Η αποδεκτή σοφία στον κόσμο της τεχνολογίας είναι ότι οι μεγάλες, παραδοσιακές εταιρείες δεσμεύονται από αδράνεια. Όσο πιο εδραιωμένες είναι, τόσο περισσότερο καθορίζονται στους τρόπους τους – και τόσο πιο ευάλωτοι είναι στην αναστάτωση από μια ευκίνητη εκκίνηση. Η Silicon Valley ιδρύθηκε με βάση την αρχή ότι οι νεοεισερχόμενοι μπορούν να κινηθούν γρήγορα και να τρέξουν τα πράγματα – οδηγώντας σε καινοτομίες που μεταμορφώνουν τον κόσμο, όπως αναφέρει το Business Insider.

Big Tech: Τα καλά, τα κακά και τα… άσχημα του πρώτου τριμήνου

Ως επί το πλείστον, όμως, δεν λειτουργεί πια. Πέρυσι, δύο οικονομολόγοι διαπίστωσαν ότι οι νεοσύστατες επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια σχεδόν ποτέ δεν οδηγούν σε εισαγωγή νέας εταιρείας σε χρηματιστήριο. Δεν αντικαθιστούν τους τεχνολογικούς γίγαντες – απλώς αγοράζονται από τους τεχνολογικούς γίγαντες. Αυτό ισχύει στη Silicon Valley για τουλάχιστον μια δεκαετία. Και η συντριπτική πλειοψηφία των νεοσύστατων επιχειρήσεων έχουν αποκτηθεί από τις ίδιες πέντε εταιρείες: Alphabet, Amazon, Apple, Meta και Microsoft.

«Εξόντωση» του ανταγωνισμού

Από τότε που εξελέγη ο Τζο Μπάιντεν, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζουν τεχνολογικές συγχωνεύσεις και εξαγορές για αποδεικτικά στοιχεία αντιμονοπωλιακής συμπεριφοράς. Μήπως οι τεχνολογικοί γίγαντες βραχυκυκλώνουν παράνομα τον ανταγωνισμό εξαγοράζοντας τους αντιπάλους τους; Είναι μια πολύ καλή ερώτηση – αλλά μπορεί να είναι λάθος να ρωτήσετε. Ένα νέο έγγραφο από δύο κορυφαίους μελετητές υποδηλώνει ότι αυτές τις μέρες, η Big Tech δεν χρειάζεται να καταφύγει σε εξαγορές για να συντρίψει τις επίδοξες νεοσύστατες επιχειρήσεις. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιούν τα σημαντικά μετρητά και την ήπια δύναμή τους για να εξουδετερώσουν πιθανούς αντιπάλους εκ των έσω – μια διαδικασία που οι μελετητές αποκαλούν “co-opting disruption”.

Πώς οι κολοσσοί υπονομεύουν την καινοτομία

Σύμφωνα με το νέο έγγραφο – από τους μακροχρόνιους παρατηρητές τεχνολογίας Mark Lemley στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και Matt Wansley στη Νομική Σχολή Cardozo – οι τεχνολογικοί γίγαντες αναπτύσσουν ένα σωρό ύπουλες εταιρικές κινήσεις τζούντο για να υπονομεύσουν τους ανταγωνιστές τους. Όταν εμφανίζεται μια καινοτόμος απειλή για το επιχειρηματικό τους μοντέλο – τα πάντα, από τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα έως την εικονική πραγματικότητα και την τεχνητή νοημοσύνη – κάνουν ένα σημείο να βοηθήσουν τις πολλά υποσχόμενες μικρές νεοσύστατες επιχειρήσεις. Παίρνουν θέση στο διοικητικό τους συμβούλιο. Τους δίνουν τεράστιες εγχύσεις μετρητών και πρόσβαση σε επιλεγμένα δεδομένα. Ασκούν ακόμη και πιέσεις στην κυβέρνηση για λογαριασμό τους.

Αλλά όλο αυτό το διάστημα, διαπίστωσαν οι μελετητές, η Big Tech χρησιμοποιεί στην πραγματικότητα την φαινομενικά καλοπροαίρετη επίδειξη υποστήριξής της για να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα – κατευθύνοντας διακριτικά τις νεοσύστατες επιχειρήσεις μακριά από την καινοτομία και σε έργα που ενισχύουν το status quo. Δουλεύοντας εκ των έσω, μετατρέπουν τους λύκους των φιλόδοξων νεοσύστατων επιχειρήσεων σε ακίνδυνα, καλά εκπαιδευμένα σκυλιά.

Αυτό το πρόβλημα δεν είναι ακαδημαϊκό. Η επιλογή νεοσύστατων επιχειρήσεων όχι μόνο ακυρώνει τον ανταγωνισμό – σκοτώνει την ουσιαστική καινοτομία. Σχεδόν όλες οι εταιρείες αυτόνομων αυτοκινήτων έχουν απομακρυνθεί από τα μεγάλα οράματά τους για τα ρομποτικά ταξί σε πράγματα μικρής διαμέτρου όπως το προσαρμοστικό cruise control. Οι εταιρείες εικονικής πραγματικότητας εργάζονται σε λογισμικό εικονικών συσκέψεων για το metaverse. Οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να έχουν φέρει επανάσταση στην ανακάλυψη φαρμάκων ή στη βελτιστοποίηση της μηχανικής αντ ‘αυτού ασχολούνται με την αναζήτηση ή την εξυπηρέτηση πελατών ή τη συγγραφή δοκιμίων κολλεγίων.

Επιβράδυνση

Με λιγότερους αντιπάλους να εγείρονται για να αμφισβητήσουν τους κατεστημένους φορείς, ο ρυθμός της καινοτομίας επιβραδύνεται. Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ακόμη ότι άλλες νεοσύστατες επιχειρήσεις ίδιας ειδίκευσης με αυτές που επιλέγονται σταματούν να προσπαθούν τόσο σκληρά, από φόβο μήπως εξαγοραστούν και σκοτωθούν από τις Big Tech.

Ο ανταγωνισμός αλλάζει τον κόσμο

Εάν η τεχνολογία πρόκειται να κάνει αυτό που έκανε πάντα – να λύσει μεγάλα προβλήματα, να δημιουργήσει αξία, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ευκαιρίες – η Silicon Valley χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερο ανταγωνισμό. «Συνηθίζαμε να έχουμε αυτούς τους κύκλους ανταγωνιστικής αναστάτωσης», λέει ο Lemley.

Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις κάποτε ξεκλείδωσαν μια χρυσή εποχή τεχνολογικής καινοτομίας. Ίσως, αν μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο να τους αποτρέψουμε από το να επιλεγούν, μπορούν να το κάνουν ξανά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Google: Αντιμέτωπη με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ – Πώς εξελίσσεται η δίκη 
Τεχνολογία |

H Google μπροστά στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ - Πώς εξελίσσεται η δίκη 

Από τις 12 Σεπτεμβρίου, οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να αποδείξουν πώς ο γίγαντας των μηχανών αναζήτησης είναι μονοπώλιο που καταχράστηκε παράνομα τη δύναμή του για να αυξήσει τα κέρδη του

TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση

Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023
Τεχνολογία |

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

Τον Ιανουάριο του 2023, το Βερολίνο δήλωσε ότι Ρώσοι ακτιβιστές χάκερ έθεσαν εκτός δικτύου αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.