Για πρώτη φορά στην Ελλάδα καταγράφεται αρνητική τιμή στο ρεύμα.

Σήμερα 7 Απριλίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για μία ώρα η τιμή θα είναι -0,01 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Η τιμή αυτή δόθηκε στις 15.00 το μεσημέρι με τις ΑΠΕ να κυριαρχούν στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής καταλαμβάνοντας το 66,05%. Οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν το 21,64%, το φυσικό αέριο μόλις το 6,53% και η μικρή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και οι ΑΠΕ του νησιού συμπληρώνουν το υπόλοιπο περίπου 6%.

Η αρνητική τιμή καταγράφεται στην λεγόμενη αγορά επόμενης ημέρας (day ahead market) του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (χονδρεμπορική αγορά ρεύματος).

Τιμές ρεύματος: Για 8 ώρες μηδένισε η αξία της Μεγαβατώρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Η αρνητική τιμή

Η προσφορά για αρνητικές τιμές δόθηκαν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, από ηλεκτροπαραγωγούς που δεν ήθελαν να μείνουν εκτός του συστήματος.

Όπως εξηγούν ειδικοί, αυτό σημαίνει πώς κάποιοι ήθελαν να τηρήσουν προφανώς τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν συνάψει με προμηθευτές τους.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να πρόκειται για πολυετή συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) και προκειμένου να τηρηθούν οι όροι μεταξύ παραγωγών και αγοραστών έπρεπε να ενταχθούν οπωσδήποτε στο σύστημα.

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει πολύ συχνά στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές ενέργειας όπου οι ΑΠΕ κυριαρχούν με μεγαλύτερα μερίδια στο μίγμα και τα PPAs είναι ευρέως διαδεδομένα συμβόλαια για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Μηδενικές τιμές ρεύματος

Σήμερα 7 Απριλίου για 8 ώρες οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται είτε ακρίβως είτε περίπου είτε και κάτω από τα 0 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Είναι οι ώρες από τις 10 το πρωί μέχρι τις 17.00 το απόγευμα.

Στο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα οι ΑΠΕ που είναι η φθηνότερη μορφή ηλεκτροπαραγωγής επικρατούν στο συνολικό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών της κατανάλωσης.

Η πράσινη ενέργεια κυμαίνεται σε μερίδιο αυτές τις ώρες από το περίπου 61% έως το 70%.

Για το σύνολο της 7ης Απριλίου η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο διαμορφώνεται στα 44,85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και είναι χαμηλότερη πάνω από 13% σε σχέση με τις 6 του μηνός.

Συνολικά για τις 7 Απριλίου οι ΑΠΕ καταλαμβάνουν το 50,87% της ηλεκτροπαραγωγής Το φυσικό αέριο το 21,61%, οι εισαγωγές το 19,13%, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα το 3,58% κ.ο.κ.

Βέβαια, οι χαμηλές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια αποδίδονται και στη μείωση της ζήτησης που διαπιστώνεται τα Σαββατοκύριακα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green