Αποφασιστική συμβολή στην επίτευξη νέου ρεκόρ Πολωνών τουριστών στην Ελλάδα αναμένεται να έχει η επαναδραστηριοποίηση της πολωνικής αεροπορικής εταιρείας  LOT Polish Airlines με καθημερινές πτήσεις από σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου, μεταξύ Αθήνας και Βαρσοβίας, μετά από ένα διάλειμμα δέκα ετών.

Πολωνία: Η αεροπορική LOT επιλέγει κατασκευαστή για αγορά 84 αεροσκαφών

Οι Πολωνοί τρέφουν μεγάλη εκτίμηση για τον προορισμό Ελλάδα και είναι η τρίτη σε προτίμηση χώρα που επισκέπτονται στις διακοπές τους και γενικότερα στα ταξίδια τους στο εξωτερικό.

Τρίτος προορισμός η Ελλάδα

Σύμφωνα με την Statista η Ελλάδα είναι ο τρίτος προορισμός για τους Πολωνούς με 801,1 χιλιάδες τουρίστες να ήρθαν στη χώρα μας το 2022, έναντι 451,5 το 2021 και 300,4 χιλιάδων το 2020. Την πρώτη θέση ως προορισμός κατέχει η Γερμανία με 2,4 εκατ. πολωνούς τουρίστες και τη δεύτερη θέση η Ιταλία με 1,04 εκατ. πολωνούς τουρίστες το 2022.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Πολωνίας (Statistics Poland), οι τουρίστες από την Πολωνία πραγματοποίησαν το 2022 περίπου 11,7 εκατ. διεθνή ταξίδια (+72,3% σε σύγκριση με το 2021, 6,8 εκατ.). Το κύριο κίνητρο για την πραγματοποίηση ενός ταξιδίου στο εξωτερικό είναι οι διακοπές (57%) και ακολούθως η επίσκεψη σε φίλους & συγγενείς (28%), τα επαγγελματικά ταξίδια (10%) και τα Λοιπά (4%).

Οι top-5 προορισμοί για το 2022 σύμφωνα με το Insete ήταν η Γερμανία (20,6%), η Ιταλία (8,9%), η Ελλάδα (6,8%), το Ην. Βασίλειο (6,4%) και η Ισπανία (6,1%). Σύμφωνα με τα στοιχεία του Insete την περίοδο 2019-2022, οι αφίξεις Πολωνών στη χώρα μας κατέγραψαν μείωση (λόγω κορονοϊού)  -4,1% (από 852 χιλ. τo 2019 σε 817 χιλ. το 2022), Η αγορά της Πολωνίας για το 2022 εμφανίζει εποχικότητα εστιασμένη στο 3ο τρίμηνο του έτους, ενώ ο δημοφιλέστερος προορισμός των τουριστών από την Πολωνία στην Ελλάδα το 2022 ήταν το Νότιο Αιγαίο και τα Ιόνια Νησιά.

Η  LOT Polish Airlines επαναφέρει τη σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Βαρσοβίας από σήμερα.  Τα αεροσκάφη του πολωνικού αερομεταφορέα θα αναχωρούν προς τη Βαρσοβία καθημερινά στις 2:10 μ.μ. Η πτήση προς την πρωτεύουσα της Πολωνίας έχει αναμενόμενη διάρκεια 2 ώρες και 35 λεπτά, ενώ η πτήση επιστροφής διαρκεί 2 ώρες και 40 λεπτά.Η πτήση από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών προς το Warsaw Chopin Airport θα πραγματοποιείται με αεροσκάφη Embraer 195, Boeing 737-800, και 737 MAX 8.

Η πτήση επιστροφής προς την Αθήνα θα πραγματοποιείται καθημερινά με ώρα αναχώρησης από τη Βαρσοβία 9:30 π.μ.

Ενισχύει τη θέση της στο ΔΑΑ

«Η είσοδος της LOT Polish Airlines στην αγορά και η επανέναρξη των απευθείας πτήσεων Αθήνα – Βαρσοβία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Μάλιστα, η ενίσχυση της πολωνικής αγοράς στο αεροδρόμιό μας το α’ τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα αναδεικνύει την πολύ καλή αναπτυξιακή προοπτικής της συγκεκριμένης αγοράς», επεσήμανε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), Ελευθέριος Βενιζέλος. Τόνισε, δε, ότι η πολωνική αγορά συμπεριλαμβάνεται στις 20 κύριες αγορές του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, θέση την οποία διατήρησε και πέρυσι, παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να αποκαταστήσει πλήρως τα νούμερα που είχε καταγράψει πριν από την πανδημία του κορoνοϊού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αφίξεις από την πολωνική αγορά έχουν ενισχυθεί σημαντικά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Σε  ό,τι αφορά τη διεθνή κίνηση (Έλληνες και ξένοι), η πολωνική αγορά αναρριχήθηκε στη 13η θέση με αύξηση 66%, ενώ ως προς τις αφίξεις ξένων η πολωνική αγορά κατατάχθηκε 9η μεταξύ των 20 κορυφαίων αγορών του «Ελευθέριος Βενιζέλος», ανεβαίνοντας 4 θέσεις και σημειώνοντας άνοδο 13% σε σχέση με το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2023.

Σε απόλυτους αριθμούς, σύμφωνα με την Ιωάννα Παπαδοπούλου, η πολωνική είναι σημαντική αγορά για την Αθήνα, με την επιβατική κίνηση να διαμορφώνεται το 2023 στις 369.000, αφίξεις, μειωμένες κατά 7% σε σύγκριση με το 2019.

Επιστροφή μετά απο δέκα χρόνια

Υπενθυμίζεται ότι η πολωνική εταιρεία πραγματοποιούσε πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Βαρσοβίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μέχρι το 2014. Τότε, ο στρατηγικός επαναπροσδιορισμός της εταιρείας έστρεψε το ενδιαφέρον της αεροπορικής στην ενίσχυση του long haul δικτύου της με την εκκίνηση υπερπόντιων πτήσεων.

Εκτοτε και μέχρι το 2021, η LOT πραγματοποιούσε εποχικές πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας για να επιστρέψει φέτος στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με καθημερινά δρομολόγια όλο τον χρόνο. Μάλιστα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην ισχυρή ζήτηση, η αεροπορική το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, την περίοδο αιχμής της τουριστικής σεζόν, θα πραγματοποιεί δύο φορές την εβδομάδα (Σάββατο και Δευτέρα) δύο καθημερινά δρομολόγια από και προς την Αθήνα.

Εκτός, όμως, από την ελληνική πρωτεύουσα, η αεροπορική εταιρεία συνδέει πλέον, από πέρυσι, και την Πρέβεζα με την Πολωνία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με απευθείας δρομολόγια, ενώ στόχος της, είναι η προσθήκη περισσότερων ελληνικών προορισμών στο δίκτυό της, κάτι στο οποία θα συμβάλει η ενίσχυση του στόλου της με 35 αεροσκάφη σε βάθος 4ετίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός