθώς θα έλεγα, διότι το κάθε «αδίκημα» έχει την ποινή του! Και μάλιστα σε μία περίοπτη θέση. Όπως είναι η θέση του προέδρου της HELLENiQ ENERGY.

Πιθανολογώ με τη σύμφωνη γνώμη και του άλλου μεγάλου επενδυτή…

————–

Ινδικά και αραβικά…

Νέες αγορές αναζητούν οι Έλληνες εξαγωγείς με το παρατεταμένο περιβάλλον αστάθειας, που δημιουργούν οι πληθωριστικές πιέσεις, τα διαρκή πολεμικά μέτωπα και οι… ρουκέτες των Χούθι. Και μάλιστα αναγκάζει στελέχη αρκετών εξαγωγικών επιχειρήσεων να σε εντατικά «μαθήματα» … της ινδικής και της αραβικής γλώσσας!

Η προοπτική ανάπτυξης διαύλων επαφής με αναδυόμενες οικονομίες αναδείχθηκε ιδιαίτερα στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων με την πρόεδρο, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη και την αντιπρόεδρο, κυρία Αλεξάνδρα Χαζάπη – Πίττα να προτρέπουν τους εξαγωγείς να στρέψουν τα ραντάρ τους στην Ινδία, τις αραβικές χώρες και Νοτιοανατολική Ασία.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης

Ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης που μίλησε στο ίδιο συνέδριο, άρτι αφιχθείς από την συνάντηση υπό τον πρωθυπουργό με την παγκόσμια ελίτ της φαρμακοβιομηχανίας στο Μέγαρο Μαξίμου, έκανε λόγο για κοσμογονία επενδύσεων από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία τα επόμενα χρόνια. Ελπίζω ο κ. Γεωργιάδης για τις επενδυτικές επιδόσεις του συγκεκριμένου κλάδου να επιβεβαιωθεί. Και να σπάσει το σερί των… λουκέτων!

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories