Η Meta Platforms, μητρική εταιρεία του Facebook, σχεδιάζει να αναπτύξει στα κέντρα δεδομένων της μια νέα έκδοση ενός προσαρμοσμένου τσιπ με στόχο την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της εταιρείας, στο οποίο απέκτησε πρόσβαση το Reuters, το εν λόγω τσιπ θα είναι η δεύτερη γενιά μιας εσωτερικής σειράς επεξεργαστών που ανακοινώθηκε πέρυσι και θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησης της Meta από τα προηγμένα τσιπ της Nvidia.

Εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης προαναγγέλει η Meta Platforms

Η μεγαλύτερη εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο προσπαθεί να ενισχύσει την υπολογιστική της ικανότητα για τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης που προωθεί σε εφαρμογές Facebook, Instagram και WhatsApp και σε συσκευές όπως τα έξυπνα γυαλιά Ray-Ban και τις μάσκες μικτής πραγματικότητας, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια για να συγκεντρώσει εξειδικευμένα τσιπ και να διαμορφώσει εκ νέου τα κέντρα δεδομένων της.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters, στην κλίμακα στην οποία λειτουργεί η Meta, μια επιτυχημένη ανάπτυξη του δικού της τσιπ θα μπορούσε ενδεχομένως να φέρει εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσιο ενεργειακό κόστος και δισεκατομμύρια δολάρια σε κόστος αγοράς τσιπ.

Τα τσιπ, η υποδομή και η ενέργεια που απαιτούνται για την εκτέλεση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης έχουν μετατραπεί σε γιγάντια καταβόθρα επενδύσεων για τις εταιρείες τεχνολογίας, αντισταθμίζοντας σε κάποιο βαθμό τα κέρδη που προέκυψαν από τον ενθουσιασμό γύρω από τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Εκπρόσωπος της Meta Platforms επιβεβαίωσε στο Reuters το σχέδιο να τεθεί το αναβαθμισμένο τσιπ σε παραγωγή το 2024, λέγοντας ότι θα λειτουργήσει σε συντονισμό με τις εκατοντάδες χιλιάδες μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPUs) – τα τσιπ που θα χρησιμοποιηθούν για την τεχνητή νοημοσύνη – που ήδη διαθέτει η εταιρεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδίαζε να έχει μέχρι το τέλος του έτους περίπου 350.000 επεξεργαστές “H100” από την Nvidia, η οποία παράγει τις πιο περιζήτητες GPU που χρησιμοποιούνται για τεχνητή νοημοσύνη. Σε συνδυασμό με άλλους προμηθευτές, η Meta θα συγκεντρώσει την ισοδύναμη υπολογιστική ικανότητα 600.000 H100 συνολικά, είπε.

Το νέο τσιπ, που αναφέρεται εσωτερικά ως «Artemis», όπως και ο προκάτοχός του μπορεί να εκτελέσει μόνο μια διαδικασία γνωστή ως «συμπέρασμα» στην οποία τα μοντέλα καλούνται να χρησιμοποιήσουν τους αλγόριθμούς τους για να κάνουν κρίσεις κατάταξης και να δημιουργήσουν απαντήσεις στις προτροπές των χρηστών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης