Ο πληθωρισμός πιθανότατα θα επιταχυνθεί «από το καλοκαίρι προς το φθινόπωρο» προέβλεψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Καζούο Ουέντα, ισχυριζόμενος ότι οι αυξήσεις των μισθών τροφοδοτούν τις ανατιμήσεις στην αγορά, όπως σημείωσε την Παρασκευή η εφημερίδα Asahi.

Πρόκειται για τον ισχυρότερο υπαινιγμό του επικεφαλής της κεντρικής ιαπωνικής τράπεζας ότι είναι πιθανή μια νέα αύξηση επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Τράπεζα της Ιαπωνίας: Διατηρεί αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική – Υποχωρεί το γεν

Η σπάνια αναφορά σε ένα ρητό χρονοδιάγραμμα οδήγησε τις αποδόσεις των διετών ιαπωνικών ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια δεκαετία, βοηθώντας το γεν να απομακρυνθεί περισσότερο από το χαμηλό 34 ετών που είχε χτυπήσει την περασμένη εβδομάδα και παρέχοντας κάποια ανάπαυλα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις της αδυναμίας του νομίσματος.

Σε συνέντευξή του στην Asahi, η Ουέντα είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να «εναρμονισθεί με τη νομισματική πολιτική» εάν οι εξελίξεις στο νόμισμα ενισχύσουν σημαντικά τον πληθωρισμό και τους μισθούς, υποδηλώνοντας ότι οι απότομες πτώσεις του γεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα της επόμενης αύξησης των επιτοκίων.

«Τερματίσαμε το τεράστιο πρόγραμμα τόνωσης επειδή είδαμε προοπτικές για προσέγγιση του πληθωρισμού στο όριο του 2%. Εάν γίνουμε πιο σίγουροι ότι κινούμαστε προς μια τέτοια προοπτική, αυτός θα είναι ένας λόγος να μεταβάλλουμε τα επιτόκια», φέρεται να είπε η Ουέντα.

«Βιώσιμη και σταθερή επίτευξη του στόχου μας για τον πληθωρισμό είναι το 2%. Η πιθανότητα επίτευξης [αυτού του στόχου] αναμένεται να αυξηθεί ολοένα και περισσότερο», είπε, σύμφωνα με τη συνέντευξη που δημοσίευσε η Asahi.

Την Παρασκευή, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι έδωσε επίσης νέες προειδοποιήσεις που σχετίζονται με την αγορά συναλλάγματος, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι οι αρχές δεν θα αποκλείσουν καμία επιλογή για την αντιμετώπιση των υπερβολικών μειώσεων που ταλανίζουν το γεν.

Η Wall Street έκλεισε απότομα χαμηλότερα την Πέμπτη, καθώς αξιωματούχοι της Federal Reserve ανέφεραν ότι η μείωση των επιτοκίων ενδέχεται να μην συμβεί τόσο σύντομα.

Ανοδικά κινούνται γεν και διετές ομόλογο

Το γεν έφτασε σε υψηλό δύο εβδομάδων και η απόδοση του διετούς κρατικού ομολόγου της Ιαπωνίας ανήλθε στο 0,21%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, καθώς οι αγορές αποτίμησαν την πιθανότητα μιας νωρίτερα από την αναμενόμενη αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιαπωνίας.

Ο Ουέντα δήλωσε στην Asahi ότι περίμενε πως ο πληθωρισμός θα αυξηθεί «από το καλοκαίρι προς το φθινόπωρο», καθώς οι αυξήσεις των μισθών αρχίζουν να δίνουν αγοραστική δύναμη στα νοικοκυριά.

Τα σχόλια υπογραμμίζουν την πεποίθηση της BOJ ότι οι αυξανόμενοι μισθοί και ο πληθωρισμός θα συμβάλουν στην αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων από το τρέχον επίπεδο 0-0,1%, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Ιούλιο.

«Όπως υπολογίζεται με βάση τις αγορές, μια άλλη αύξηση των επιτοκίων γύρω στο φθινόπωρο γίνεται ρεαλιστικό σενάριο», δήλωσε ο Ναόγια Χασεγκάβα, επικεφαλής στρατηγικής ομολόγων στην Okasan Securities.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]