Έφθασε η ώρα της ανάρτησης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ 2024 στους προσωπικούς λογαριασμούς Taxisnet των ιδιοκτητών ακινήτων, προκειμένου στη συνέχεια να αντλήσουν τους κωδικούς ηλεκτρονικής πληρωμής και να ξεκινήσει η εξόφληση του πιο αποδοτικού φόρου για τα δημόσια έσοδα.

Από το βράδυ της Κυριακής 7 Απριλίου ξεκινάει η σταδιακή ενημέρωση των φορολογουμένων μέσω email ή μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογή myAADE App για την εκκαθάριση του εφετινού ΕΝΦΙΑ, που ναι με δεν υπάρχουν αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές αλλά για πρώτη φορά θα υπολογιστεί έκπτωση έως 10% για εκείνους που έχουν ασφαλίσει το περασμένο έτος τα ακίνητά τους σωρευτικά για πυρκαγιά, πλημμύρα, σεισμό.

Γιώργος Πιτσιλής: Η εφαρμογή του gov.gr θα βοηθήσει να δούμε τον ΕΝΦΙΑ στο κινητό μας

Τα ειδοποιητήρια και οι δόσεις

Οι 7.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με συνολική αξία ακίνητης περιουσίας περίπου 800 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισέλθουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) και να αναζητήσουν τα σχετικά ειδοποιητήρια στην εφαρμογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».

Οι δόσεις αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ αυξάνονται σε 11, από 10 που ήταν πέρυσι, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Απριλίου και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025. Από τα 7.000.000 ιδιοκτήτες, 6.100.000 θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό φόρο 1,75 δισ. ευρώ φόρο μετά τις εκπτώσεις και τα αφορολόγητα ποσά.

Χωρίς έκπτωση

Όσοι επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ το σύνολο του ΕΝΦΙΑ στην καταληκτική προθεσμία της 1ης δόσης, δεν θα κερδίσουν κάποια έκπτωση επί του συνολικού ποσού.

Έκπτωση φόρου 3% ισχύει μόνο στην περίπτωση που κάποιος πληρώσει εφάπαξ το φόρο εισοδήματος όχι τον ΕΝΦΙΑ.

Αν κάποιος δεν έχει μεταβολή στην περιουσιακή του κατάσταση ο συνολικός φόρος που θα πληρώσει θα είναι ίδιος με πέρυσι καθώς οι αντικειμενικές αξίες που υπολογίζεται ο φόρος των ακινήτων παραμένουν αμετάβλητες.

Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ

Οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ φέτος είναι όσοι στη διάρκεια του 2023 όσοι:

* Απέκτησαν ακίνητο για πρώτη φορά και επιβαρύνονται με τον φόρο κατοχής ακινήτων που αναλογεί.

* Απέκτησαν επιπλέον ακίνητο.

* Διόρθωσαν την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης στο Ε9, στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, που ήταν ανοιχτή μέχρι τις 8 Μαρτίου και προέκυψε αύξηση της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τους, λόγω δήλωσης αυθαιρέτων κατασκευών που νομιμοποιήθηκαν ή ευθυγράμμισαν τα δηλωθέντα στο Ε9 με τα στοιχεία που δήλωσαν στο Κτηματολόγιο και τα οποία εμφανίζουν αυξημένη επιφάνεια των ακινήτων.

* Αυξήθηκαν τα εισοδήματά τους με αποτέλεσμα να χάνουν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή κατά 100%.

* Μεταβλήθηκε η οικογενειακή τους κατάσταση και εκ του λόγου αυτού χάνουν τη μερική ή την ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Χαμηλότερος ΕΝΦΙΑ

Από την άλλη, με χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με το 2023 θα επιβαρυνθούν εφέτος όσοι προχώρησαν σε πώληση ή μεταβίβαση ακινήτου και κατ΄ αυτό τον τρόπο μειώθηκε η αξία της ακίνητης περιουσίας τους πάνω στην οποία υπολογίζεται ο φόρος ακινήτων.

Επίσης, όσοι ασφάλισαν το ακίνητό τους σωρευτικά, για πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα καθ΄ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, θα έχουν έκπτωση 10%, ενώ αν είχαν ασφαλίσει το ακίνητό τους για λιγότερους από 12 μήνες θα έχουν αναλογική έκπτωση για κάθε μήνα ασφάλισης. Από την άλλη, μηδενική έκπτωση θα έχει κάποιος που ναι μεν ασφάλισε πέρυσι το ακίνητό του αλλά η ασφάλιση αυτή δεν ξεπέρασε τους 3 μήνες.

Οι φοροαπαλλαγές

Παράλληλα, όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα και επίσης είναι σε χαμηλά επίπεδα η αξία της ακίνητης περιουσίας τους, εξασφαλίζουν μείωση κατά 50% ή και 100% από τον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

* Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του φορολογικού έτους, για το οποίο υποβλήθηκαν οι πιο πρόσφατες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

* Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που κατείχαν την 1η-1-2023 δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

* Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που κατείχαν την 1η-1-2023 δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Από την άλλη, πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, εφόσον το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει σε εμβαδό τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Ουσιαστικά για αυτούς δεν υπάρχει το κριτήρια της αξίας της ακίνητης περιουσίας παρά μόνο το ετήσιο εισόδημα και τα τετραγωνικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax