Την ετοιμότητα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ να πρωταγωνιστήσει και σε έναν άλλον τομέα της ενεργειακής μετάβασης ανέδειξε η «πράσινη» διμερής σύμβαση με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΤΕΝΕΡΓ υπό τον πρόεδρο κ. Γιώργο Περιστέρη εδώ και δύο δεκαετίες πρωτοπορεί στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ για την παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι ξεπερνά τα 1,2 GW είναι πρώτη στην Ελλάδα και ένας από τους ισχυρότερους ενεργειακούς ομίλους της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δίνει πρώτη πράσινο ρεύμα στο Δημόσιο – Το PPA με ΕΥΑΘ

Το μεγάλο χαρτοφυλάκιο που διαθέτει αλλά και τα έργα που βρίσκονται σε ανάπτυξη ή κατασκευή δίνουν στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ το πλεονέκτημα να ηγηθεί έναντι των ανταγωνιστών της.
«Τολμάμε να μπούμε σε αγορές και τομείς», είπε άλλωστε χθες ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της εισηγμένης Μιχάλης Βερροιόπουλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ΕΥΑΘ για την παρουσίαση του πρώτου PPA σε δημόσια εταιρεία.

Ο διαγωνισμός

Η ΕΥΑΘ αξιοποίησε το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2022 και προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμού με συγκεκριμένα κριτήρια για την επιλογή της εταιρείας που θα τις παρέχει την πλέον ανταγωνιστική σύμβαση προμήθειας πράσινης ενέργειας (PPA) αλλά το σημαντικότερο την ασφάλεια εφοδιασμού.

Όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση της ΕΥΑΘ στον διαγωνισμό συμμετείχαν δύο εταιρείες εκ των οποίων η μία ήταν η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η οποία και τελικά επιλέχθηκε.

Η συμμετοχή στον πρώτο διαγωνισμό του δημόσιου για τη σύναψη PPA ήταν περιορισμένη καθώς η πλειονότητα των ενεργειακών εταιρείων είτε δεν είναι ακόμα έτοιμες να παρέχουν τέτοια συμβόλαια είτε προτιμούν την ασφάλεια της εγγυημένης ταρίφας στην αγορά, όπως προκύπτει από τις απανήσεις που έδωσε ο κ. Βερροιόπουλος στη χθεσινή συνέντευξη αλλά και από την παρούσα κατάσταση της αγοράς των ΑΠΕ.

Το PPA

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σύμβαση, η ΕΥΑΘ θα προμηθεύεται από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ηλεκτρική ενέργεια έως και 100 GWh ετησίως, για χρονική διάρκεια 8 ετών με δικαίωμα προαίρεσης 4 επιπλέον ετών. Η ενέργεια αυτή θα προέρχεται τόσο από αιολικούς όσο κι από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Συγκεκριμένα, η ΕΥΑΘ θα προμηθεύεται από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με μέση τιμή κάτω των 80 €/MWh, 75 GWh από αιολικό πάρκο που είναι ήδη σε λειτουργία και 25 GWh από φωτοβολταϊκό σταθμό που είναι υπό κατασκευή.

Πέραν της μείωσης του ενεργειακού κόστους για την εταιρεία, πρόσθετο όφελος θα προκύψει κι από τη μεταβίβαση των Εγγυήσεων Προέλευσης (Green Certificates) για την «πράσινη» αυτή ενέργεια στην ΕΥΑΘ.

Τα οφέλη

Στο σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα που θα αποφέρει η σύμβαση στην ΕΥΑΘ, αλλά και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άνθιμος Αμανατίδης: «Για τη βέλτιστη κάλυψη -από οικονομική και τεχνική άποψη- των ενεργειακών αναγκών της ΕΥΑΘ, η παραγόμενη ενέργεια θα προέρχεται τόσο από αιολικούς όσο κι από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Το εκτιμώμενο όφελος σήμερα υπολογίζεται με μέσες τιμές τουλάχιστον στα 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ με την προσθήκη του φωτοβολταϊκού πάρκου σε δύο χρόνια, το όφελος θα ανέλθει τουλάχιστον σε 3,4 εκατ. ευρώ».

«Παράλληλα, στο πλαίσιο της πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης που εφαρμόζει η ΕΥΑΘ Α.Ε., είναι επιτακτική η ανάγκη μείωσης του ανθρακικού μας αποτυπώματος. Υποκαθιστώντας τη συμβατικά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια με την ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ, κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα στη μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος κατά πάνω από 50% σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό αναμένεται ότι θα έχει σημαντική θετική επίπτωση και στην αποτίμηση της εταιρείας, καθώς είμαστε εισηγμένοι και στον Δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών», συμπλήρωσε ο κ. Αμανατίδης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια