Μέτρα που θα αποθαρρύνουν τους χρήστες από το να ανταλλάσσουν γυμνές φωτογραφίες με πιθανούς αγνώστους θέτει σε εφαρμογή το instagram.
Οι θολές φωτογραφίες και οι προειδοποιήσεις θα είναι η «αιχμή» καθώς είναι πολύ εύκολο για τους εφήβους να λαμβάνουν -και να στέλνουν- γυμνές φωτογραφίες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η WSJ, το Instagram θα κάνει τώρα ένα ουσιαστικό βήμα για να περιορίσει το πρόβλημα, ανιχνεύοντας αυτόματα και θολώνοντας τα γυμνά στην υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων του.

Instagram: Ο ανταγωνιστής του ονομάζεται «TikTok Notes»

Αυτές οι εικόνες, πραγματικές ή ψεύτικες, μπορούν να προκαλέσουν συναισθηματική οδύνη, σχολικό εξευτελισμό και ακόμη και οικονομική ζημία. Τους τελευταίους μήνες, οι απάτες “sextortion” έχουν παγιδεύσει χιλιάδες έφηβα αγόρια σε όλες τις Η.Π.Α. Η αποστολή σεξουαλικών εικόνων ανηλίκων αποτελεί επίσης έγκλημα.

Ενεργοποιημένη λειτουργία

Οι χρήστες του Instagram που λαμβάνουν γυμνές εικόνες μέσω άμεσων μηνυμάτων θα δουν ένα αναδυόμενο παράθυρο που εξηγεί πώς να μπλοκάρουν τον αποστολέα ή να αναφέρουν τη συνομιλία, καθώς και ένα σημείωμα που ενθαρρύνει τον παραλήπτη να μην αισθάνεται πίεση να απαντήσει. Οι άνθρωποι που επιχειρούν να στείλουν ένα γυμνό μέσω άμεσων μηνυμάτων θα συμβουλεύονται να είναι προσεκτικοί και θα λαμβάνουν μια υπενθύμιση ότι μπορούν να ακυρώσουν την αποστολή μιας εικόνας.

Εάν οι έφηβοι λάβουν μια γυμνή εικόνα στο Instagram, η εικόνα θα είναι θολή και θα βλέπουν ένα μήνυμα που θα τους κατευθύνει σε συμβουλές ασφαλείας.

Η νέα λειτουργία -που θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες και αναμένεται να επεκταθεί παγκοσμίως τους επόμενους μήνες- θα είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή για λογαριασμούς με ημερομηνίες γέννησης που αντιστοιχούν σε εφήβους, δήλωσε η μητρική εταιρεία του Instagram, Meta Platforms.

Οι έφηβοι μπορούν να το απενεργοποιήσουν εάν το επιθυμούν. Οι λογαριασμοί ενηλίκων θα ενθαρρύνονται να ενεργοποιούν τη λειτουργία.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η λειτουργία θα εκπαιδεύσει τους ανθρώπους σχετικά με το ενδεχόμενο κατάχρησης αυτών των εικόνων και θα τους βοηθήσει να εντοπίσουν πιθανούς απατεώνες», δήλωσε η Antigone Davis,  παγκόσμιος επικεφαλής ασφάλειας της Meta.

Η Meta δεν σχεδιάζει να επεκτείνει τις προειδοποιήσεις σε άλλες εφαρμογές της, όπως το WhatsApp και το Messenger.

Ψυχική υγεία των εφήβων

To instagram, συγκαταλέγεται στις κορυφαίες πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων για εφήβους, μαζί με το Messages της Apple. Η Apple πρόσθεσε μια παρόμοια προστασία που ονομάζεται Ασφάλεια Επικοινωνίας πριν από μερικά χρόνια.

Αυτή η προστασία, για τα «μηνύματα και ορισμένες άλλες εφαρμογές της Apple, είναι πλέον ενεργοποιημένη από προεπιλογή. (Οι γονείς μπορούν να ελέγχουν την Ασφάλεια επικοινωνίας στις συσκευές των παιδιών τους χρησιμοποιώντας την Οικογενειακή κοινή χρήση).

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας των εφήβων έχουν αυξηθεί, ωθώντας τους γιατρούς, τους γονείς και τους νομοθέτες να διερευνήσουν βαθύτερα τη σχέση μεταξύ της ευημερίας των εφήβων, της χρήσης τηλεφώνου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η τελευταία κίνηση της Meta ακολουθεί προηγούμενες προσπάθειες να περιοριστούν οι εφηβικοί λογαριασμοί Instagram από επιβλαβές περιεχόμενο, όπως βίντεο και αναρτήσεις σχετικά με αυτοτραυματισμό, γραφική βία και διατροφικές διαταραχές. Η εταιρεία ελαβε επίσης μέτρα για να αποτρέψει αγνώστους από το να στέλνουν μηνύματα σε εφήβους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα