Η κούρσα ανάπτυξης νέων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσεται ουσιαστικά σε δύο πεδία: καταρχήν στο πεδίο των επενδύσεων και των εξαγορών και κατά δεύτερον στο επίπεδο της εξεύρεσης και χρήσης όγκου δεδομένων που θα αναλάβουν να εκπαιδεύσουν την δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη.

Μοιραία δηλαδή οι τεχνολογικοί κολοσσοί προσπαθούν να βρουν νέες πηγές δεδομένων για να τροφοδοτήσουν την κούρσα εξοπλισμών της τεχνητής νοημοσύνης.

Ζούμε ήδη μία αλγοριθμική Αποκάλυψη;

Μάλιστα, το θέμα της εύρεσης και χρήσης μεγάλου όγκου δεδομένων ήταν τόσο κρίσιμο για την Meta Platforms που στελέχη της είχαν σχεδόν καθημερινές συναντήσεις κατά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του περασμένου έτους για να καταστρώσουν ένα σχέδιο δράσης, ανέφεραν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Καθώς τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης γίνονται πιο ισχυρά, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν αναγκαστεί να αναζητούν δεδομένα πιο επιθετικά, γεγονός που θα μπορούσε να τις αφήσει εκτεθειμένες σε πιθανές παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων. Ορισμένοι, αναφέρει ο Business Insider, έχουν υποψιαστεί την OpenAI, για παράδειγμα, ότι χρησιμοποιεί το YouTube για να εκπαιδεύσει τη γεννήτρια βίντεο, Sora. Η CTO της εταιρείας, Μίρα Μουράτι, έχει αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των στελεχών της Meta, οι New York Times ανέφεραν ότι ορισμένοι συμμετέχοντες έθεσαν την ιδέα της αγοράς του εκδοτικού οίκου Simon & Schuster, τον οποίο η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων KKR αγόρασε τον περασμένο Αύγουστο για 1,62 δισεκατομμύρια δολάρια. Άλλοι πρότειναν να πληρώνουν 10 δολάρια ανά βιβλίο για να αποκτήσουν τα πλήρη δικαιώματα αδειοδότησης νέων τίτλων.

Μέχρι τη στιγμή των συναντήσεων, η Meta είχε ήδη συνοψίσει πολλά βιβλία, δοκίμια και άλλα διαδικτυακά έργα. Η εταιρεία είχε προσλάβει εργολάβους στην Αφρική για να συγκεντρώσει περιλήψεις τίτλων μυθοπλασίας και μη μυθοπλασίας – μερικοί από τους οποίους περιείχαν πληροφορίες που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Οι συμμετέχοντες στις εν λόγω συναντήσεις συζήτησαν αν η εταιρεία θα μπορούσε απλώς να συνεχίσει να συλλέγει δεδομένα από πηγές που ενδεχομένως προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, χωρίς να αφιερώσει χρόνο και χρήμα για να συνάψει συμφωνίες αδειοδότησης. Όταν ένας δικηγόρος επεσήμανε τις «ηθικές» ανησυχίες για τη λήψη πνευματικής ιδιοκτησίας, αυτές έγιναν δεκτές με σιωπή, ανέφεραν οι New York Times.

Τελικά, τα στελέχη της Meta Platforms αποφάσισαν να βασιστούν στο προηγούμενο της υπόθεσης του αμερικανικού Σωματείου Συγγραφέων εναντίον της Google (Authors Guild vs. Google), μια δικαστική υπόθεση του 2015 που οδηγήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών. Το δικαστήριο αρνήθηκε να εκδικάσει την υπόθεση, επικυρώνοντας απόφαση κατώτερου δικαστηρίου.

Εκείνο το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Google μπορεί να σαρώνει και να ψηφιοποιεί βιβλία για την εφαρμογή Google Books σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για δίκαιη χρήση. Οι δικηγόροι της Meta δήλωσαν ότι η εταιρεία μπορεί να εκπαιδεύσει τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης της βάσει των ίδιων κατευθυντήριων γραμμών, ανέφεραν οι Times.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Πιτσάι (Google): Επιτέλους επιβραδύνεται η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google

Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»
Tεχνητή νοημοσύνη |

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»

Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου