Αυξήθηκαν οι καθυστερήσεις πληρωμών πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης.  Συνολικά οι Αμερικανοί χρωστάνε 1,13 τρισ. δολάρια σε πιστωτικές κάρτες, την κατηγορία που σημείωσε τις περισσότερες καθυστερήσεις στο σύνολο των ιδιωτικών χρεών, καθώς σε σοβαρή καθυστέρηση- όταν ο δανειολήπτης δεν έχει πληρώσει για διάστημα που ξεπερνά τις 90 μέρες- πέρασε το 6,4% έναντι 4% στο τέλος του 2022. Η τριμηνιαία αύξηση σε ετησιοποιημένο ρυθμό ήταν περίπου 8,5%.

Το συνολικό χρέος των αμερικανών πολιτών διογκώθηκε σε 17,5 τρισ. δολάρια, εκ των οποίων το 1,42%  ήταν σε καθυστέρηση 90 ημερών ή περισσότερό λίγο πάνω από το 1% στο τέλος του 2022.

Πιστωτικές κάρτες: Δυσκολεύονται στην εξόφληση των χρεών τους οι καταναλωτές

Ενώ τα επίπεδα παραβατικότητας αυξάνονται, οι ερευνητές της Fed της Νέας Υόρκης σημειώνουν ότι το συνολικό χρέος κινείται υψηλότερα περίπου με το ρυθμό που είχε πριν από την έναρξη της πανδημίας το Μάρτιο του 2020.

Οι κατηγορίες στις οποίες οι καθυστερήσεις κινήθηκαν ανοδικά είναι τα ενυπόθηκα δάνεια, τα δάνεια αυτοκινήτων και η κατηγορία «άλλα». Οι καθυστερήσεις των φοιτητικών δανείων κινήθηκαν χαμηλότερα, όπως και οι καθυστερήσεις των στεγαστικών δανείων.

«Οι καθυστερήσεις στις πιστωτικές κάρτες και στα δάνεια των αυτοκινήτων εξακολουθούν να αυξάνονται πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα» υπογραμμίζει στο CNBC ο Wilbert van der Klaauw, σύμβουλος οικονομικών ερευνών στη Fed της Νέας Υόρκης. «Αυτό σηματοδοτεί αυξημένη οικονομική πίεση, ιδίως μεταξύ των νεότερων και των νοικοκυριών με χαμηλότερο εισόδημα».

Το χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 212 δισ. δολάρια το τρίμηνο, μια αύξηση 1,2% σε τριμηνιαία βάση και περίπου 3,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Το χρέος των πιστωτικών καρτών, ωστόσο, σημείωσε άλμα 14,5% από την ίδια περίοδο το 2022. Το χρέος των αυτοκινήτων αυξήθηκε σε 1,61 τρισ. δολάρια, αυξημένο κατά 12 δισ. δολάρια σε τριμηνιαία βάση και κατά 55 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση ή κατά 3,5%.

Ο «πόνος» από τα υψηλά επιτόκια

Οι δανειολήπτες έχουν πληγεί από τα υψηλότερα επιτόκια.Σε έναν κύκλο σύσφιγξης που διήρκεσε από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού της κατά 5,25 ποσοστιαίες μονάδες, ανεβάζοντας το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 23 ετών. Το επιτόκιο αναφοράς τροφοδοτεί τα περισσότερα προϊόντα καταναλωτικού χρέους με ρυθμιζόμενο επιτόκιο.

Από τότε που η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε τον κύκλο σύσφιξης, το τυπικό επιτόκιο στις πιστωτικές κάρτες εκτοξεύθηκε από περίπου 14,5% σε 21,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed. Το χρέος των πιστωτικών καρτών ως ποσοστό του εισοδήματος εξακολουθεί να είναι κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Οι ερευνητές της Fed δήλωσαν ότι η αύξηση των επιτοκίων πιθανώς έπαιξε ρόλο στα ποσοστά παραβατικότητας. Στην περίπτωση των αυτοκινήτων, για παράδειγμα, είπαν ότι οι πληρωμές έχουν αλλάξει ελάχιστα ακόμη και όταν οι τιμές έχουν μειωθεί, λόγω της αυξημένης διάρθρωσης των επιτοκίων.

Τα φοιτητικά δάνεια

Το χρέος των φοιτητικών δανείων, ένας τομέας ενδιαφέροντος για τους νομοθέτες της Ουάσιγκτον, αυξήθηκε ελάχιστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σήμερα ανέρχεται σε λίγο πάνω από 1,6 τρισ. δολάρια. Αυτό ήταν μικρή μεταβολή σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο και αυξήθηκε μόλις κατά 0,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει διαγράψει περίπου 136,6 δισ. δολάρια σε χρέη φοιτητικών δανείων από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Το ποσοστό του χρέους σε σοβαρή καθυστέρηση μειώθηκε στο 0,8%.

Το ενυπόθηκο χρέος αυξήθηκε κατά 2,8% το 2023, ενώ το ποσοστό καθυστέρησης αυξήθηκε στο 0,82%, αυξημένο κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή