Η Meta Platforms αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με την επόμενη γενιά του εσωτερικής ανάπτυξης επεξεργαστής τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας.

Προγενέστερα δημοσιεύματα είχαν αποκαλύψει ότι η Meta σχεδίαζε να αναπτύξει μια νέα έκδοση ενός προσαρμοσμένου τσιπ για χρήση σε κέντρα δεδομένων για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο ποσό της υπολογιστικής ισχύος που απαιτείται για την εκτέλεση προϊόντων AI στο Facebook, το Instagram και το WhatsApp.

Αποκαλυπτήρια για το νέο μικροτσίπ AI της Intel

Το συγκεκριμένο τσιπ, που ενδοεταιρικά αναφέρεται ως «Artemis», θα βοηθήσει τη Meta να μειώσει την εξάρτησή της από την NVidia που είναι βασικός προμηθευτής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης αλλά και να μειώσει το ενεργειακό κόστος συνολικά για την εταιρεία.

«Η αρχιτεκτονική αυτού του τσιπ είναι βασικά επικεντρωμένη στην παροχή της σωστής ισορροπίας υπολογισμού, εύρους ζώνης μνήμης και χωρητικότητας μνήμης για την εξυπηρέτηση μοντέλων κατάταξης και συστάσεων», αναφέρει η εταιρεία σε μια ανάρτηση ιστολογίου.

Το νέο τσιπ Meta Training and Inference Accelerator (MTIA) αποτελεί μέρος μιας ευρείας προσαρμοσμένης προσπάθειας της εταιρείας στον τομέα των ημιαγωγών που περιλαμβάνει και άλλα συστήματα. Πέρα από την κατασκευή των τσιπ και του υλικού, η Meta έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη του λογισμικού που είναι απαραίτητο για να αξιοποιήσει τη δύναμη της υποδομής της με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Η εταιρεία ξοδεύει επίσης δισεκατομμύρια για την αγορά από την Nvidia και άλλων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης: φέτος, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε ότι η εταιρεία σχεδίαζε να αποκτήσει περίπου 350.000 τσιπ-ναυαρχίδες H100 από την Nvidia. Σε συνδυασμό με άλλους προμηθευτές, η Meta σχεδιάζει να συγκεντρώσει το ισοδύναμο 600.000 τσιπ H100 φέτος, είπε.

Την παραγωγή του νέου τσιπ θα αναλάβει η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), με την διαδικασία των 5 νανόμετρων (nm). Σύμφωνα με την Meta, το νέο τσιπ είναι σε θέση να έχει τρεις φορές την απόδοση ενός επεξεργαστή πρώτης γενιάς.

Το τσιπ έχει ήδη αναπτυχθεί σε κέντρο δεδομένων της εταιρείας και δοκιμάζεται στην εξυπηρέτηση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία δήλωσε ότι έχει πολλά προγράμματα σε εξέλιξη «με στόχο την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του MTIA, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης φόρτου (δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης) εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης