Ρεκόρ στη σύναψη διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) από ΑΠΕ σημειώθηκε το 2023 στην Ευρώπη με την Ελλάδα να ανεβαίνει μάλιστα στην 5η υψηλότερη θέση των χωρών.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Pexapark, μίας από τις κορυφαίες εταιρείες ανάλυσης και consulting στα PPAs, στην Ευρώπη τα διμερή συμβόλαια που κλείστηκαν ανάμεσα σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκά) και μεγάλους καταναλωτές αντιστοιχούσαν σε 16,2 GW. Μέγεθος το οποίο αποτελεί ρεκόρ και είναι υψηλότερο κατά 40% έναντι του 2022.

Ο αριθμός των PPAs εκτινάχθηκε στα 272 καταγράφοντας μία εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 62% το 2023 έναντι του 2022.

ΙΕΝΕ: Ενισχύεται ο ρόλος των PPAs στις Αγορές Ηλεκτρισμού της ΝΑ Ευρώπης

Η Ελλάδα

Η Ελλάδα φιγουράρει στις πέντε πρώτες χώρες στα PPAs με βάση το μέγεθος της ηλεκτρικής ισχύος και μάλιστα όπως επισημαίνεται στην έκθεση η χώρα μας μαζί με την Πορτογαλία εισήλθαν για πρώτη φορά στις κορυφαίες δέκα της Ευρώπης.

Το 2023 οι διμερείς συμβάσεις αντιστοιχούσαν σε 0,95 GW και έγιναν 9 deals για PPAs. Στην πρώτη θέση ήταν η Ισπανία με 4,6 GW και 46 PPAs ακολούθησε η Γερμανία με 3,7 GW και 41 PPAs, στην τρίτη θέση της κατάταξης ήταν η Ιταλία με 1 GW και 24 PPAs, ενώ με μικρή διαφορά σε σχέση με την Ελλάδα, στην τέταρτη θέση ήταν η Μεγάλη Βρετανία με 0,96 GW και 23 PPAs.

Τα φωτοβολταϊκά

Στο σύνολο των ευρωπαϊκών PPAs και σε ό,τι αφορά την τεχνολογία των ΑΠΕ που έδωσαν την καθαρή ενέργεια πρώτη είναι αυτή των φωτοβολταϊκών με 10,5 GW και 160 συμφωνίες, δεύτερη εκείνη των onshore αιολικών με 2,3 GW και 58 PPAs και τρίτη τεχνολογία είναι τα offshore αιολικά με 2 GW και 20 συμφωνίες για PPAs.

Η επιστροφή του Bezos και της Amazon

Στους μεγαλύτερους αγοραστές πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι η Amazon.

Μάλιστα οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν «Mr Bezos, welcome back! – Κύριε Μπέζο καλώς ήρθατε ξανά»

Το 2023 η δραστηριότητα της Amazon επέστρεψε στην ευρώπη με την εταιρεία του Jeff Bezos να συνάπτει PPAs συνολικής ισχύος 1,87 GW μέσα από επτά συμφωνίες. Σύμφωνα με την Pexapark η εταιρεία έχει κλείσεις διμερές μακροχρόνιο συμβόλαιο 1,3 GW με φωτοβολταϊκά στην Ισπανία, 199 MW με onshore αιολικά στη Φιλανδία. 268 MW με offshore αιολικά στη Γερμανία, 47 MW φωτοβολταϊκά στη Μ. Βρετανία και 24 MW φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα.

Ο πωλητής είναι άγνωστος ποιος είναι στη χώρα μας όπως επίσης και οι άλλοι πωλητές των άλλων έξι PPAs στις προαναφερόμενες χώρες.

Κορυφαίοι αγοραστές

Στους 10 κορυφαίους αγοραστές της Ευρώπης εκτός από την Amazon είναι η Shell Energy με 654 MW, 12 βιομηχανίες και μία δημοτική εταιρεία κοινής ωφέλειας, ενώ στην 8η θέση κατατάσσεται και μία ελληνική εταιρεία.

Ο λόγος για τη Mytilineos, η οποία έχει συνάψει διμερές μακροχρόνια σύμβαση ισχύος 411 MW.

Σε επίπεδο συμφωνιών μετά την Amazon έρχεται η Google με έξι PPAs συνολικής ισχύος 346,2 MW καθώς και η βιομηχανία ορυκτών Umicore με πέντε συμφωνίες.

Οι κορυφαίοι πωλητές

Στο top 10 των πωλητών PPAs είναι ο ενεργειακός κολοσσός στις ΑΠΕ η Iberdrola με 908 MW και 9 συμφωνίες.

Δεύτερος έρχεται η frv με 869 MW, η νορβηγική Statkraft με 739,5 MW και 19 συμφωνίες PPAs, ενώ στην έκτη θέση βρίσκεται η κοινοπραξία των εταιρειών RWE – ΔΕΗ Ανανεώσιμες με 585 MW.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με τα μηνιαία reports της Pexapark, στην Ευρώπη πρώτος αγοραστής PPAs ήταν η επίσης ενεργειακή εταιρεία ΗΡΩΝ μέσα από τη σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τους ενεργειακούς ομίλους RWE & ΔΕΗ Ανανεώσιμες ισχύος 117 MW.

Η αγορά των PPAs

Οι διμερείς μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ παρέχουν ενεργειακή ασφάλεια και ανταγωνιστικές τιμές.

Ηλεκτροπαραγωγοί συμφωνούν είτε απευθείας με μεγάλους καταναλωτές ρεύματος είτε εμμέσως με τη μεσολάβηση διαχειριστή PPA, developer, Fund manager ή IPP (ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας), όγκους και τιμές πράσινης ενέργειας για διάστημα 10 και παραπάνω χρόνια.

Με τον τρόπο αυτό τόσο οι πωλητές όσο και οι αγοραστές ηλεκτρικής ενέργειας βγαίνουν κερδισμένοι καθώς η μία πλευρά εξασφαλίζει την πώληση ποσοτήτων ρεύματος και η άλλη ικανούς όγκους για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών σε ανταγωνιστικές τιμές και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green