Σε συμφωνία για τον τερματισμό της νομικής τους διαμάχης κατέληξαν η FIFA και ο αμερικανός διοργανωτής Relevent Sports. Η αντιπαράθεση αφορούσε στην απαγόρευση των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου και συλλόγων να παίζουν επίσημους αγώνες στις ΗΠΑ.

Η Relevent και το διοικητικό όργανο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου ανέφεραν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν τη Δευτέρα ότι αναμένουν ότι η συμφωνία «θα επιλύσει τις αξιώσεις μεταξύ τους» στη δίκη.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το ψήφισμα θα οδηγήσει στη διεξαγωγή αγώνων ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η Relevent ανέφερε σε δήλωσή της προς τους Financial Times ότι η FIFA εξετάζει «αλλαγές στους υπάρχοντες κανόνες της σχετικά με το εάν τα παιχνίδια μπορούν να παίζονται εκτός της έδρας ενός πρωταθλήματος».

Η FIFA και ο διοργανωτής αγώνων, ο οποίος ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Στίβεν Ρος, είχε αρχικά μηνύσει την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, το εθνικό κυβερνητικό όργανο, κατηγορώντας την ότι συνωμότησε για να εμποδίσει ξένα πρωταθλήματα να παίζουν επίσημους αγώνες σεζόν στη χώρα.

Πώς τα μεγάλα ποδοσφαιρικά club μετατρέπουν τα παλάτια τους σε χρυσωρυχεία

Οι αγώνες της La Liga

Η μήνυση ήρθε ως απάντηση στις προσπάθειες της Relevent από το 2018 να διοργανώσει έναν αγώνα στο Μαϊάμι μεταξύ των ισπανικών ομάδων της La Liga Barcelona και Girona. Επιχείρησε επίσης να οργανώσει αγώνα πρωταθλήματος του Ισημερινού.

Ωστόσο, το Συμβούλιο του διοικητικού οργάνου ποδοσφαίρου αποφάσισε ότι «οι επίσημοι αγώνες πρωταθλήματος πρέπει να διεξάγονται εντός της επικράτειας της αντίστοιχης ομοσπονδίας-μελών». Εν συνεχεία η Relevent διεύρυνε τη μήνυση, προσθέτοντας ως κατηγορούμενη και τη FIFA.

Η FIFA από την πλευρά της είπε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη Relevent, «εν αναμονή… εξέτασης των αλλαγών στις υπάρχουσες πολιτικές της FIFA σχετικά με τη διεξαγωγή επίσημων αγώνων σεζόν εκτός της έδρας ενός πρωταθλήματος».

Το διοικητικό όργανο του ποδοσφαίρου είπε στους FT ότι «δεν έχει παραδεχτεί καμία ευθύνη και συνεχίζει να αρνείται τις νομικές αξιώσεις που φέρονται στην καταγγελία της  Relevent».

Με τον βλέμμα στους αμερικανούς φιλάθλους

Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και οι σύλλογοι στοχεύουν ολοένα και περισσότερο τους οπαδούς και τους καταναλωτές των ΗΠΑ εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2026, το οποίο θα διοργανωθεί από κοινού από τον Καναδά, το Μεξικό και τις ΗΠΑ. Οι κορυφαίοι σύλλογοι διοργανώνουν τακτικά φιλικά στις ΗΠΑ, αλλά δεν μπορούν να παίξουν επίσημους αγώνες σεζόν στη χώρα.

Οι Αμερικανοί επενδυτές, εν τω μεταξύ, έχουν διοχετεύσει κεφάλαια σε ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους. Οι σύλλογοι της αγγλικής Premier League, όπως η Άρσεναλ, η Τσέλσι, η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Σίτι και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν Αμερικανούς υποστηρικτές, ενώ οι αντίπαλοι της La Liga, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης έχουν οικονομικούς δεσμούς με αμερικανικές εταιρείες επενδύσεων.

Η ζήτηση στις ΗΠΑ για ποδόσφαιρο ελίτ υπογραμμίστηκε από τη μετακίνηση του Αργεντινού άσου Λιονέλ Μέσι στην Ίντερ Μαϊάμι, σε μια κίνηση που έχει αυξήσει το ενδιαφέρον για τη Major League Soccer.

Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που επιδιώκουν να μεταφέρουν αγώνες εντός της σεζόν στις ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν την αντίθεση από οπαδούς στις χώρες τους.

«Η μεταφορά επίσημων αγώνων από την Ευρώπη στις ΗΠΑ είναι μια συναρπαστική πρόταση, αλλά πρέπει να γίνει προσεκτικά και συλλογικά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Relevent, Daniel Sillman. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη FIFA για να υποστηρίξουμε την παγκόσμια ανάπτυξη του παιχνιδιού και τα καλύτερα πρωταθλήματα στον κόσμο».

Η εταιρεία έχει αναδειχθεί ως κρίσιμος σύμμαχος για τους Ευρωπαίους διοργανωτές διαγωνισμών καθώς διευρύνουν τη διεθνή εμβέλεια και τα έσοδά τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι