To ενδεχόμενο να αναθεωρήσει ανοδικά την τελευταία πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό εξετάζει η Τράπεζα της Ιαπωνίας ( BoJ) σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας πιθανότατα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στην συνεδρίαση του Απριλίου, μετά από τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις διαπραγματεύσεις για τους ετήσιους μισθούς.

Ιαπωνία: Όλο και πιο κοντά σε νέα αύξηση επιτοκίων η κεντρική τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα θα συζητήσει πιθανότατα την αναθεώρηση της πρόβλεψής της για την αύξηση του δομικού πληθωρισμού στο 2,4% για το οικονομικό έτος που ξεκίνησε αυτό το μήνα και να προβλέψει πληθωρισμό γύρω στο 2%.

Η BOJ ολοκληρώνει την επόμενη διήμερη συνεδρίασή της στις 26 Απριλίου και αναμένεται ευρέως από τους οικονομολόγους να διατηρήσει την αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της.

Από τότε που η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά σε 17 χρόνια τον περασμένο μήνα και έβαλε τίτλους τέλους στο τεράστιο πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης, οι παράγοντες της αγοράς εστιάζουν σε οποιεσδήποτε υποδείξεις για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων αυξήσεων επιτοκίων.

Το γεν ενισχύθηκε για λίγο στα 151,73 έναντι του δολαρίου μετά την είδηση. Το νόμισμα εξακολουθεί να παραμένει κοντά στο όριο των 152 που θεωρούν ορισμένοι traders ως πιθανό επίπεδο για παρέμβαση της Ιαπωνίας.

Οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και το αδύναμο γιεν πυροδοτούν πληθωριστικές πιέσεις που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τις εικασίες για προηγούμενες κινήσεις της BOJ. Μεταξύ των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα μετά την κατάργηση του αρνητικού επιτοκίου της BOJ τον Μάρτιο, περίπου το 62% αναμένει ότι η επόμενη αύξηση των επιτοκίων θα γίνει μέχρι τη συνεδρίαση της τράπεζας τον Οκτώβριο, με λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο να επισημαίνει τον Ιούλιο ως τον πιο πιθανό μήνα.

Ένας άλλος παράγοντας που ωθεί τους ιδιώτες οικονομολόγους να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό είναι η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει ένα παρατεταμένο πρόγραμμα επιδοτήσεων που περιόριζε τις τιμές της ενέργειας.

Παρά την αύξηση των προβλέψεων, οι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι πρέπει να είναι επιφυλακτικοί για πιθανούς καθοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό όταν κάνουν προβλέψεις για το οικονομικό 2026.

Η BOJ θα οριστικοποιήσει τις νέες της προβλέψεις αφού αναλύσει τα τελευταία δεδομένα και αναλύσει τις εξελίξεις της αγοράς μέχρι την τελευταία στιγμή, σημειώνουν οι πηγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή