Τη διαγραφή φοιτητικών χρεών συνολικού ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με ωφελούμενους συνολικά 277.000 δανειολήπτες, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος, σε έναν ακόμα γύρο διαγραφής χρεών από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη Δευτέρα σχέδια για ελάφρυνση του φοιτητικού χρέους που θα ωφελήσει τουλάχιστον 23 εκατομμύρια Αμερικανούς, αντιμετωπίζοντας ένα βασικό ζήτημα για τους νέους ψηφοφόρους των οποίων την υποστήριξη χρειάζεται καθώς επιδιώκει να επανεκλεγεί τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Μπάιντεν: Διαγράφει φοιτητικά δάνεια 39 δισ. δολαρίων

Αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν την ακύρωση έως και 20.000 δολαρίων συσσωρευμένων και κεφαλαιοποιημένων τόκων για τους δανειολήπτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, το οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν εκτιμά ότι θα εξαλείψει το σύνολο των τόκων αυτών για 23 εκατομμύρια δανειολήπτες.

Ο τελευταίος γύρος ελάφρυνσης χρέους επηρεάζει 277.000 Αμερικανούς πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα SAVE, άλλους δανειολήπτες που είναι εγγεγραμμένοι σε προγράμματα αποπληρωμής βάσει εισοδήματος και δανειολήπτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα PSLG (Συγχώρεση Δανείου Δημόσιας Υπηρεσίας).

Η εξέλιξη αυτή έπεται προηγούμενης ανακοίνωσης τον Μάρτιο ότι θα διαγραφούν φοιτητικά δάνεια ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με ωφελούμενους 78.000 δανειολήπτες.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ενέκρινε 153 δισεκατομμύρια δολάρια για ελάφρυνση φοιτητικού χρέους για 4,3 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Ο Μπάιντεν πέρυσι δεσμεύτηκε να βρει άλλους τρόπους για την αντιμετώπιση της ελάφρυνσης του χρέους, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τον Ιούνιο μπλόκαρε το ευρύτερο σχέδιό του για ακύρωση χρεών από φοιτητικά δάνεια ύψους 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μάχη για τους νέους ψηφοφόρους

Η εκστρατεία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του Ρεπουμπλικανού αντιπαλου του Μπάιντεν στην κούρσα διεκδίκησης του Λευκού Οίκου, επέκρινε τον Μάρτιο την διαγραφή των φοιτητικών δανείων ως ένα πρόγραμμα διάσωσης που έγινε «χωρίς ούτε μια πράξη του Κογκρέσου».

Το θέμα παραμένει ψηλά στην ατζέντα των νεότερων ψηφοφόρων, πολλοί από τους οποίους έχουν ανησυχίες για την εξωτερική πολιτική του Μπάιντεν στον πόλεμο στη Γάζα και τον κατηγορούν ότι δεν πέτυχε μεγαλύτερη διαγραφή χρέους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι χαρακτήρισαν την προσέγγιση του Μπάιντεν για την ελάφρυνση των φοιτητικών δανείων ως υπέρβαση της εξουσίας του και ένα άδικο όφελος για τους δανειολήπτες με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, τη στιγμή που άλλοι δανειολήπτες δεν έτυχαν τέτοιας αντιμετώπισης.

Περίπου το ήμισυ του χρέους από φοιτητικά δάνεια κατέχεται από άτομα με μεταπτυχιακό τίτλο, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης του Ινστιτούτου Brookings. Μια έκθεση που συντάχθηκε το 2023 από το Υπουργείο Παιδείας, ανέφερε ότι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έλαβαν το υψηλότερο μερίδιο – 47% – των εκταμιεύσεων ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων από το 2021-22, παρόλο που αντιπροσώπευαν μόνο το 21% όλων των δανειοληπτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή