Όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο Ron Vachris, ελληνοαμερικανός δεύτερης γενιάς έπιασε δουλειά στην εταιρεία Price Club ως οδηγός περανοφόρου ανυψωτικού μηχανήματος, δεν φανταζόταν ότι 40 χρόνια μετά θα εκλεγόταν από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που τη διαδέχτηκε, την Costco, ως ο νέος διευθύνων σύμβουλος.

Έχοντας περάσει από κάθε είδους πόστο μέσα σε καταστήματα της αμερικανικής αλυσίδας λιανικού και χονδρικού εμπορίου, ο Vachris βρέθηκε να λαμβάνει 11,5 εκατ. δολάρια ως αμοιβή.

Ο 58χρονος βρισκόταν στη λίστα των υποψηφίων για την κορυφαία θέση από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν διορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

Η θητεία του ως δεξί χέρι του απερχόμενου διευθύνοντος συμβούλου Craig Jelinek ήταν αυτή που άνοιξε το δρόμο για την ενδεχόμενη διαδοχή του, ανέφερε τότε στο Business Insider ο αναλυτής λιανικής της Morgan Stanley, Simeon Gutman.

Οι «χρυσές» πωλήσεις της Costco – Ποιο προϊόν της εξαντλείται ταχύτατα

Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι ο Vachris εργαζόταν “χέρι-χέρι” με τον Jelinek για τη μετάβαση, όταν ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι ο Jelinek θα τερμάτιζε την 11ετή θητεία του από την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς.

Πορεία σαν παραμύθι

Το 1982, ενώ σπούδαζε διοίκηση επιχειρήσεων στο Glendale Community College της Αριζόνα, ο Ron Vachris έπιασε δουλειά μερικής απασχόλησης ως οδηγός περονοφόρου ανυψωτικού μηχανήματος στον προκάτοχο της Costco, το Price Club, το οποίο είχε ιδρύσει ο επιχειρηματίας του λιανικού εμπορίου και οραματιστής του χονδρεμπορίου Sol Price.

Με την πάροδο των ετών κέρδισε διάφορες προαγωγές, και τελικά μετακόμισε στο Κολοράντο για να εργαστεί ως βοηθός γενικού διευθυντή αρχικά και γενικός διευθυντής στη συνέχεια σε τοποθεσίες της Price Club εκεί, σύμφωνα με το Crunchbase.

Η Price Club και η Costco συγχωνεύτηκαν το 1993 (ο συνιδρυτής της Costco Jim Sinegal ήταν προστατευόμενος του Price). Τέσσερα χρόνια αργότερα η εταιρική επωνυμία άλλαξε σε Costco Companies, Inc. και το 1999 υιοθετήθηκε πλήρως η σημερινή εταιρική επωνυμία. Ήταν η στιγμή που η παρουσία του Vachris κρίθηκε απαραίτητη στην επέκταση που ακολούθησε, βοηθώντας στο άνοιγμα νέων καταστημάτων στην πολιτεία του.

Χρειάστηκε χρόνος -συνολικά 30 χρόνια-, αλλά ο Vachris ανέβηκε τα σκαλιά της ιεραρχίας και τελικά έγινε ανώτερος αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της βορειοδυτικής περιοχής του retailer από το 2010 έως το 2015. Στη συνέχεια, ανέλαβε τον ρόλο του ανώτερου αντιπροέδρου ανάπτυξης ακινήτων από το 2015 έως το 2016.

Την ίδια χρονιά, έγινε διευθύνων σύμβουλος του τμήματος merchandising, προτού ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο το 2022 και αναλάβει τη θέση του Νο.2 της εταιρείας.

Αν και ο Vachris είναι το νεότερο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Costco, η εταιρεία αναφέρει ότι τα προσόντα του “περιλαμβάνουν τις εκτεταμένες γνώσεις του για τις επιχειρήσεις της εταιρείας που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του στην εταιρεία”, όπως επισημαίνει το Business Insider.

Η αλήθεια των αριθμών

Ο απολογισμός είναι εκπληκτικός. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του Vachris, η Costco έχει φτάσει από το μηδέν σε περισσότερες από 871 φυσικά καταστήματα σε όλο τον κόσμο, ετήσια έσοδα 242,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 129,5 εκατομμύρια κατόχους καρτών μέλους.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, ο Vachris ήταν ο ιδιοκτήτης 27.620 μετοχών της Costco, σύμφωνα με τα αρχεία της SEC, η αξία των οποίων ανέρχεται σήμερα σε περίπου 18 εκατομμύρια δολάρια. Οι γνωστοποιήσεις δείχνουν επίσης ότι έλαβε συνολική αποζημίωση σχεδόν 8,5 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023, 7,4 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022 και 4,7 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021.

Ο Vachris θα δει μια αύξηση στα ετήσια έσοδά του στα 11,5 εκατομμύρια δολάρια το 2024, αποτελούμενη από 1,15 εκατομμύρια δολάρια βασικό μισθό και 10,4 εκατομμύρια δολάρια μετοχές – λίγο περισσότερα δηλαδή από το πακέτο αποζημίωσης του Jelinek ύψους 9,9 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022, αλλά κάτω από την τελική συνολική αποζημίωσή του ύψους 16,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Και οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι κερδίζουν πολύ λιγότερα από τον Doug McMillon της Walmart και τον Brian Cornell της Target, οι οποίοι πέρυσι έλαβαν 25,3 εκατ. δολάρια και 17,6 εκατ. δολάρια αντίστοιχα.

Όπως και ο συνάδελφός του στη Walmart, ο McMillon, έτσι και ο Vachris είναι ένας από τους λίγους υπαλλήλους λιανικής που από το ωρομίσθιο στις αποβάθρες φόρτωσης έφτασε να εισπράττει ένα πακέτο αποζημιώσεων πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ως κορυφαίο στέλεχος της C-suite.

Costco, η αγαπημένη των επενδυτών

Τόσο στα καταστήματά της όσο και στο διαδικτυακό της κατάστημα, η εταιρεία προσφέρει αγαθά χύδην, προκειμένου να παρέχει μειωμένες τιμές. Γνωστή για τις προσφορές της σε είδη παντοπωλείου, πωλεί επίσης ρούχα, παιχνίδια, ηλεκτρονικά είδη. Η προσέλκυση πελατών βασίζεται στο συνδυασμό αυτό, στέλνοντας απευθείας email και κουπόνια στα υπάρχοντα μέλη της, χωρίς ωστόσο να δαπανά ούτε ένα δολάριο για μάρκετινγκ και προβολή στο ευρύτερο κοινό. Αντίθετα, η Amazon ξόδεψε 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια για διαφήμιση το 2021, λέει η Statista, που προσδιορίζει τις δαπάνες της Walmart στα 3,11 δισεκατομμύρια δολάρια για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σε σύγκριση με άλλα παρόμοια καταστήματα λιανικής πώλησης -οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της είναι οι επίσης κολοσσοί του αμερικανικού retail Walmart Inc. και Target Corporation, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Costco έγκειται στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, στις εκπτωτικές τιμές της και στις συνδρομές των μελών της. Ο συνδυασμός αυτών των τριών στοιχείων έχει προσφέρει στους πελάτες ένα προϊόν στο οποίο μπορούν να βασιστούν σε χαμηλές τιμές.

Παρόλα αυτά οι πελάτες της είναι πολύ πιο εύποροι από τον τυπικό πελάτη ενός μεγάλου καταστήματος. Το οικογενειακό εισόδημα του μέσου αγοραστή της Walmart υπολογίζεται σε 80.000 δολάρια, σε σύγκριση με 65.00 δολάρια για τη Target.

Κυρίως, όμως, αποτελεί επίσης το είδος του σταθερού επιχειρηματικού μοντέλου που αναζητούν οι επενδυτές.

Η Costco ανήκει κυρίως σε θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν πάνω από το 70% των μετοχών. Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν οι The Vanguard Group (9.10%) και BlackRock (6,90%). Στους υπόλοιπους περιλααμβάνονται οι State Street Corp, VTSMX – Vanguard Total Stock Market Index Fund Investor Shares, VFINX – Vanguard 500 Index Fund Investor Shares, Fmr Llc, Morgan Stanley, Geode Capital Management, Llc, Invesco Qqq Trust, Series 1, και Bank Of America Corp /de/.

Με 280.000 εργαζόμενους πλήρους και μερικής απασχόλησης, η Costco έχει σήμερα καθαρή αξία που αγγίζει τα 324,92 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η χρηματιστηριακή της αξία έχει αυξηθεί κατά 50,28% μέσα σε ένα έτος. Η εταιρεία αυτή την στιγμή διαθέτει 871 καταστήματα παγκοσμίως: στην Αυστραλία, 14 στην Ταϊβάν, έξι στην Κίνα, τέσσερις στην Ισπανία, δύο στη Γαλλία και από μία στην Ισλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σουηδία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ουκρανία: Ο πόλεμος στερεί άντρες από το εργατικό δυναμικό – Περιζήτητες οι γυναίκες από τα εργοστάσια
Διεθνή |

Γυναίκες στη χαλυβουργία - Περιζήτητες οι εργαζόμενες στα ουκρανικά εργοστάσια

Η στρατηγική προσλήψεων γυναικών στοχεύει στην αντικατάσταση των ανδρών που πάνε στον πόλεμο, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων που έχουν μετακομίσει σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας