Στραβά

Τα είδατε τα «μαντάτα» των εξαγωγών; Κι είμαστε μόλις στο πρώτο δίμηνο του 2024! Υποχώρησαν κατά 5,2%, χωρίς τα πετρελαιοειδή. Βέβαια αυτό μπορεί να έχει διπλή ανάγνωση – είναι ακόμη αρχή και τα πράγματα θα βελτιωθούν προϊόντος του χρόνου. Δεν αμφιβάλλω και μακάρι να είναι έτσι! Η διαφορετικά η χρονιά ξεκίνησε «στραβά» και είναι δύσκολο να … «ισιώσει» μέχρι τον Δεκέμβριο!

Πρόδρομο σημάδι

Ανεξάρτητα το τι θα συμβεί στους επόμενους μήνες, το βέβαιο είναι πως η μείωση της αξίας των εξαγωγών είναι ένα πρόδρομο σημάδι για τις επιδόσεις των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων. Δηλαδή ότι τα πράγματα στις ξένες αγορές γίνονται πιο δύσκολα για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις – η ασθενική ανάπτυξη ή ύφεση, έχει άμεση επίδραση στην εξαγωγική δραστηριότητα….

«Ακυρη»

Κι ως εκ τούτου ήταν μάλλον «άκυρη» η τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη χθες στη Βουλή – απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ – πως οι ελληνικές εξαγωγές παρουσιάζουν ταχύτερη ανάπτυξη από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό ίσχυε το … 2022! Μετά συγχωρήσεως κιόλας….

Ελαιόλαδο

Πάρτε ένα παράδειγμα. Την περίπτωση του ελαιολάδου, που προσέφερε πέρυσι περισσότερα από 1,4 δισ. ευρώ στην συνολική εξαγωγική δραστηριότητα. Φέτος στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου τρέχει με – 48,3%! Γιατί; Διότι δεν υπάρχει προϊόν! Η για να είμαι ακριβής οι παραγωγοί και τα ελαιοτριβεία ζητούν περί τα 15 ευρώ το λίτρο από τους τυποποιητές και οι αυτοί αρνούνται να αγοράσουν. Ως εκ τούτου έχουν «καταρρεύσει» οι εξαγωγές του προϊόντος. Κι αν ως το τέλος του χρόνου διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός της πτώσης, τότε η αξία των εξαγωγών του ελαιολάδου θα περιοριστεί στα περίπου 700 εκατ. ευρώ! Θα χαθούν δηλαδή περί τα 700 εκατ. ευρώ μόνο από το ελαιόλαδο….

Τρόφιμα

Γι΄ αυτό σας λέω τα πράγματα δεν είναι καλά. Διασώζονται ωστόσο οι κατηγορίες των τροφίμων – που τις βοηθούν τρία βασικά προιόντα: το γιαούρτι, η φέτα και ψάρια… – και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, κατά 12,7%. Δεν είναι κακό. Καθόλου κακό θα έλεγα. Μακάρι να διατηρηθεί αυτή η δυναμική και στους επόμενους μήνες!

—-

Elpedison

Ουδέν νεότερο από το μέτωπο της Elpedison, όπως μαθαίνω.

Και αναφέρομαι στην υπόθεση των δύο μετόχων, HELLENiQ ENERGY και Edison, που είναι συνέταιροι και έχουν αποφασίσει, κατά τις πληροφορίες, να χωρίσουν τους δρόμους τους.

Για την ακρίβεια να διαπραγματευτούν ποιος θα εξαγοράσει το μερίδιο του άλλου.

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι οι δύο πλευρές έχουν κάνει προκαταρκτικές συναντήσεις και συζητήσεις.

Αλλά μέχρι εκεί…

—-

Ελίν

Για τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της ετοιμάζεται η Ελίν.

Η εισηγμένη, όπως μου σημειώνουν αναλυτές της αγοράς, έκανε ένα ανοδικό σερί από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 11 Μαρτίου, οπότε και από τα 2,3 ανέβηκε στα 2,87 ευρώ ανά μετοχή.

Από τότε η τιμή υποχώρησε αλλά δείχνει να σταθεροποιείται στα περίπου 2,5 ευρώ ανά μετοχή.

Οι πληροφορίες μου θέλουν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας πετρελαιοειδών για το 2023 να κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Και όπως μου λένε, αυτό βέβαια οφείλεται στην εξωστρέφεια της εισηγμένης με το μεγαλύτερο όγκο των πωλήσεων της να τον κάνει εκτός ελληνικής αγοράς.

Το πλαφόν

Αν η εταιρεία, μου σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, στηριζόταν, μόνο, στην εσωτερική αγορά τότε οι επιδόσεις της θα ακολουθούσαν πτωτική τροχιά.
Και ιδίως τα τελευταία τρία χρόνια κατά τα οποία είναι σε ισχύ το πλαφόν στα μικτά περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων του κλάδου.
Ειρήσθω εν παρόδω οι διαμαρτυρίες του κλάδου δεν έχουν σταματήσει για αυτό το θέμα.
Και είναι πολύ πιθανόν στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις των μετόχων, οι διοικήσεις των εισηγμένων είτε μικρών είτε μεγάλων πετρελαϊκών να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκεια τους και ανοιχτά.

Καλή η ψηφιοποίηση…

Την επιβίωση από την ψηφιοποίηση επιλέγουν οι μικρομεσαίες λιανεμπορικές επιχειρήσεις.
Και το κάνουν αυτό δραστηριοποιούμενες μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο κι ένα περιβάλλον αστάθειας με τις διαρκείς ανατιμήσεις και τα λειτουργικά κόστη που απογειώνονται να σφίγγουν την θηλιά στις ΜμΕ.

… καλύτερη η επιβίωση

Η διαχείριση των ανατιμήσεων, οι οικονομικές υποχρεώσεις και η ρευστότητα «καίνε» τους μικρομεσαίους με την ψηφιακή μετάβαση να παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον, όπως επισημάνθηκε χθες, κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου της ΕΣΕΕ «Future of Retail 2024».
Ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων έχει καταγράψει ελεύθερη πτώση, κατά 48,1%, από το 2004 έως σήμερα με τους «μικρούς» του λιανικού εμπορίου να δίνουν την δική τους μάχη για να κρατήσουν το κεφάλι έξω από το νερό.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories