Σε επίπεδα ρεκόρ υποχώρησαν οι τιμές του χρυσού, καθώς ενισχύθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και του δολαρίου μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που μειώνουν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 1,01% στα 2.328,65 δολάρια η ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού σημείωσαν απώλειες 0,6% και διαμορφώθηκαν στα 2.347,50 δολάρια.

Wall Street: Πτώση στην αγορά μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 0,5% και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων εκτινάχθηκαν μετά τα στοιχεία, με την απόδοση του 10ετούς να ξεπερνά το 4,5% ενδοσυνεδριακά.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε στο 3,5% αυξήθηκε τον Μάρτιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση.

Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδό του στο 3,4% από 3,2% τον Φεβρουάριο και 3,1% τον Ιανουάριο.

Το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας ανέφερε επίσης την Τετάρτη ότι ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις αλλαγές στο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, παρέμεινε στο 3,8%

Οι τιμές του χρυσού σκόνταψαν στα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία ΔΤΚ που συμβάλλουν στις προσδοκίες για μεταγενέστερες και λιγότερες μειώσεις από τη Fed, εξηγεί στο Reuters ο Tai Wong, ανεξάρτητος έμπορος μετάλλων με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Ωστόσο, ας περιμένουμε να δούμε, καθώς ο χρυσός υπήρξε ανθεκτικός απέναντι σε ισχυρά δεδομένα κατά τη διάρκεια αυτής της αξιοσημείωτης πορείας», πρόσθεσε ο Wong.

Παρά το γεγονός ότι το πολύτιμο μέταλλο λειτουργεί ως αντιστάθμιση πληθωρισμού, η ελκυστικότητα του χρυσού τείνει να εξασθενεί σε ένα περιβάλλον με αυξημένα επιτόκια. Οι τιμές του χρυσού έφτασαν στο υψηλό ρεκόρ των 2.365,09 δολαρίων την Τρίτη.

Η HSBC ανέφερε σε σημείωμα ότι αναμένει να δει ένα ευρύ φάσμα συναλλαγών από τα 1.975 ως τα 2.500 δολάρια το 2024.

Ισχυρή ζήτηση από την Κίνα

Το Χρηματιστήριο Παραγώγων  της Σαγκάης ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα επιβάλει όρια συναλλαγών στα συμβόλαια για τον χρυσό, μετά το απότομο ράλι των τιμών.

Οι ισχυρές αγορές από τα κινεζικά νοικοκυριά «οφείλονται στην έλλειψη εναλλακτικών επιλογών που έχουν (αυτά) τα νοικοκυριά για επενδύσεις αυτή τη στιγμή με τον τομέα των ακινήτων σε κρίση και το χρηματιστήριο σε ύφεση» εξηγεί ο Kieran Tompkins, οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics.

Το ασήμι υποχώρησε κατά 0,5% στα 28,01 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα κατά 1% στα 969,05 δολάρια και το παλλάδιο κατά 1,9% στα 1.071,75 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities