Ανοδικά κινείται το δολάριο, καθώς παρά την ανακοίνωση για τον Δείκτη Τιμών Παραγωγού δεν λειάνθηκαν οι ανησυχίες των επενδυτών για την επιμονή του πληθωρισμού, ενώ ενισχύονται οι προβλέψεις ότι η Federal Reserve θα αργήσει να μειώσει τα επιτόκια φέτος.

Αξιωματούχοι της Fed που μίλησαν την Πέμπτη επανέλαβαν επίσης την ανάγκη για μια υπομονετική προσέγγιση στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Χρυσός: Ενισχύεται η τιμή του

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (PPI) αυξήθηκε 0,2% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο, σε σύγκριση με αύξηση 0,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε ετήσια βάση, αυξήθηκε 2,1%, έναντι εκτιμώμενης αύξησης 2,2%.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε μετά τα στοιχεία του PPI, αλλά έκτοτε έχει επανακτήσει έδαφος.

«Τα δεδομένα (PPI) σίγουρα βοήθησαν να εξομαλυνθούν ορισμένες από τις ακατέργαστες άκρες της χθεσινής έκθεσης» εξηγεί στο Reuters ο Karl Schamotta, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Corpay στο Τορόντο.

«Κάποια στοιχεία που περιλαμβάνονται στον προτιμώμενο δείκτη δαπανών προσωπικής κατανάλωσης της Fed εμφανίστηκαν πολύ πιo κάτω από το αναμενόμενο – αλλά η αύξηση του κόστους των υπηρεσιών παρέμεινε υψηλή για τρίτο συνεχόμενο μήνα, βοηθώντας στην επικύρωση μιας πιο προσεκτικής προσέγγισης για τη μείωση των επιτοκίων».

Τα εβδομαδιαία στοιχεία έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 211.000 την εβδομάδα που έληξε στις 6 Απριλίου, έναντι πρόβλεψης  για 215.000, αντανακλώντας την επίμονη στενότητα της αγοράς εργασίας. Το δολάριο μόλις και μετά βίας ανταποκρίθηκε καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στον πληθωρισμό.

Η ισοτιμία δολαρίου έναντι του γεν

Στη μεσημεριανή διαπραγμάτευση, το δολάριο παρέμεινε σταθερό έναντι του γεν στα 153,24 γεν, αφού υποχώρησε κάτω από τα 153 γεν μετά τα στοιχεία. Νωρίτερα στη συνεδρίαση, το δολάριο έφτασε στο νέο υψηλό 34 ετών στα 153,32 γεν.

Η διολίσθηση του γιεν έναντι του δολαρίου επανέφερε τους φόβους για παρέμβαση, καθώς οι αρχές στο Τόκιο επανέλαβαν ότι δεν θα απέκλειαν κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση υπερβολικών διακυμάνσεων.

Η Ιαπωνία παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος τρεις φορές το 2022, καθώς το γεν υποχώρησε προς το χαμηλό 32 ετών των 152 ανά δολάριο.

Ο δείκτης του δολαρίου σημείωσε άνοδο 0,2% στις 105,38 μονάδες.

Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME,  η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων στις ΗΠΑ τιμολογεί πιθανότητα 69% για μείωση των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο. Αυτό το χρονοδιάγραμμα προέκυψε μετά τα στοιχεία για την πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το Μάρτιο, ο οποίος κινήθηκε υψηλότερα από το αναμενόμενο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμοιβαίων κεφαλαίων της Fed μείωσαν επίσης τον αριθμό των περικοπών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (bps) φέτος σε λιγότερες από δύο, ή περίπου 43 bps, από περίπου τρεις ή τέσσερις πριν από μερικές εβδομάδες.

Οι εκτιμήσεις των αξιωματούχων της Fed

Το ευρώ σημείωσε τελευταία πτώση 0,2% στα 1,0716 δολάρια. Νωρίτερα, υποχώρησε στο χαμηλό δύο μηνών των 1,0699 δολαρίων, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια στο υψηλό ρεκόρ του 4% όπως αναμενόταν, αλλά έστειλε ισχυρό μήνυμα ότι προετοιμάζεται για μείωση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Fed σηματοδότησε την Πέμπτη ότι δεν επίκειται μείωση επιτοκίων.

Ο Πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς είπε ότι ενώ η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού, δεν χρειάζεται ακόμη να προχωρήσει στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής δεδομένων των ασταθών κινήσεων του πληθωρισμού.

Ο Πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ Τόμας Μπάρκιν, με δικαίωμα ψήφου φέτος στην επιτροπή χάραξης πολιτικής της Fed, κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο. Είπε ότι τα πρόσφατα στοιχεία δεν αύξησαν την εμπιστοσύνη του ότι οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται σε ευρύτερη βάση σε ολόκληρη την οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]