Φτάνοντας σε ένα συνέδριο στο Παρίσι το 2017, ο Yutaro Rubio εξεπλάγη όταν είδε άγνωστα πρόσωπα. Είχε παρακολουθήσει εναλλακτικούς ΟΣΕΚΑ (οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες) για μία δεκαετία σε εκείνο το σημείο και συνήθως γνώριζε σχεδόν όλους όσους αφιέρωσαν χρόνο για να παρακολουθήσουν αυτές τις εκδηλώσεις, σύμφωνα με το Bloomberg.

Goldman Sachs: Βλέπει συρροή hedge funds στην Ευρώπη

«Ήταν σε μεγάλο βαθμό επενδυτές σταθερού εισοδήματος που κυνηγούσαν εναλλακτικές λύσεις υψηλής απόδοσης», είπε. «Αυτό σε κάνει να σκέφτεσαι, μερικοί από αυτούς τους τύπους ίσως δεν κατάλαβαν πλήρως τη στρατηγική».

Κοιτάζοντας πίσω, αυτή ήταν η χρυσή εποχή για τους εναλλακτικούς ΟΣΕΚΑ – μια δομή που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη ως φιλική προς το λιανικό εμπόριο εναλλακτική λύση στα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου. Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών περίπου 433 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές του 2018, σύμφωνα με έρευνα της Kepler Absolute Hedge. Ο Ρούμπιο αποδίδει ένα σημαντικό ποσοστό της ανόδου σε αυτούς τους πιο παροδικούς επενδυτές που θέλουν να αποθηκεύσουν χρήματα, ενώ τα επιτόκια ήταν σχεδόν μηδενικά.

Oι περιορισμοί

Η βιομηχανία βρίσκεται έκτοτε σε ελεύθερη πτώση. Οι στρατηγικές των hedge funds γενικά υπέστησαν αρκετά χρόνια εκροών και οι ΟΣΕΚΑ αντιμετωπίζουν αυστηρότερους περιορισμούς στη μόχλευση, τη συγκέντρωση και τις αρνητικές θέσεις από τα ξαδέρφια τους στις Νήσους Κέιμαν, καθώς και χαμηλότερες αποδόσεις. Πιο πρόσφατα, τα υψηλότερα επιτόκια έχουν πλήξει μέρος της πρώην επενδυτικής τους βάσης.

«Αυτό είναι ένα από τα κατώτατα σημεία για τον κλάδο», δήλωσε ο Rubio, ο οποίος είναι επικεφαλής της έρευνας ΟΣΕΚΑ στη International Asset Management Ltd. «Εν μέρει οδηγείται από την απόδοση, καθώς ορισμένα από τα κεφάλαια δεν απέδωσαν αυτό που περίμεναν οι επενδυτές».

Παρά το γεγονός ότι οι προμήθειες σε πολλά αμοιβαία κεφάλαια ΟΣΕΚΑ είναι παρόμοια με τα παραδοσιακά αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, τα στοιχεία από την επενδυτική εταιρεία Aurum δείχνουν ότι η τελευταία είναι πιο αποτελεσματική στη διαχείριση μεγαλύτερων όγκων περιουσιακών στοιχείων σε υψηλότερους δείκτες Sharpe – ένα μέτρο των αποδόσεων ενός αμοιβαίου κεφαλαίου έναντι του επιπέδου κινδύνου του.

Η πτώση αυτής της γωνιάς της αγοράς ΟΣΕΚΑ ήταν σχεδόν τόσο γρήγορη όσο και η άνοδός της. Οι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες υπάρχουν από τη δεκαετία του 1980, στεγάζοντας τρισεκατομμύρια ευρώ σε διάφορα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία, αλλά η περίπτωση χρήσης για εναλλακτικές επενδύσεις ήρθε πραγματικά από μόνη της μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όταν οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές κατέστησαν αυστηρότερους τους κανόνες σχετικά με τις επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου.

Οι ΟΣΕΚΑ προσφέρουν στους πελάτες ευελιξία να επενδύουν μικρότερα ποσά και να αποσύρουν μετρητά σε τακτική, συχνά καθημερινή, βάση. Αυτό ανοίγει την πόρτα σε πελάτες που θα αγωνίζονταν με τις μακρές περιόδους κλειδώματος των hedge funds και τις επενδυτικές απαιτήσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Υπάρχει μεγάλη αλληλεπικάλυψη, με τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου να προσφέρουν τους δικούς τους ΟΣΕΚΑ.

Αλλά τα χαρακτηριστικά είναι ελκυστικά μόνο εάν οι αποδόσεις είναι επίσης ανταγωνιστικές – και με επιτόκια 5% διαθέσιμα από τη στάθμευση μετρητών σε μια τράπεζα, η υποαπόδοση των ΟΣΕΚΑ έχει γίνει ακόμη πιο έντονη.

Χαμηλότερη απόδοση

Η βιομηχανία έχασε 38 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με την έρευνα του Kepler, ανεβάζοντας τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία στα 240 δισεκατομμύρια δολάρια – λίγο περισσότερο από το ήμισυ της κορυφής του 2018. Τα αμοιβαία κεφάλαια ΟΣΕΚΑ βελτίωσαν την απόδοσή τους πέρυσι, αλλά η μέση απόδοση 4,3% εξακολουθούσε να είναι χαμηλότερη από το επιτόκιο μετρητών.

Η FE Investments, η οποία διαχειρίζεται περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε ότι έχει μειώσει την κατανομή της σε εναλλακτικούς ΟΣΕΚΑ «σημαντικά» από το πρώτο τρίμηνο του 2023, λόγω των συσχετίσεων χαρτοφυλακίου μετοχών και ομολόγων και της βελτίωσης των ταμειακών αποδόσεων.

«Τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς ήταν ένα ελκυστικό μέρος για επενδυτές πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων, οπότε πολλά από αυτά που είχαμε σε εναλλακτικούς ΟΣΕΚΑ πήγαν σε αυτό, προσφέροντας 5% ετησίως, χωρίς κίνδυνο», δήλωσε ο Adam Rizvi, αναλυτής κεφαλαίων στην εταιρεία.

Ορισμένοι ΟΣΕΚΑ έκλεισαν λόγω της πίεσης. Η Blackstone Inc. ανακοίνωσε ότι το ταμείο πολλαπλών στρατηγικών της θα κλείσει στα τέλη του περασμένου έτους, αφού τα περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν από το ανώτατο όριο των 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μόλις 200 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία δήλωσε τότε ότι θα μετακινήσει κεφάλαια σε «νεότερες στρατηγικές που προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία». Ο διάσημος short seller Jim Chanos έκλεισε επίσης το αμοιβαίο κεφάλαιο ΟΣΕΚΑ του το 2023, μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξή του.

Νέες ιδέες

Ενώ το σύμπαν των ΟΣΕΚΑ μπορεί να συρρικνώνεται, εξακολουθούν να υπάρχουν φωτεινά σημεία που υποδηλώνουν ότι ο κύκλος θα μπορούσε να γυρίσει, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πέρυσι σημειώθηκαν επιτυχημένες συγκεντρώσεις, με το Alternative Trends UCITS Fund του AQR να συγκεντρώνει πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια από την έναρξή του τον Φεβρουάριο και το Empureon Volatility One Fund να ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια δολάρια. Οι αριθμοί εκτόξευσης των ΟΣΕΚΑ αυξήθηκαν επίσης μετά από τρία χρόνια πτώσης, σύμφωνα με τον Kepler, με περισσότερους να βρίσκονται στα σκαριά για το 2024.

Επιπλέον, περισσότεροι διαχειριστές των ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τα προϊόντα των ΟΣΕΚΑ ως μέσο προσέλκυσης μιας ευρύτερης ομάδας ευρωπαίων επενδυτών, σύμφωνα με τον Rubio της IAM. Οι κανόνες σχετικά με τους ΟΣΕΚΑ θεωρούνται πλέον καθιερωμένοι, τουλάχιστον στην ΕΕ.

Με τις μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας στον ορίζοντα, η προοπτική χαμηλότερων αποδόσεων μετρητών θα μπορούσε επίσης να προσελκύσει ορισμένους επενδυτές. Η FE Funds βλέπει τα εναλλακτικά αμοιβαία κεφάλαια ΟΣΕΚΑ ως επιλογή για διαφοροποίηση εάν προκύψουν ενδείξεις αστάθειας, θετικής συσχέτισης εντός χαρτοφυλακίων μετοχών και ομολόγων ή υποχώρησης των επιτοκίων μετρητών.

«Έχουμε πιθανώς άλλους έξι μήνες καλών αποδόσεων και από εκεί, οι κατανεμητές θα αρχίσουν να αναζητούν νέες ιδέες”, πρόσθεσε ο Rubio της IAM. «Μπορεί να μην δούμε τις ροές να επιστρέφουν ουσιαστικά μέχρι το επόμενο έτος, αλλά υπάρχει ήδη κάποια πρώιμη κίνηση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή